Σελίδες

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Η πραγματική Φτώχεια και Ευημερία (?) στην Ελλάδα: οι μισοί δεν έχουν πρόσβαση σε Βασικά Αγαθά!


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της τελευταίας Ετήσιας Έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, για το Εισόδημα και τις Συνθήκης Διαβίωσης των Νοικοκυριών στην Ελλάδα, που αναφέρεται στο 2019. Στοιχεία που μας δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία, αν αναλογιστούμε κιόλας πως αναφέρονται σε μία εποχή λίγο πριν τον κορονοϊό. Και φυσικά, δεν έχουν καμία σχέση την εικονική πραγματικότητα που μας μεταφέρεται στους τηλεοπτικούς μας δέκτες!



Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι σε κίνδυνο μεγάλης φτώχειας βρίσκονται πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα, ήδη από το 2019, καθώς η στέρηση βασικών αγαθών δεν αφορά μόνο αυτούς που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, αλλά ακόμα και μέρος του «ευκατάστατου» πληθυσμού της χώρας!

Άλλωστε, o πληθυσμός που το 2019 βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αποτελούσε το 30% των κατοίκων της Ελλάδας, δηλαδή 3.161.900 πολίτες ήταν ήδη φτωχοί! Σε αυτούς, αν προστεθούν αυτοί που βρίσκονταν στο κατώφλι της φτώχειας, και ήταν το 17,9% του συνολικού πληθυσμού, καταλαβαίνουμε απλά ότι λίγο πριν τον κορονοϊό, οι μισοί περίπου κάτοικοι της χώρας μας ήταν ή κινδύνευαν άμεσα να γίνουν φτωχοί!
Το 2019, το μέσο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα έφτασε τα 9.382 ευρώ. Για όσους βρέθηκαν στα όρια της φτώχειας, το εισόδημά τους έφτασε:
στα 4.917 ευρώ ετησίως, για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά
  • στα 10.326 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
  • Τα νοικοκυριά που βρίσκονταν το 2019 σε «κίνδυνο φτώχειας’ εκτιμήθηκαν στα 698.454 νοικοκυριά, σε σύνολο 4.123.242 νοικοκυριών, ενώ τα μέλη τους σε 1.881.600 στο σύνολο των 10.534.857 ατόμων του πληθυσμού της χώρας!

Ορισμένα ακόμα σημαντικά ευρήματα της έρευνας αυτής, που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος:
  • Το 73,0% των φτωχών νοικοκυριών και το 42,2% των μη φτωχών δυσκολεύεται ιδιαίτερα να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους: της τάξης των 380 ευρώ.
  • Το 64,8% των φτωχών νοικοκυριών δυσκολεύεται ιδιαίτερα να αντιμετωπίσει συνήθεις ανάγκες του: με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημα που διαθέτει.
  • Το 58,6% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών: των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κλπ.
  • Το 45,4 % των νοικοκυριών που έχουν λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων.
  • Το 40,5% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ξοδεύει χρήματα για τον εαυτό του ή για κάποιο χόμπι χωρίς να συμβουλευτεί κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού. Το ποσοστό εκτιμάται στο 68,0% για το φτωχό πληθυσμό και στο 34,9% για το μη φτωχό πληθυσμό.
  • Το 32,1% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής, όπως αθλητισμό, σινεμά κλπ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το φτωχό και το μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 55,9% και 27,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.