Σελίδες

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Διεθνής Ανταγωνιστικότητα: Πτωτικά και από τους τελευταίους η Ελλάδα – Ακόμα χαμηλότερα η «Αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης»



Μία θέση παρακάτω έπεσε η ελληνική οικονομία στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, υποχωρώντας για το έτος 2017 στην 57η θέση ανάμεσα στις 63 χώρες της σχετικής κατάταξης του International Institute for Management Development (IMD). Ακόμα χαμηλότερα η «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα»: 61η ανάμεσα στις 63 Κυβερνήσεις, σύμφωνα με το σχετικό Δείκτη!
Την είδηση τη διάβασα στην έντυπη έκδοση της 1 Ιουνίου 2017 της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, σε άρθρο του Γιώργου Χατζηλίδη.
 
Οι 10 ουραγοί στη Διεθνή Ανταγωνιστικότητα.
Ιδιαίτερα ανησυχητική η καινούρια πτώση, δείχνει να παγιώνεται η μεγαλύτερη ένταση της διαρθρωτικής κρίσης, καθώς και την περσινή χρονιά είχαμε μία βουτιά της χώρας μας στην ίδια κατάταξη, κατά έξι θέσεις! Αυτά είναι τα αδιέξοδα των καταστροφικών πολιτικών των μνημονίων, που έχει επιλέξει να ακολουθήσει και τούτη η κυβέρνηση. Πολιτική χωρίς διέξοδο! Ή κάνω λάθος;

Χαρακτηριστικό της πορείας αυτής και της αντανάκλασής της στην πραγματική οικονομία, η δραματική επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας στους ακόλουθους Δείκτες:
·         60ή θέση στην «Εγχώρια Οικονομία» (από 54η),
·         40ή στο «Διεθνές Εμπόριο» (από 34η) και
·         59η στη «Φορολογική Πολιτική» (από 55η).
Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας βρίσκεται στο επίπεδο των χωρών Βενεζουέλα, Ουκρανία, Βραζιλία (βλ. σχετική φωτογρφία), κάτω από την Αργεντινή, το Καζακστάν (32η), τη Χιλή (35η), τις Φιλιππίνες (41η), την Ινδονησία (42η), τη Νότια Αφρική (53η), αλλά και τις βαλκανικές Βουλγαρία (49η) και Ρουμανία (50ή).

Η χαμηλότερη επίδοση της Ελλάδας στην κατάταξη με όρους ανταγωνιστικότητας αποδίδεται στην τριπλή επιδείνωση των κατηγοριών δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» και των «Υποδομών». Αναλυτικότερα:
·         Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην 61η θέση για το 2017, υποχωρώντας κατά τρεις ολόκληρες θέσεις σε σχέση με το 2016
·         Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα υποχωρεί κατά δύο θέσεις, καταλαμβάνοντας επίσης την 61η θέση και σημειώνοντας επίσης την τρίτη χειρότερη επίδοση.
·         Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» καταγράφεται στασιμότητα, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται 57η, όπως ακριβώς και το 2016.
·         Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται επίσης επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας, η οποία χάνει μία θέση και βρίσκεται πλέον στην 39η.


Οι πρωτοπόροι της Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας το 2017
Κατά το 2017, σύμφωνα με την κατάταξης του Συνολικού Δείκτη Ανταγωνιστικότητας, οι ΗΠΑ υποχώρησαν κατά μία θέση και βρέθηκαν στην 4η θέση, παραχωρώντας την πρώτη θέση στο Χονγκ Κονγκ για 2η συνεχόμενη χρονιά (βλ. σχετική φωτογραφία).
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται σταθερά η Ελβετία, ενώ στην 3η θέση ανεβαίνει για το 2017 η Σιγκαπούρη, από την 4η θέση στην οποία βρισκόταν το 2016.

Ο καθηγητής Arturo Bris για τη Διεθνή Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας
Όπως σημειώνει ο καθηγητής Arturo Bris, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του IMD, οι πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν ταυτόχρονα δύο χαρακτηριστικά: την «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα» και την «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα». Οι δύο αυτοί παράγοντες τις οδηγούν σε καταστάσεις υψηλής παραγωγικότητας, που επιδρά καταλυτικά στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτές οι χώρες έχουν θεσμοθετήσει και λειτουργούν ένα «φιλικό» προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον δραστηριοποίησης, το οποίο είναι πραγματικά ανοικτό στην ανάληψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τον ιδιωτικό τομέα και ενθαρρύνει έμπρακτα την παραγωγική δραστηριότητα.
Ως παράδειγμα για τα παραπάνω, ο καθηγητής Bris αναφέρει την Κίνα, της οποίας η βελτίωση το 2016 κατά επτά ολόκληρες θέσεις (από την 25η στη 18η) προέρχεται ακριβώς από την πολυετή προσήλωσή της στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και τη διαρκή προσπάθεια για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου.
Τέλος, στη δήλωσή του ο καθηγητής Bris υπογραμμίζει ότι ήταν αναμενόμενη η κατάταξη στις τελευταίες θέσεις χωρών όπως η Ουκρανία (60ή), η Βραζιλία (61η) και η Βενεζουέλα (63η) εξαιτίας των πολλών πολιτικών προβλημάτων, άρα της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, και των αναταραχών που ταλαιπωρούν τις συγκεκριμένες χώρες τα τελευταία χρόνια.
Άλλωστε, η πολιτική αστάθεια αποτελεί τη βασική πηγή για «φτωχή διακυβέρνηση» που τελικά επιδρά αρνητικά στην κατάταξη των χωρών αυτών στη Διεθνή Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.