Σελίδες

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

«Προμελετημένο Έγκλημα» για τη Φέτα η Συμφωνία με Ν. Αφρική



της Αλεξάνδρας Γκίτση 

Τον ρόλο της Ιφιγένειας, για να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα δεκάδων άλλων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και δη 213 τυροκομικών όπως της παρμεζάνας, φαίνεται πως επιφυλάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Δημοκρατία, για τη Φέτα, στην Οικονομική & Εμπορική Συμφωνία της ΕΕ με 15 κράτη της Νοτίου Αφρικής (SADC).


Την ήττα της Ελλάδας και την εκποίηση των συμφερόντων της Φέτας, στον βωμό της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τη Νότια Αφρική (συμφωνία ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC), που αποτελεί προάγγελο της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ με τον Καναδά που επικυρώνεται το Φθινόπωρο αλλά και αυτής με τις ΗΠΑ (TTIP) που έρχεται, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς με χθεσινή του ανακοίνωση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

"Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές διασφαλίσεις για μια συμφωνία που δυστυχώς είχε ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο του 2014”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μετά το πέρας της συνάντησης με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Hogan. Για να συμπληρώσει "καταφέραμε να δεσμευθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση της συμφωνίας, εντός της μεταβατικής περιόδου των 5 ετών, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική.”
Με το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξαπέλυσε επίθεση στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) τον οποίο κατηγόρησε για ανευθυνότητα, να υποστηρίζει για το θέμα της Φέτας πως το ζήτημα ετέθη εκ νέου σε διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα δε με τη χθεσινό βραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: "υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για την εξασφάλιση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης που θα προστατεύει με τρόπο πιο αποτελεσματικό τη φέτα που αποτελεί εθνικής σημασίας, εξαγωγικό Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης”.
Και τα δύο υπουργεία με τις χθεσινές τους ανακοινώσεις προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις αντιδράσεις από τη γαλακτοβιομηχανία και τους παραγωγούς. Ξέχασαν όμως, σύμφωνα με τους τελευταίους, να αναφέρουν πως η Ελλάδα, όπως άλλωστε και όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, έχει το δικαίωμα βέτο. Δυνατότητα η οποία σύμφωνα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει.
Αντίθετη πάντως είναι η εκτίμηση νομικών από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αλλά και από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίοι ανέφεραν στο Capital.gr πως για να επικυρωθεί η συγκεκριμένη συμφωνία πρέπει να υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους των κρατών – μελών της ΕΕ. Κάτι που υποστηρίζουν στελέχη και από τη βιομηχανία, τα οποία ανέφεραν στο Capital.gr πως αν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί τη συγκεκριμένη συμφωνία, τότε πολύ απλά δεν θα μπορεί αυτή να επικυρωθεί από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Για τον λόγο αυτό καλούν την ελληνική πλευρά να "μπλοκάρει” με βέτο τη συμφωνία με τη Νότια Αφρική, γιατί "βλέπουν” ότι αυτή αν και εφόσον εφαρμοσθεί θα αποτελέσει Δούρειο Ίππο για τα ελληνικά συμφέροντα και δη τα συμφέροντα της φέτας, με τις επικείμενες συμφωνίες ΕΕ με Καναδά αλλά και ΕΕ με ΗΠΑ (TTIP).


Χωρίς ταυτότητα στη διεθνή αγορά

Τι όμως φέρνει η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τη Νότια Αφρική; Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π.), η συγκεκριμένη συμφωνία δεν αναγνωρίζει την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας μόνον ως ελληνικού προϊόντος. Δηλαδή οι παραγωγοί από τη Νότια Αφρική θα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν, να εμπορεύονται και να εξάγουν τυροκομικά προϊόντα, υπό την επωνυμία "South Africa Feta”, "Feta style” ή "Feta type”.
Αυτό συνεπάγεται την απώλεια της ταυτότητας της φέτας από το παγκόσμιο ράφι καθώς η καταναλωτική αναγνώριση για το εθνικό προϊόν θα ατονήσει προς όφελος των λευκών τυριών και των μεγάλων γαλακτοπαραγωγών χωρών, όπως υποστηρίζουν στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας.
Πολλοί δε φοβούνται ότι αυτό θα λειτουργήσει ως ντόμινο στην εγχώρια παραγωγή. Ήδη οι τιμές παραγωγού πρόβειου γάλακτος τις τελευταίες ημέρες έχουν πέσει 2 λεπτά στην Ήπειρο και 4 λεπτά στη Μακεδονία, ενώ όπως φοβούνται πολλοί παραγωγοί δεν αποκλείεται να πιεστούν περαιτέρω και να υποχωρήσουν και κάτω από τα 80 λεπτά από 95 λεπτά που είναι σήμερα. Αυτό όπως υποστηρίζουν θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των 600 και πλέον τυροκομικών μονάδων που υπάρχουν στη χώρα και φυσικά των κτηνοτρόφων.
Σήμερα για την παραγωγή των 100.000 τόνων φέτας, εργάζονται άμεσα και έμμεσα 300.000 άτομα, σε 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κατά βάση οικογενειακής μορφής. Πιέσεις αναμένονται και σε επίπεδο εξαγωγών. Σήμερα η χώρα εξάγει φέτα αξίας 250 εκατ. ευρώ σε 35 χώρες και στις 5 ηπείρους. Αξία εξαγωγών η οποία έχει αυξηθεί κατά 73% την τελευταία δεκαετία και αποτελεί το 86% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών τυροκομικών προϊόντων.
Βέβαια η συμφωνία με τη Νότια Αφρική, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία διαχρονικά, εν αντιθέσει με την Ιταλική ή τη Γαλλική, αδυνατεί να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα π.χ. της φέτας. Δεν είναι λίγες οι φορές τα τελευταία χρόνια όπου υπουργοί και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αναφερόμενοι στη φέτα την χαρακτήριζαν "ελληνική φέτα".
Δηλαδή σε μια δεύτερη ανάγνωση, Έλληνες υπουργοί και αξιωματούχοι έβαζαν γεωγραφικό προσδιορισμό σε ένα κατοχυρωμένο προϊόν, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει η δική μας φέτα αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα προϊόντα από άλλες χώρες τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να ονομαστούν φέτα.
Το φραστικό αυτό ατόπημα Ελλήνων αξιωματούχων, δυστυχώς είχε περάσει στα ψιλά, τη στιγμή που για το συγκεκριμένο προϊόν έχουν διεξαχθεί ομηρικοί, στην κυριολεξία, καβγάδες για να κερδίσει η χώρα τη μάχη εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης κόντρα σε Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία και Δανία.
Πλέον οι τελευταίοι θα μπορούν να εξάγουν την πλεονάζουσα παραγωγή αγελαδινού γάλακτος τους σε χώρες της Ν. Αφρικής ή της Αμερικής για να μπορούν οι τελευταίοι να παράγουν την "style ή type feta” τους.


Και τα ψιλά γράμματα

Εκτός όμως από τη φέτα η συμφωνία με τη Νότια Αφρική ανοίγει και ένα ακόμη μέτωπο. Από τη λίστα της προστασίας ΠΟΠ προϊόντων εξαιρείται ένα ακόμη ελληνικό προϊόν, οι ελιές Καλαμών. Με βάση τη συμφωνία SADC, η ονομασία Kalamon ή Kalamata μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς της Ν. Αφρικής σε παρόμοια προϊόντα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραπλανάται ο καταναλωτής αναφορικά με την ακριβή περιοχή προέλευσης. 


Πηγή: CAPITAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.