Σελίδες

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Ολλανδία … εκεί που πληρώνονται οι πολίτες για να ποδηλατούν …


Σε μια εθνική προσπάθεια να καταπολεμηθεί το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, η κυβέρνηση της Ολλανδίας ενθάρρυνε εταιρίες και επιχειρήσεις να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους να πηγαίνουν στη δουλειά με ποδήλατο. Το έμαθα στο CYCLONEWS.GR, το οποίο μετέφερε την είδηση από το LIFO.GR.




«Ας βγούμε από τα αυτοκίνητά μας και ας πάρουμε ποδήλατα», δήλωσε η υπουργός Υποδομής και Μεταφορών Stientje van Veldhoven, ανακοινώνοντας νέα μέτρα που προωθούν την ποδηλασία. Ανάμεσα σε όσα πρότεινε συγκαταλέγεται χρηματική αποζημίωση για ενήλικες εργαζομένους που θα επιλέγουν το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο για να πάνε στη δουλειά τους, οι οποίοι και θα λαμβάνουν 19 σεντς για κάθε χιλιόμετρο που κάνουν μέχρι να φτάσουν.

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Νέο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Ελληνικών Επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων


Ένα νέο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης, που θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ και απευθύνεται στις Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το Πρόγραμμα αυτό θα υποστηρίξει τη Μίσθωση Εξοπλισμού και Ακινήτων,
 


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η διασφάλιση της πρόσβασης των Επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες χρηματοδοτικής μίσθωσης είναι το κλειδί για τις Εταιρείες που ασχολούνται με την Παραγωγή, τον Αγροτικό Τομέα, τις Κατασκευές και άλλους οικονομικούς Κλάδους» ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για τις χορηγήσεις στην Ελλάδα, Τζόναθαν Τέιλορ. 

ΑΥΡΙΟ - Σάββατο, 30 Ιούνη, με ζωντανή μουσική: παράσταση Καραγκιόζη και Γλέντι στον Κοινωνικό Χώρο της Αναξαγόρα, στην Αγία Παρασκευή


Είμαστε όλοι καλεσμένοι, μικροί – μεγάλοι, στην παράσταση «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΟΥΝΙΕΡΗΣ», με ζωντανή μουσική, που θα γίνει στον Κοινωνικό Χώρο της Αναξαγόρα 21, στην Αγία Παρασκευή, ΑΥΡΙΟ, Σάββατο 30 Ιούνη 2018 και ώρα 20:15.




Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι. Και αυτό με ζωντανή μουσική, βεβαίως – βεβαίως!

Να φάμε, να πιούμε και νηστικοί να κοιμηθούμε! 😁

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Τουριστικός Κορεσμός και Αειφορία


Ενδιαφέρον άρθρο από την Έντυπη Έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, 23 Ιουνίου 2018, που υπογράφει η ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ και έχει σαν θέμα της την αντίθεση «τουριστικού κορεσμού» και «αειφορίας».



Στους πιο δημοφιλείς προορισμούς ανά τον κόσμο, όπως η Σαντορίνη (αριστερά) και η Βενετία, αυξάνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις του overtourism, που δοκιμάζει τις υποδομές και το περιβάλλον.

Το WELCOMMON Hostel άνοιξε τις πόρτες του επίσημα στις 14 Ιούνη, παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης “ΤΑΞΙΔΙ”


Πριν λίγες μέρες, την Πέμπτη 14 Ιούνη το βράδυ, βρεθήκαμε, μαζί με αρκετούς φίλους και γνωστούς, στην Καποδιστρίου 4, στην Αθήνα, στο «νέο ταξίδι» του WELCOMMON HOSTEL. Σε συνέχεια και εξέλιξη άλλων ταξιδιών που συνεχίζουνε παράλληλα στο ίδιο χώρο, για την κοινωνική και πράσινη οικονομία, την κοινωνική καινοτομία στην υγεία, την εξοικονόμηση ενέργειας, την κοινωνική ένταξη, την ενεργειακή μετάβαση. Αλλά και ταξίδια που ολοκληρώσανε, όπως το καινοτόμο κέντρο για τους πρόσφυγες WELCOMMON.


Ο Νίκος Χρυσόγελος και οι συνεργάτες του, συνδύασαν συμβολικά τα εγκαίνια του νέου χώρου, με μια εικαστική έκθεση με το θέμα αυτό, δηλαδή το «Ταξίδι». Που σημαίνει ταξίδι για αναψυχή, ταξίδι της μετανάστευσης ή της προσφυγιάς, ταξίδι σε νέες ιδέες, ταξίδι στο παρελθόν, ταξίδι στη φύση, ταξίδι στην τέχνη και την δημιουργία, ταξίδι πραγματικό, «εικονικό» ή με ένα βιβλίο, ταξίδι με παρέα ή για αυτογνωσία, ταξίδι με χρώματα, μουσικές ή διέγερση αισθήσεων.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Ευρωπαϊκός Πίνακας Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2018: η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει το πλεονέκτημά της στην Καινοτομία


Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2018,  ο οποίος δημοσιεύτηκε την Παρασκευή από την Επιτροπή, δείχνει ότι  οι επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην καινοτομία συνεχίζουν να βελτιώνονται αλλά απαιτούνται περισσότερη προσπάθεια για την εξασφάλιση της  ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στο διεθνές επίπεδο.




Κάθε  χρόνο, η Επιτροπή δημοσιεύει τη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων καινοτομίας για τα κράτη-μέλη και τις συγκρίνει με  διεθνείς ανταγωνιστές. Τα στοιχεία αυτά βοηθούν τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και την ΕΕ στο σύνολό της, να προσδιορίσουν τους τομείς  στους οποίους πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

H Ταυτότητα της Καρδίτσας είναι η μεγάλη πρόκληση για την ανάπτυξή της, τεκμηρίωσαν Μιχάλης Μπούργος και Αλέξης Δέφνερ στο 16ο Επιστημονικό Συνέδριο του ERSA


Την Εισήγηση με θέμα:  Ταυτότητα Τόπου και Παραγωγική Ανασυγκρότηση: η Πρόκληση της Καρδίτσας’ παρουσίασαν ο Μιχάλης Μπούργος, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στην Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, μαζί με τον καθηγητή της ίδιας Σχολής Αλέξιο Δέφνερ, το μεσημέρι του Σαββάτου, 23 Ιούνη 2018, στο ισόγειο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.



Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 16ου  Τακτικού Επιστημονικού Συνεδρίου του Ελληνικού Τμήματος  της Εταιρείας Περιφερειακής  Επιστήμης «Στρατηγικές τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης: σύγχρονες προκλήσεις» που διοργάνωσε το  Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης στις 22 και 23 Ιουνίου 2018.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Συμμαχία των Κοινών: Προβολή ‘The Story of Technoviking’ – το CCCF στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας


Το Creating Commons Cinematography Festival (CCCF) διοργανώνει τη δεύτερη προφεστιβαλική εκδήλωσή του, την ερχόμενη Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 στις 9 το βράδυ στην Βαρβάκειο Αγορά, Αθηνάς 55, στη στέγη του συνΑθηνά. Συμβουλευτείτε και το σχετικό ΧΑΡΤΗ.




Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ στο χώρο θα υπάρχει κουτί προαιρετικής οικονομικής ενίσχυσης για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ CCCF 2018.

Αμέσως μετά την προβολή, θα ακολουθήσει μια μικρή παρουσίαση/ενημέρωση για το φεστιβάλ και τους στόχους του.


Φωτογραφίες: Βελανιδιά 700 ετών στη Ραφήνα - Χαρακτηρισμένο Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού


Όπως δημοσίευσε πρόσφατα και το IRAFINA.GR, μαζί με αρκετές χαρακτηριστικές φωτογραφίες, για τη βελανιδιά που βρίσκεται κοντά στη Ραφήνα, επί της λεωφόρου Φλέμιγκ, έχουν γραφτεί πολλά. Λίγοι όμως, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, περνώντας από την περιοχή, αντιλαμβάνονται ότι έχουν μπροστά τους ένα δένδρο με μεγάλη ιστορία. 




Ως προς την ηλικία του άλλοι μιλούν για 700 χρόνια, βασιζόμενοι στις διηγήσεις που περνούν από γενιά σε γενιά, στις οποίες υπάρχει το δένδρο, άλλοι μιλούν για λιγότερα χρόνια (πάντα μετρώντας με εκατοντάδες). Στην τοπική βιβλιογραφία αναφέρεται ότι το βρήκαν εκεί οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, ακούγοντας και αυτοί ιστορίες που χάνονταν στα βάθη της ιστορίας.

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Άνιση η σχέση Λιμανιού - Πόλης Ραφήνας –Ζωγραφιά Γιακουβάκη και Μαρία Μάρκου στο 16ο Επιστημονικό Συνέδριο του ERSA


Εισήγηση με θέμα:  «Το λιμάνι της Ραφήνας. Πρόβλημα ή συγκριτικό πλεονέκτημα;» παρουσιάστηκε από τη Ζωγραφιά Γιακουβάκη, Κοινωνιολόγο και σπουδάστρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΕΜΠ «Πολεοδομία και Χωροταξία», και την Μαρία Μάρκου, καθηγήτρια ΕΜΠ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018, στους χώρους του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, Λ. Συγγρού 130


Η διοργάνωση αφορούσε στο 16ο  Τακτικό Επιστημονικό Συνέδριο του Ελληνικού Τμήματος  της Εταιρείας Περιφερειακής  Επιστήμης «Στρατηγικές τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης: σύγχρονες προκλήσεις» που διοργανώθηκε από το  Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης στις 22 και 23 Ιουνίου 2018.

«Δράση για την Άγρια Ζωή»: Κλείνει Προσωρινά το μοναδικό Νοσοκομείο Άγριων Ζώων στη Βόρεια Ελλάδα

Όπως μας ενημερώνει στις 22 Ιουνίου, η «Δράση για την Άγρια Ζωή» στη σελίδα της στο FACEBOOK, αναγκάζεται στην «προσωρινή διακοπή λειτουργίας» της. Η «Δράση», που βρίσκεται στο Καλοχώρι, Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, με τηλέφωνο επικοινωνίας 6979.914852 και έχει σαν αποστολή την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων.





Από τις αρχές Ιούνη έχουνε παραλάβει περισσότερα από 300 ζώα, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να τους παράσχουνε τη βοήθεια που χρειάζεται. Μη έχοντας και τη στήριξη που απαιτείτε, περισσότερα χέρια εθελοντών ή βοήθεια από την πολιτεία, ο οργανισμός βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει να παραλαμβάνει ζώα για νοσηλεία. Καταβάλουν κάθε προσπάθεια να αποκατασταθεί το συντομότερο η ομαλή λειτουργία του Σταθμού. Ακολουθεί το σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

ΑΥΡΙΟ, Σάββατο, 23/6: ‘Ταυτότητα Τόπου και Παραγωγική Ανασυγκρότηση: η Πρόκληση της Καρδίτσας’, Μ. Μπούργος και Αλ. Δέφνερ στο 16ο Επιστημονικό Συνέδριο του ERSA


Αύριο, Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018, ο Μιχάλης Μπούργος και ο Αλέξης Δέφνερ θα παρουσιάσουν το θέμα ‘Ταυτότητα Τόπου και Παραγωγική Ανασυγκρότηση: η Πρόκληση της Καρδίτσας’ στο 16ο Τακτικό Επιστημονικό Συνέδριο του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Εταιρείας Περιφερειακής Επιστήμης (RSAI, ERSA).


Το θέμα θα το παρουσιάσουν το απόγευμα, στην ενότητα «Τοπική Ανάπτυξη και Περιβάλλον». Η ενότητα αυτή θα ξεκινήσει στις 1:30 το μεσημέρι και θα κρατήσει μέχρι και τις 2:45.

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

ΑΥΡΙΟ, Παρασκευή, 22/6: ‘Το Λιμάνι της Ραφήνας: Πρόβλημα ή Συγκριτικό Πλεονέκτημα;’, Ζ. Γιακουβάκη και Μ. Μάρκου στο 16ο Επιστημονικό Συνέδριο του ERSA


Αύριο, Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018, η Ζωγραφιά Γιακουβάκη και η Μαρία Μάρκου θα παρουσιάσουν το θέμα ‘Το Λιμάνι της Ραφήνας: Πρόβλημα ή Συγκριτικό Πλεονέκτημα;’ στο 16ο Τακτικό Επιστημονικό Συνέδριο του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Εταιρείας Περιφερειακής Επιστήμης (RSAI, ERSA).




Το θέμα θα το παρουσιάσουν το απόγευμα, στην ενότητα «Αστική Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής» (4.Α). Η ενότητα αυτή θα ξεκινήσει στις 5:30 και θα κρατήσει μέχρι και τις 7, ενώ το θέμα της Ραφήνας έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί πρώτο.

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Το άρθρο μου στην Εφημερίδα των Συντακτών: ‘Αναζητήσαμε ένα διαφορετικό μοντέλο «Ανάπτυξης»’


Στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην Έντυπη Έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών, στο φύλλο της προηγούμενης Δευτέρας, 11 Ιουνίου 2018.




Τίτλος του: ‘Αναζητήσαμε ένα διαφορετικό μοντέλο «Ανάπτυξης»’. 

Το άρθρο αναφέρεται στην ΕΚΔΗΛΩΣΗ που συνδιοργανώσαμε στην Νομική Σχολή Αθηνών το Σάββατο 2 Ιούνη 2018, με το θέμα αυτό.

Κυκλοφόρησαν 30 δοκίμια για τις ‘Μελέτες στο Έργο του Δημήτρη Μπάτση: Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα’


Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε τόμος τριάντα (30) δοκιμίων από δεκαοκτώ (18) συγγραφείς για το έργο του Δημήτρη Μπάτση: «Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα». Τίτλος του ‘Μελέτες στο Έργο του Δημήτρη Μπάτση: Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα’.



Το βιβλίο, των 680 σελίδων, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τζιόλα, την επιστημονική επιμέλεια έχει κάνει ο Θόδωρος Μαριόλης και μπορεί κανείς να το προμηθευτεί στη τιμή των 45 ευρώ. Σχετικός και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.

Στη συνέχεια παρατίθεται ο Πρόλογος του τόμου.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Η Ψηφιακή Πολιτική της πόλης του Μόντρεαλ βασίζεται στον Ανοιχτό Κώδικα


Το Μόντρεαλ δημιούργησε μια πολιτική σχετικά με τη χρήση και ανάπτυξη λογισμικού και υλικού ανοιχτού κώδικα για να διασφαλίσει ότι οι τεχνολογικές επιλογές του είναι συμβατές και διαφανείς. Ενημερώθηκα σχετικά από την ΕΕΛΛΑΚ, με πηγή το BETA.MONTREAL.CA




Το λογισμικό ανοικτού κώδικα είναι παντού, από το τηλέφωνό σας μέχρι τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτό που το καθιστά μοναδικό είναι ότι μπορεί να μελετηθεί, να επεξεργαστεί και να βελτιωθεί από τους χρήστες σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Το υλικό ανοιχτού κώδικα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό φυσικών αντικειμένων, όπως μηχανές και συσκευές, που αναπτύχθηκαν σύμφωνα με τις αρχές του ανοικτού κώδικα.

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 7% τον Απρίλη στον Εισαγόμενου Πληθωρισμού - Γενικό Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία


Κατά 7% αυξήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον περασμένο Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη Απριλίου 2017. Φαίνεται ότι σταθεροποιείται η αυξητική τάση αυτού του Δείκτη, στα ίδια μάλιστα μεγέθη: 7,2% αυξήθηκε και η τιμή στη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών 2017 και 2016.




Ο Γενικός Δείκτης τον μήνα Απρίλιο 2018 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2018 παρουσίασε αύξηση 1,6%, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2017.

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ, Σάββατο, 16/6, 4:30-8:00 μμ: πολύ αξιόλογο το Εργαστήριο για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς, από το ‘Σκασιαρχείο’ στην ΑΣΚΤ


Από τις 4:30 μέχρι τις 8 το βράδυ μας κράτησε τελικά η παρέα των εκπαιδευτικών από το ‘Σκασιαρχείο’, σε ένα αξιόλογο Εργαστήριο για τη Μέθοδο Freinet και τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς. Και αν δεν ήμασταν όλοι πολύ κουρασμένοι –από το πρωί βλέπεις στην ΑΣΚΤ- μάλλον θα καθόμασταν κι άλλο!




Συναντηθήκαμε ξανά στην ‘Αίθουσα διδασκαλίας της τέχνης’, στην αίθουσα των εργαστηρίων του πρώτου ορόφου. Για δεύτερη φορά την ίδια μέρα, καθώς εκεί είχε προηγηθεί και η ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ, ΤΗΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ, Σάββατο, 16/6, 12:30-2:30 μμ: πολύ ενδιαφέρουσες οι παρουσιάσεις και η κουβέντα για Κοινά, ΚΑλΟ και Αλληλέγγυα Σχολεία στην ΑΣΚΤ


Πριν λίγο, στις 2:30 περίπου το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η ενότητα που αφορούσε τα Κοινά, την Κοινωνική-Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑλΟ) και τα Αλληλέγγυα Σχολεία, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:30, στην ‘Αίθουσα διδασκαλίας της τέχνης’, στην αίθουσα των εργαστηρίων του πρώτου ορόφου. Συντονιστής της ο Χρήστος Γιοβανόπουλος, Ερευνητής «Infrademos», ο οποίος και έδωσε συνοπτικά το θεωρητικό πλαίσιο της συζήτησης που θα ακολουθούσε.




Την ενότητα άνοιξε ο Μίλτος Τόσκας, Εκπαιδευτικός, ο οποίος μας ενημέρωσε για τo Αλληλέγγυo Σχολείo ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑ στη Θεσσαλονίκη και τo Αλληλέγγυο Φροντιστήριο KARDELEN στη Ξάνθη. Ακολούθησε ένας πρώτος κύκλος ερωτήσεων, από όσους βρέθηκαν στη συνάντηση αυτή.

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

ΑΥΡΙΟ, Σάββατο, 16/6, 12-2 μμ: συζητάμε για τα Κοινά και την ΚΑλΟ στη διήμερη Συνάντηση (16-17/6) «Η Παιδεία ως Κοινό Αγαθό, Διεκδικούμε Δημιουργώντας», στην ΑΣΚΤ


Αύριο και μεθαύριο, Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουνίου 2018 θα συναντηθούμε στη ΣΧΟΛΗΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, στη διήμερη Συνάντηση με τίτλο «Η παιδεία ως κοινό αγαθό, διεκδικούμε δημιουργώντας» Διοργανώνεται από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων (Solidarity Schools), με τη συνεργασία και την υποστήριξη εκπαιδευτικών, επιστημόνων και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.




Από το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της συνάντησης, θα ήθελα να επισημάνω την ενότητα που αφορά τα Κοινά και την ΚΑλΟ, θα γίνει αύριο Σάββατο, 16 Ιούνη, 12-2 το μεσημέρι, στην ‘Αίθουσα διδασκαλίας της τέχνης’, με τίτλο ‘Αλληλέγγυα Σχολεία, ΚΑλΟ (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) και Κοινά’. Στην ενότητα, που θα συντονίσει ο Χρήστος Γιοβανόπουλος, Ερευνητής «Infrademos», θα «καταθέσουν» την εμπειρία τους οι:

-        Claudia Nuzzo και Viviana Nigro, Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινότητα στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού: «Ex Asilo Filangieri», Νάπολι, Ιταλία
-        Ζωγραφιά Γιακουβάκη, Κοινωνιολόγος, Μεταπτυχιακή Ερευνήτρια Συμμετοχικού Σχεδιασμού, Ε.Μ.Π.
-        Μίλτος Τόσκας, Εκπαιδευτικός, Μαθήματα για όλους «Ετεροτοπία»


Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Κόρινθος: σε διαδικασία σύνδεσης του Σιδηροδρόμου με τα Διυλιστήρια και τις Βιομηχανικές Μονάδες της περιοχής


Η σύνδεση του Σιδηροδρομικού Δικτύου με τα Διυλιστήρια Κορίνθου και μεγάλες Βιομηχανικές Μονάδες της  ευρύτερης περιοχής, ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών και τη διοίκηση της Motor Oil. Πρόκειται για  την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας  μεταξύ ΟΣΕ και Motor Oil, με τη συμβολή του υπουργείου.


Το έργο, που θα είναι έτοιμο σε 12-18 μήνες, εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης των συνδυασμένων μεταφορών και της δημιουργίας συνθηκών εξυπηρέτησης των μεγάλων παραγωγικών μονάδων της χώρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ελευσίνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2021: το ‘Φεστιβάλ Συνοικισμός’ με την προσφυγική γειτονιά της πόλης


Το Φεστιβάλ Συνοικισμός είναι ο πρώτος νέος θεσμός της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που συστηματοποιεί τη φιλοσοφία, τις κεντρικές αξίες και τη μεθοδολογία του κεντρικού της μηνύματος «Μετάβαση στην EUphoria». Για τις εκδηλώσεις αυτές, που θα είναι με ελεύθερη είσοδο, μας ενημερώνει η Κατερίνα Πουλοπούλου από το  IEFIMERIDA.GR.




Ο Συνοικισμός της Ελευσίνας δημιουργήθηκε το 1924-25, για να στεγάσει τους 2.500 περίπου πρόσφυγες που έφτασαν στην πόλη το 1922 και τα επόμενα χρόνια με τις αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που ακολούθησαν.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι να μετατρέψει αυτή την ιστορική, αλλά άγνωστη περιοχή της Ελευσίνας, σε τόπο συνάντησης, προβληματισμού και ανταλλαγής γύρω από σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα της εποχής μας με κύριο όχημα τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Ανοικτή Βιβλιοθήκη, openbook.gr: Ψηφιακό Αποθετήριο με 4.600 Ελλ. Βιβλία με Ανοιχτές Άδειες Χρήσης – Οδηγός Αυτοέκδοσης Ψηφ. Βιβλίου


Σύμφωνα με άρθρο του ΓΙΑΝΝΗ ΦΑΡΣΑΡΗ, H ΑΝΟΙΚΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ είναι ένα Ψηφιακό αποθετήριο που φιλοξενεί πάνω από 4.600 ελληνικά βιβλία που διατίθενται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο. Πρόκειται είτε για βιβλία ΚΟΙΝΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ, δηλαδή κλασικά βιβλία που έχουν απελευθερωθεί τα πνευματικά τους δικαιώματα λόγω παρέλευσης 70 ετών από τον θάνατο του δημιουργού τους. Είτε για σύγχρονα βιβλία που οι συγγραφείς τους έχουν επιλέξει να τα διαθέσουν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Στη συλλογή περιλαμβάνονται ήδη 1.125 ελληνικά βιβλία που διανέμονται υπό άδεια CREATIVE COMMONS.




Πριν λίγους μήνες βρήκε στον αέρα ο ανανεωμένος ιστότοπος της Ανοικτής Βιβλιοθήκης, μετά από δουλειά περίπου 2,5 ετών. Στόχος ήταν να γίνει περισσότερο λειτουργική και εύχρηστη η αναζήτηση βιβλίων από τους επισκέπτες, και γι’ αυτό έγινε ταξινόμηση σε 40 θεματικές κατηγορίες.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Γενέθλια ‘50’ … 50% των ‘100’ … Μηδενισμός Kοντέρ … Επανεκκίνηση …


12 Ιουνίου 1968 … Γεννήθηκα στη Μυτιλήνη, ξημερώματα της μέρας. Μάλλον, αυτός πρέπει να είναι και ο λόγος που βγήκα νυχτερινός τύπος. Δουλεύω καλύτερα βράδυ, μελετώ τις νύχτες, προτιμώ τις βόλτες κοντά στα μεσάνυχτα. Το ‘68, σε μία Ελλάδα υπό κατοχή – ντόπιων συνταγματαρχών - που όμως οι περισσότεροι – από ότι τουλάχιστον μου λένε - ελπίζανε πως θα τους ξεφορτωθούν και ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Και νύχτες φυσικά!




Τα χρόνια που ακολούθησαν συνέβησαν πολλά και διάφορα. Πολλές εμπειρίες, σπουδές, μελέτες, έρευνες, τόποι, κατοικίες, κοινωνικές σχέσεις, συναναστροφές, συμβιώσεις, συνεργασίες, ταξίδια, εργασίες, δουλειές, αναδουλειές, τροφές, ποτά, εκδηλώσεις, αναψυχές, διακοπές, απορίες, λύσεις, αδιέξοδα, νέες ζωές, απώλειες.

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Άρθρο μου στη σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών: ‘Αναζητήσαμε ένα Διαφορετικό Μοντέλο «Ανάπτυξης», το Σάββατο 2 Ιουνίου, στη Νομική Σχολή’


Η σημερινή έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών (Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018) φιλοξενεί άρθρο μου, που αναφέρεται στην Ημερίδα που πραγματοποιήσαμε το Σάββατο 2 Ιούνη, στη Νομική Σχολή Αθηνών, στη Σόλωνος.



Τίτλος του άρθρου: ‘Το Σάββατο 2 Ιουνίου στη Νομικού: Αναζητήσαμε ένα διαφορετικό μοντέλο «Ανάπτυξης»’. Το άρθρο δημοσιεύεται στη σελίδα 50 της εφημερίδας.