Σελίδες

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Το Βραζιλιάνικο Μανιφέστο για τις ‘Έξυπνες Πόλεις’


Στο πλαίσιο της 1ης Παγκόσμιας Συνάντησης για τον Άνθρωπο, τη Δημιουργικότητα και τις Έξυπνες Πόλεις, που έλαβε μέρος στη Μπραζίλια, στις 28 Ιουνίου 2018, παρουσιάστηκε το πρώτο Μανιφέστο για την Βραζιλία, με σκοπό να αναδείξει την πολιτική του ανθρωποκεντρισμού, της δημιουργικότητας και των Έξυπνων Πόλεων. Ας το διαβάσουμε με προσοχή, για σκέψεις και προβληματισμός. Και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων φυσικά. Το αλιεύσαμε από το SMARTCITIES.ELLAK.GR, με αγγλόφωνη πηγή το OASCITIES.ORG.




Το μανιφέστο συνέταξαν και παρουσίασαν ο Cláudio Nascimento, Αντιπρόεδρος του BRAZILIAN NETWORK OF HUMAN SMART CITIES και Συντονιστής του OASC Brazil, η Margarida Campolargo, του PORTO DIGITAL ASSOCIATION και Συντονίστρια του OASC Portugal και ο Francesco Farruggia, Πρόεδρος του CAMPUS PARTY INSTITUTE.


Το μανιφέστο αποσκοπεί στην παρακίνηση του ενδιαφέροντος για την εκπλήρωση των κοινωνικών, οικονομικών και ψηφιακών πολιτικών που επιτρέπουν την δραστηριοποίηση των πολιτών και τους αναγνωρίζουν ως κέντρο των προσπαθειών. Εστιάζει στην εξέλιξη των εκπαιδευτικών και εφαρμόσιμων μοντέλων, ώστε να επιτευχθεί η συμμετοχή των πολιτών στην ψηφιακή καινοτομία. Ακολούθως, εκφράζει την ανάγκη για ενίσχυση των κυβερνητικών φορέων μέσω συνεργασίας και συν-δημιουργίας και την σπουδαιότητα να παρέχει η χώρα την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή. Ακόμη, το μανιφέστο υποστηρίζει ανάπτυξη πολιτικών που υποστηρίζουν, – και περιορίζουν την γραφειοκρατία, ώστε να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα.

Ενδεικτικά ο Cláudio Nascimento, τονίζει: «Με το να τοποθετήσουμε τους πολίτες και τη δημιουργικότητα στην καρδιά της κοινωνίας, της οικονομίας και της ψηφιακής στρατηγικής, το μανιφέστο διαδραματίζει ρόλο οδηγού για τις θεμελιώδεις αρχές που θα καταστήσουν δυνατό η Βραζιλία να εισέλθει σε νέο επίπεδο εξέλιξης».

Οι θεμελιώδεις αρχές του μανιφέστου είναι:

1.      Παρακίνηση της ενεργής συμμετοχής, που περιλαμβάνει όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται για την καινοτομία του οικοσυστήματος της πόλης. Τόσο το κοινοβούλιο όσο και η τοπική διοίκηση να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τους πολίτες για να βελτιώσουν, όχι μόνο, την ποιότητα ζωής στις πόλεις αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας της Βραζιλίας, χρησιμοποιώντας νέες μεθοδολογίες και τεχνολογικά εργαλεία.
2.      Έμπνευση νέου πνεύματος προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω, που αναγνωρίζει την ύπαρξη ποικίλων περιοχών μέσα στην πόλη. Πιο συγκεκριμένα, τις ευάλωτες περιοχές, παρέχοντας νέες ευκαιρίες και ακατέργαστα υλικά απαραίτητα για την εξέλιξη και τη δημιουργικότητα της επιχειρηματικής κουλτούρας, ενθαρρύνοντας τα παιδιά και τους νέους και ταυτοχρόνως επιτυγχάνοντας την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
3.      Δημιουργία περιβαλλόντων που ενισχύουν την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία καθώς και την ισότητα φύλων και εθνικοτήτων.
4.      Ενίσχυση και διάδοση της επιχειρηματικής κουλτούρας ώστε να ωφελούνται οι επιχειρηματίες και η κοινότητα.
5.      Ανάπτυξη και υποστήριξη των πρωτοβουλιών καθοδήγησης και επιτάχυνσης των start-ups στις πόλεις και στις κοινότητες, εμπλέκοντας, ιδιαίτερα, την ιδιωτική επένδυση.
6.      Κόψιμο της κόκκινης κορδέλας και απλοποίηση της πρόσβασης στην αγορά για τις εταιρείες που στηρίζουν τις Smart Cities, ιδιαίτερα τις start-ups. Οι Human Smart Cities δεν είναι γραφειοκρατικές: τα νέα κυβερνητικά μοντέλα και οι νέες τεχνολογίες είναι αποτελεσματικά εργαλεία για τις διοικητικές υπηρεσίες.
7.      Στις Smart Cities, οι πρωτότυπες μέθοδοι διδασκαλίας, όπως το «Distance Education», συνδεδεμένες με τη δημόσια εργασία και τις πολιτικές εισοδήματος, μπορεί να είναι αποτελεσματική λύση για την ανεργία σε χώρες όπως η Βραζιλία.
8.      Υποστήριξη των δήμων της Βραζιλίας ώστε να σταθεροποιήσουν την ενσωμάτωση των ανοιχτών και διαλειτουργικών πλατφορμών παρέχοντας την αναγκαία υποδομή για την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας και των πόλεων.
9.       Διεύρυνση της συνοχής και της δικτύωσης σε όλες τις περιοχές της Βραζιλίας.
10.  Ενθάρρυνση και εφαρμογή πρωτοβουλιών για την ψηφιακή εκπαίδευση και την εφαρμογή της κουλτούρας για τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους δημόσιους διευθυντές.
11.  Δημόσιες πολιτικές μπορούν να ενοποιηθούν ώστε να μειώσουν το κόστος τους και να πραγματοποιήσουν τον εκδημοκρατισμό, με την υποστήριξη νέων τεχνολογιών.
12.  Η σχέση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα πρέπει να ενθαρρυνθεί και να συνδράμει στην εξέλιξη των τεχνολογικών λύσεων ώστε να κάνει τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Ρυθμιστικά μέτρα για τη φορολογία και προβλήματα του εργατικού δυναμικού πρέπει να ληφθούν ώστε να συνεισφέρουν στην εξέλιξη των Human Smart Cities και να μην εμποδίζουν την εμφάνισή τους.


Η 1η Παγκόσμια Συζήτηση για τον Άνθρωπο, τη Δημιουργικότητα και τις Smart Cities, οργανώθηκε από το Brazilian Network of Human Smart Cities και έλαβε μέρος κατά τη διάρκεια της δεύτερης παρουσίασης του  CAMPUS PARTY BRASILIAΗ εκδήλωση είναι μία από τις μεγαλύτερες Campus Parties, στον κόσμο. Φέτος προσέλκυσε πάνω από 90,000 επισκέπτες, σε διάστημα 5 ημερών. Με σκοπό τη συζήτηση νέων παραδειγμάτων και καινοτόμων προσεγγίσεων για το μέλλον των πόλεων της Βραζιλίας, η 1η Παγκόσμια Συζήτηση για τον Άνθρωπο, τη Δημιουργικότητα και τις Smart Cities, συγκέντρωσε δημάρχους, ερευνητές, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους τους κράτους και επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.