Σελίδες

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Τουρισμός, πολιτισμός και γαστρονομία της Ημαθίας στο επίκεντρο του Imathia Quality στο Ζάππειο



Όπως μάθαμε από το ΛΑΟ ΗΜΑΘΙΑΣ και τη χθεσινή έντυπη έκδοσή του (18/10/2017, σελίδα 7),σε άρθρο του Κώστα Παναγιωτίδη,  ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η γαστρονομία της Ημαθίας πρωταγωνίστησαν στις τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο “Imathia Quality”. Τις διοργάνωσαν στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, 13-15 Οκτωβρίου 2017, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Π.Ε. Ημαθίας με τους Δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, το Επιμελητήριο Ημαθίας, την ΑΝ.ΗΜΑ. και την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας. Στόχος τους η συνολική παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ημαθίας στον τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό τομέα. 

Πηγή: Λαός Ημαθίας

Στην ανάδειξη του ξεχωριστού χαρακτήρα της Ημαθίας μέσα από τις συνέργειες όλων των δυνάμεων της Ημαθίας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την άριστη συνεργασία, τη συνεννόηση και το εξαιρετικό αποτέλεσμα. «Με τη σπουδαία αυτή ευκαιρία, θα δείξουμε στους επισκέπτες ότι η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί ιδανικό προορισμό για γευστικά ταξίδια, για χειμερινό και θερινό τουρισμό,  για πολιτιστικό και ιστορικό τουρισμό, 365 μέρες το χρόνο», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στις προσπάθειες της διοίκησης για τη δημιουργία και υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος Ποιότητας στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, με στόχο την καθιέρωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου brand name.

«Καθιερώνουμε πλέον στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, το νέο brand name “μακεδονική κουζίνα”, με στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια του τόπου μας, συνδέοντας δύο από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της περιοχής μας, τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων» συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι «με όλες τις δράσεις και ενέργειες που υλοποιούμε έχουμε ως στόχο τα προϊόντα μας να είναι επώνυμα και αναγνωρίσιμα, διεκδικώντας και κερδίζοντας ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς και εγχώριες αγορές». Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε ξεχωριστή αναφορά στα 50 έργα και δράσεις του ΕΣΠΑ σε όλους τους τομείς στην Ημαθία, συνολικού προϋπολογισμού 199 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και στην ενίσχυση νέων γεωργών με 43 εκατομμύρια ευρώ, που υλοποιούνται προκειμένου «η Κεντρική Μακεδονία να είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα βγει οριστικά από την κρίση».
Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης τόνισε ότι στόχος της έκθεσης είναι οι επισκέπτες του Imathia  Quality «να γευτούν την ιστορία της μακεδονικής γης, όπου μοναδικά συνυπήρξαν οι δυο μέγιστοι της ανθρωπότητας. Ο Αλέξανδρος της Οικουμένης και ο φιλόσοφος Αριστοτέλης». «Μεταφέροντας το “βουνό στον Μωάμεθ” και, στην περίπτωσή μας στην πόλη της θεάς Αθηνάς, προβάλλουμε  τον πλούσιο πολιτισμό της Ημαθίας, συνδυάζοντας τον με την γαστρονομία μας, με κυρίαρχο συστατικό το ξινόμαυρο κρασί  ονομασίας-προέλευσης. Η Ημαθία ως επισκέψιμος τόπος τεσσάρων εποχών είναι εδώ. Αυτό που θα σας προσφέρουμε αυτό το τριήμερο είναι ένα αντίδωρο του τόπου μας. Η πρόσκληση μας ανοικτή σε όλους τους Αθηναίους, σε όλους τους επισκέπτες μας. Βάλτε στον τουριστικό σας χάρτη μια περιφερειακή ενότητα, οι κάτοικοι της οποίας ανοίγουν τα σπίτια  και τις καρδιές τους, όλους τους φιλοξενούμενους της», σημείωσε ο κ. Καλαϊτζίδης. 
Σε μία σειρά αλληλένδετων στόχων, όπως τη διαμόρφωση τουριστικού χαρτοφυλακίου γαστρονομικών προϊόντων που θα περιλαμβάνει τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής (π.χ. ροδάκινο, βόειο κρέας, ξινόμαυρο κτλ) το οποίο θα μεταφραστεί σ’ ένα πιστοποιημένο μενού με παραδοσιακές και σύγχρονες τοπικές συνταγές, ενώ θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε καλλιέργειες και επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης. «Πρωτοβουλίες, όπως η εκδήλωση Imathia Quality, υπηρετούν ακριβώς αυτόν το σκοπό, δηλαδή την ενοποίηση των τουριστικών, πολιτιστικών και γαστρονομικών διαδρομών της Ημαθίας κάτω από ένα ενιαίο και κοινό όνομα προέλευσης, με σκοπό η διαδικασία αυτή να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία και το τουριστικό προϊόν της περιοχής», δήλωσε ο κ. Βοργιαζίδης.
Ακολούθησε ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό δείπνο για τους προσκεκλημένους καλεσμένους με δημιουργίες που περιλάμβαναν μοσχαρίσιο κρέας Ημαθίας, τυριά, κρασί και  φυσικά ρεβανί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο ΛΑΟ ΗΜΑΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.