Σελίδες

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Νέο ρεκόρ Θερμοκρασίας στους Ωκεανούς - Επιταχύνεται η υπερθέρμανσή τους


2019: Το θερμότερο έτος με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της θερμοκρασίας - Αλλάζει ο κύκλος του νερού με τεράστιο αντίκτυπο στον άνθρωπο και τα οικοσυστήματα, σύμφωνα με το ALFAVITA.GR και την GUARDIAN
Νέο ρεκόρ κατέγραψε η θερμοκρασία στους ωκεανούς του πλανήτη το 2019 και έρχεται ως αδιάψευστος μάρτυρας της κλιματικής αλλαγής.


Οι ωκεανοί του κόσμου αποτελούν το ασφαλέστερο μέτρο για τη μελέτη του κλίματος, καθώς απορροφούν περισσότερο από το 90% της θερμότητας που παγιδεύουν τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, την καταστροφή των δασών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.


Σύμφωνα με τη GUARDIAN, νέα ανάλυση δεδομένων δείχνει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα πέντε θερμότερα που καταγράφηκαν ποτέ, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια είναι επίσης τα τα δέκα πιο θερμά.
Για να δοθεί μία αναλογική κλίμακα μέτρησης, η θερμότητα που προστίθεται στους ωκεανούς είναι ισοδύναμη σαν ο κάθε άνθρωπος στον πλανήτη να χρησιμοποιεί 100 φούρνους μικροκυμάτων όλη την ημέρα και όλη τη νύχτα.
Οι θερμότεροι ωκεανοί οδηγούν σε πιο ισχυρές καταιγίδες και διαταράσσουν τον κύκλο του νερού, κάτι που σημαίνει περισσότερες πλημμύρες, ξηρασία και πυρκαγιές, καθώς και μια μεγάλη αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες βλάπτουν επίσης τη ζωή στους ωκεανούς, με τον αριθμό των θαλάσσιων καυσώνων να αυξάνεται απότομα.
Η πιο συνηθισμένη μέτρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι η μέση θερμοκρασία του αέρα της γήινης επιφάνειας, καθώς εδώ ζουν οι άνθρωποι. Αλλά φυσικά φαινόμενα όπως το El Niño προειδοποιούν ότι αυτή μπορεί να γίνει αρκετά ευμετάβλητη από χρόνο σε χρόνο.
«Οι ωκεανοί είναι πραγματικά αυτό που σου λέει πόσο γρήγορα θερμαίνεται η Γη», δηλώνει ο καθηγητής John Abraham του πανεπιστημίου του St Thomas, στη Μινεσότα των Η.Π.Α, από όπου προέρχεται μία από τις ομάδες που ανέλυσαν τα νεότερα δεδομένα για τη θερμοκρασία του πλανήτη. «Χρησιμοποιώντας τους ωκεανούς, βλέπουμε μια συνεχή, αδιάκοπη και επιταχυνόμενη ταχύτητα θέρμανσης του πλανήτη Γη. Αυτό είναι τρομερή είδηση».
«Βρήκαμε ότι το 2019 δεν ήταν μόνο το θερμότερο έτος, αλλά έδειξε τη μεγαλύτερη μονοετή αύξηση ολόκληρης της δεκαετίας, μια απογοητευτική υπενθύμιση ότι η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη μας συνεχίζεται αμείωτη», δήλωσε ο καθηγητής Michael Mann στο Πανεπιστήμιο Penn State των ΗΠΑ.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances In Atmospheric Sciences, χρησιμοποιεί ωκεάνια δεδομένα από κάθε διαθέσιμη πηγή. Τα περισσότερα προέρχονται από τα 3.800 ελεύθερα παρασυρόμενα πλωτά αντικείμενα Argo διασκορπισμένα στους ωκεανούς, αλλά και από τορπιλοειδείς θερμογράφους βάθους.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επιταχυνόμενη αύξηση της θερμότητας, καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα. Η αύξηση από το 1987 έως το 2019 είναι τεσσεράμιση φορές πιο γρήγορη απ' ότι την περίοδο 1955 - 1986. Η συντριπτική πλειονότητα των ωκεάνιων περιοχών παρουσιάζει αύξηση της θερμικής της ενέργειας.
Αυτή η ενέργεια οδηγεί σε ισχυρότερες καταιγίδες και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως αναφέρει ο καθηγητής Abraham: «Όταν ο πλανήτης και οι ωκεανοί ζεσταίνονται, αλλάζει ο τρόπος που πέφτει και εξατμίζεται η βροχή. Υπάρχει ένας γενικός κανόνας ότι οι ξηρότερες περιοχές πρόκειται να γίνουν ξηρότερες και οι υγρότερες περιοχές πρόκειται να γίνουν πιο υγρές».
Οι θερμότεροι επίσης ωκεανοί επεκτείνονται και λιώνουν τους πάγους, προκαλώντας αύξηση του επιπέδου της θάλασσας. Τα τελευταία δέκα χρόνια δείχνουν επίσης την υψηλότερη στάθμη της θάλασσας που μετράται σε αρχεία που χρονολογούνται από το 1900. Οι επιστήμονες αναμένουν περίπου αύξησης της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο μέχρι τα τέλη του αιώνα, αρκετό για να εκτοπίσει 150 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Ο Dan Smale, μέλος της Marine Biological Association στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι είναι σύγχρονης τεχνολογίας και τα δεδομένα είναι τα καλύτερα διαθέσιμα. «Για μένα, το μήνυμα είναι ότι η θερμική περιεκτικότητα των ανώτερων στρωμάτων των παγκόσμιων ωκεανών, ιδιαίτερα σε βάθος 300 μέτρων, αυξάνεται ραγδαία και θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς οι ωκεανοί απορροφούν περισσότερη θερμότητα από την ατμόσφαιρα», είπε παράλληλα.
«Τα ανώτερα στρώματα του ωκεανού είναι ζωτικής σημασίας για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, καθώς υποστηρίζουν μερικά από τα πιο παραγωγικά και πλούσια οικοσυστήματα στη Γη, και η αύξηση της θερμοκρασίας θα επηρεάσει δραματικά τη θαλάσσια ζωή», συμπλήρωσε ο Smale.
Η νέα ανάλυση αξιολογεί τη θερμότητα του ωκεανού έως τα 2.000 μέτρα, καθώς εκεί είναι όπου συλλέγονται τα περισσότερα δεδομένα. Εκεί επίσης συσσωρεύεται η συντριπτική πλειοψηφία της θερμότητας και όπου βρίσκεται η περισσότερη θαλάσσια ζωή.
Η μέθοδος ανάλυσης αναπτύχθηκε από ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο και χρησιμοποιεί στατιστικές μεθόδους για τα επίπεδα θερμότητας σε λίγα σημεία όπου δεν υπήρχαν δεδομένα, όπως επικάλυψη πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό. Μια ανεξάρτητη ανάλυση των ίδιων δεδομένων από την αμερικανική Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση δείχνει την ίδια αυξανόμενη τάση θερμότητας.
Οι αξιόπιστες μετρήσεις θερμότητας των ωκεανών εκτείνονται μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Όμως ο Abraham επισημαίνει: «Ακόμη και πριν από αυτό, γνωρίζουμε ότι οι ωκεανοί δεν ήταν θερμότεροι».
«Τα δεδομένα που έχουμε είναι αναμφισβήτητα, αλλά έχουμε ακόμα την ελπίδα ότι οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να αναλάβουν δράση», είπε. «Δεν έχουμε αναλάβει κάποια σοβαρή δράση ακόμη».

Πηγή: ALFAVITA.GR , GUARDIAN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.