Σελίδες

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Χίος: Μονοπάτι της Διαδρομής των «Μαστόρων της Πέτρας» έγινε Δρόμος!


Ο Σύλλογος Φίλων Μονοπατιών Χίου καταγγέλλει την καταστροφή του μονοπατιού της κυκλικής πεζοπορικής διαδρομής των «Μαστόρων της Πέτρας» στα Θυμιανά, από τον τον Άγιο Βλάση – Μαρουλού, τον Άγιο Γιάννη Φακά έως τον περιφερειακό δρόμο Χίο – Μεστών.



Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το συγκεκριμένο τμήμα ήταν από τα σπουδαιότερα όλης της διαδρομής, αφού διέσχιζε παλαιό μονοπάτι σε όλο του το μήκος με πλούσια αυτοφυή βλάστηση και μεγάλα δέντρα (τσικουδιές, δρύδες, πεύκα), παλαιές πελεκανιές με εμφανή σημάδια κοψίματος πέτρας, δύο κηρυγμένες εκκλησίες (Άγιο Βλάση και Φακά) με ζώνη προστασίας γύρω από αυτές, οριοθετημένο σε μεγάλο μήκος του με ξερολιθιές, με ευκρινείς διακλαδώσεις με άλλα μονοπάτια, με ανοικτή και υπέροχη θέα προς τον κάμπο και την πόλη της Χίου.

Η παγκόσμια κρίση του Κορονοϊού επιταχύνει την Ψηφιακή Μετάβαση του Πολιτιστικού Τομέα


Είναι δεδομένο ότι εξαιτίας της παγκόσμιας εξάπλωσης του κορονοϊού, και των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί στην προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων και των θυμάτων, βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες μία κατάσταση χωρίς προηγούμενο για τις γενιές που γεννήθηκαν μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι συνολικές προεκτάσεις της οποίας δεν έχουν ακόμα διαφανεί πλήρως.



Οι πολιτιστικοί φορείς, τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι πινακοθήκες, ως σημαντικοί χώροι συνάθροισης και αλληλεπαφής ανθρώπων, ήταν από τους πρώτους χώρους που έκλεισαν με το ξέσπασμα του κορονοϊού. Στο παρόν άρθρο επιχειρούμε να σταχυολογήσουμε κάποιες πρώτες αρχικές θετικές επιπτώσεις και προκλήσεις που διαφαίνονται από τον αντίκτυπο της πανδημίας στον πολιτιστικό χώρο διεθνώς. Όπως υποστηρίζεται, η πανδημία ίσως αποδειχθεί ο μεγαλύτερος επιταχυντής της ψηφιακής μετάβασης των πολιτιστικών οργανισμών ως τώρα.

Πρώτες θετικές επιπτώσεις

Νοσταλγίες …


Όταν τελικά επιστρέφεις στο πατρικό σου, διαπιστώνεις ότι δεν ήταν το σπίτι που είχες νοσταλγήσει, αλλά τα παιδικά σου χρόνια.


Χαρούμενη Κυριακή!

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Ο ρόλος της Εντατικής Κτηνοτροφίας στη Δημιουργία Πανδημιών. Του Γιώργου Κολέμπα


Το άρθρο ‘Ο ρόλος της Εντατικής Κτηνοτροφίας στη Δημιουργία Πανδημιών’ του συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΕΜΠΑ δημοσιεύτηκε στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Ενώ μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και μέχρι το 1975 πολλοί διάσημοι επιστήμονες γιατροί δεν σταματούσαν να δηλώνουν ότι οι μεταδοτικές ασθένειες από τα ζώα στον άνθρωπο είχαν σχεδόν εξαλειφθεί, στη συνέχεια ξεκίνησε η τρίτη εποχή των ζωονοσημάτων, η εποχή «των αναδυόμενων μεταδοτικών ασθενειών». Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των ζώων (OIE), το 60% των μολυσματικών ασθενειών σήμερα είναι ζωονοσήματα (φυματίωση, λύσσα, HIV) και τουλάχιστον 75% των νεοαναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών (Ebola, Influenza, Nipah-Virus) έχουν ζωική προέλευση.



Τι έγινε και ενώ  μέχρι το 1970-75, με τις πρακτικές υγιεινής, τα φάρμακα και τα εμβόλια, τα ιατροφαρμακευτικά συστήματα είχαν καταφέρει παντού να εξαφανίσουν σχεδόν τα ζωονοσήματα, μετά έχουμε την ανάδυση νέων ισχυρών ιών που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο;

Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων: Πάμε Πλατεία;


Το DOCVILLE απευθύνθηκε στην Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων για να καταγράψει την άποψή της σχετικά με τον φόβο της εξουσίας μπροστά στο φαινόμενο των συναθροίσεων στις πλατείες.



«Πάµε στον Αδωνη για καφέ»… «Η πλατεία ήταν γεµάτη µε το νόηµα που ’χει κάτι από τις φωτιές»… Οι πλατείες έχουν αγαπηθεί και τραγουδηθεί ως τόποι χαλάρωσης, συγκέντρωσης, παιχνιδιού, διαμαρτυρίας, ως ο χώρος που ανήκει σε όλους. Είναι το κέντρο ενός χωριού, µιας γειτονιάς, χώρος συνάντησης που επιτρέπει και διευρύνει την κοινωνικότητα. Μια κοινωνικότητα που αδυσώπητα µας στέρησε η καραντίνα. Έτσι µε τον πρώτο άνεμο απελευθέρωσης από τα δεσμά της «αποστασιοποίησης» ξαναγέµισαν οι πλατείες, όπως γέμισαν και άλλοι δημόσιοι χώροι (π.χ. παραλίες).

10ο Athens Open Air Film Festival: Ολη η Αθήνα ένα Θερινό Σινεμά - Δωρεάν σε Πλατείες και Drive in


Αξέχαστες κινηματογραφικές εμπειρίες υπόσχεται το 10ο Athens Open Air Film Festival, ο καλοκαιρινός θεσμός που διοργανώνεται για δέκατη χρονιά φέτος, από τις «Νύχτες Πρεμιέρας», με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων(ΟΠΑΝΔΑ).




Ήδη παρουσιάστηκε η αφίσα του Φεστιβάλ (φωτογραφία), ενώ το πλήρες πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε θερινούς κινηματογράφους, υπαίθρια σινεμά σε εμβληματικές τοποθεσίες και drive-in προβολές, που αυτό το καλοκαίρι είναι τάση ,θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Δωρεάν σινεμά σε απρόοπτα σημεία της πόλης.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Σούγια: Έκοψαν τα Δέντρα για να διώξουν τους Κατασκηνωτές


Την τραγική εικόνα βαθιά κομμένων δέντρων αντίκρισαν κάτοικοι και κατασκηνωτές χθες στη παραλία της Σούγιας Χανίων, ένα μέρος όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται αρκετοί κατασκηνωτές για διακοπές.


Σύμφωνα με καταγγελία που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από την Άννα Σαματά, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Επιχειρηματιών Εστίασης Ν. Χανίων, κάποιοι προχώρησαν στην κοπή των δέντρων κάτω από τα οποία οι κατασκηνωτές συνήθως βάζουν τις σκηνές τους.

Fake News και Κορονοϊός. Της Καλλιόπης Τερζίδου


Το άρθροFake News και Κορονοϊός’ της Καλλιόπης Τερζίδου δημοσιεύτηκε στο ELLAK.GR. Η Καλλιόπη Τερζίδου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο και τις Ψηφιακές Τεχνολογίες στο Πανεπιστήμιο του Leiden.



Η πανδημία του κορονοϊού χαρακτηρίζεται όχι μόνο από την ταχεία εξάπλωση του ιού και την αδυναμία άμεσης αντιμετώπισης του αλλά και από την ταχύτητα εξάπλωσης σχετικών fake news. Ψευδείς  και αβάσιμες πληροφορίες διαδίδονται μέσω ιστοσελίδων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και blogs.

National Geographic: κινδυνεύει με Ερημοποίηση το 30% της Ελλάδας – Δράστε ΤΩΡΑ!


«Η Ελλάδα πρέπει να δράσει τώρα για να εξασφαλίσει το υδάτινο μέλλον της» αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμα το NATIONAL GEOGRAPHIC.
Συγκεκριμένα το NATIONAL GEOGRAPHIC υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση της λίστας με τις υδατικά δοκιμαζόμενες χώρες γεγονός που, συνδυαστικά με την κλιματική αλλαγή, φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ερημοποίησης για το 30% της χώρας «μέσα στις επόμενες δεκαετίες».



Όλο πιο ζεστό και ξηρό το κλίμα της Μεσογείου

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Εμβόλιο για Covid-19: η ώρα της ανθρώπινης “ενηλικίωσης”. Της Μαριανέλλας Κλώκα


Το άρθρο «Εμβόλιο για covid-19: η ώρα της ανθρώπινης “ενηλικίωσης”» της ΜΑΡΙΑΝΕΛΛΑΣ ΚΛΩΚΑ δημοσιεύτηκε στο PRESSENZA.COM. Η Μαριανέλλα Κλώκα είναι κάτοικος Αθηνών, μέλος του Ανθρωπιστικού Κινήματος από το 1990 και ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Κόσμος χωρίς πολέμους και βία στην Ελλάδα. Αυτή την περίοδο εργάζεται στο τμήμα διεκδίκησης δικαιωμάτων της ΜΚΟ, PRAKSIS.



Το εμβόλιο που θα προκύψει, θα είναι ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό“, δήλωσε τη Δευτέρα ο Εμ. Μακρόν κατά τη σύσκεψη πολιτικής και οικονομικής δέσμευσης που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να βρεθούν 7,5 δις ευρώ για εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Στην ίδια γραμμή και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. Πρωτόγνωροι και ενδιαφέροντες ήχοι στα αυτιά όσων από εμάς παρακολουθούμε ζητήματα έρευνας και ανάπτυξης εντός χωρών Ε.Ε. εδώ και κάποια χρόνια.

Μια άλλη διάσταση σε αυτές τις δηλώσεις θα μπορούσε να είναι ότι οι συγκεκριμένοι δύο ηγέτες εκπροσωπούν ευρωπαϊκές χώρες με πολύ δυνατή βιομηχανία φαρμάκου. Φαντάζομαι είναι ευρύτατα γνωστά ονόματα εταιρειών όπως Sanofi, Bayer, Merck και άλλων “ισχυρών παιχτών” στο χώρο της έρευνας και ανάπτυξης του φαρμάκου και ενίοτε της καινοτομίας. Μήπως λόγια, που δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς το πώς θα γίνουν πραγματικότητα, καθησυχάζουν τα πλήθη και ταυτόχρονα κλείνουν το μάτι στον ιδιωτικό τομέα;
Η προαναφερθείσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, καθώς σχεδόν όλα τα χρήματα συγκεντρώθηκαν. Αυτό που ζητάμε όμως ως κοινωνίες – και δεν είναι ακόμα διόλου σαφές – είναι το πώς θα διατεθούν αυτά τα χρήματα, με τι είδους ρήτρες, σε ποιους και με τι ανάθεση, ώστε οι δηλώσεις των ηγετών να γίνουν πραγματικότητα.
Τι θα συμβεί για παράδειγμα με τις πατέντες του εμβολίου εφόσον «δεν θα ανήκει σε κανέναν»; Πώς θα καθοριστεί η τιμή του ώστε να είναι «προσιτό» και πώς θα καταφέρουμε την ανάπτυξή του στην επιθυμητή κλίμακα για να φτάσει σε όλους τους πληθυσμούς του κόσμου χωρίς να επιβαρύνει ούτε τις τσέπες των ανθρώπων, ούτε τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων Υγείας; Θα δημιουργηθεί ένας νέος δημόσιος φορέας που θα γίνει κάτοχος των πατεντών της καινοτομίας που θα προκύψει για θεραπείες ή εμβόλιο για τον κορωνοϊό ή θα καταλήξουμε πάλι σε θρίαμβο του υπάρχοντος μοντέλου που θα δίνει πλήρη έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα; Τώρα που είναι σαφές ότι η Ε.Ε. και άλλα κράτη βάζουν εξαρχής χρήματα, πώς θα διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον;
Το σίγουρο σε όσα μας αφορούν ως κοινωνία πολιτών είναι πως θα επιδιώξουμε την εκπροσώπηση και τη συμμετοχή μας σε κάθε συζήτηση για το πώς θα χρηματοδοτηθούν από δημόσιους πόρους οι προσπάθειες των ερευνητών του ιδιωτικού τομέα για να διεκδικήσουμε να είναι το παραγόμενο αποτέλεσμα «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό». Η συζήτηση πρέπει να ανέβει στην πολιτική ατζέντα, ξεκαθαρίζοντας τι σημαίνει όχι μονοπωλιακή πρόσβαση, όπως δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την ίδια συνάντηση της Ε.Ε. Αφού διασαφηνιστεί ο όρος, είναι απαραίτητη η συντονισμένη άσκηση πίεσης προς τις Βρυξέλλες αλλά και προς τους άλλους ηγέτες που χρηματοδοτούν τις προσπάθειες της ΕΕ. για να γίνουν οι απαραίτητες πολιτικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η έως τώρα εμπειρία και οι εγγραφές μας από την πανδημία, μας κόστισαν την όποια ανεμελιά και ξενοιασιά είχε απομείνει. Σε αυτή τη βίαιη ενηλικίωση, μάλλον πρέπει να επιδείξουμε περισσότερη κοινή λογική και εξυπνάδα: έχοντας ως βασική προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον, και προσφέροντας ήδη δημόσια χρηματοδότηση ποικιλοτρόπως, να ανταμείψουμε και την ιδιωτική πρωτοβουλία που υπηρετεί την καινοτομία, αλλά όχι με όρους χρηματιστηρίου. Να οριοθετήσουμε μια θέση στον ιδιωτικό τομέα στην παγκόσμια μάχη απέναντι στις προκλήσεις υγείας, που να του παρέχει κίνητρα, να μπορεί να μειώνει το επενδυτικό ρίσκο αλλά και να διέπεται από διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Ως κοινωνία των πολιτών, έχουμε ευθύνη να μην το αφήσουμε αυτό μόνο στα χέρια των ειδικών, αλλά να επιμείνουμε μέχρι να συμβεί.