Σελίδες

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Το πρώτο Ποδήλατο για ΑμεΑ είναι εδώ: ηλεκτρικό και διαθέσιμο σε όλους!

Ήρθε το πρώτο ηλεκτρικό ποδήλατο για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Ή μάλλον όχι, γίνεται ακόμη καλύτερο: Ήρθε το πρώτο ηλεκτρικό κοινόχρηστο ποδήλατο για Άτομα με Αναπηρία! Το μάθαμε στο HELLASDIRECT.GR

 

 

Το σχεδίασε η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρία Brainbox και το παρουσίασαν στο κοινό πριν από λίγες μέρες στην Παραλιακή Θεσσαλονίκης, μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Μετά την παρουσίαση, το ποδήλατο πέρασε στα χέρια του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών, όπου και θα παραμείνει τον επόμενο 1 χρόνο για να το χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέλος του συνδέσμου, χωρίς καμία επιβάρυνση! Κοινόχρηστο :)

'Άλλο ένα ποδήλατο για ΑμΕΑ θα φτάσει στο Ρέθυμνο της Κρήτης τις επόμενες ημέρες και τον Οκτώβριο ένα τρίτο στο Αγρίνιο!

 

Πώς ακριβώς λειτουργεί ένα ποδήλατο για ΑμεΑ;

Είναι ένα ποδήλατο για δύο: ο ένας κάνει πεντάλ (ή και όχι, αφού μπορεί να κινηθεί και με μπαταρία) και ο άλλος απολαμβάνει τη βόλτα, άνετα, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια (αυτό δυστυχώς δεν είναι δεδομένο για ένα άτομο που αντιμετωπίζει κινητικές δυσκολίες στη χώρα μας) από το αμαξίδιό του.

Ανάλογα με τον φορτιστή που έχει το ποδήλατο, μπορεί να προσφέρει αυτονομία 30 χλμ. (μικρός φορτιστής), 60 χλμ. (μεσαίος φορτιστής, όπως αυτός που διαθέτει το συγκεκριμένο ποδήλατο) και 70-100 χλμ. (μεγάλος φορτιστής). Η φόρτισή του μπορεί να γίνει και σε μία συμβατική οικιακή πρίζα.

 

Ποδηλατάδα στα χρόνια του κορονοϊού

Το ποδήλατο για ΑμεΑ είναι μία καινοτομία στη χώρα, που ήρθε την κατάλληλη στιγμή: στις μέρες του κορονοϊού, που οι μετακινήσεις γίνονται πιο δύσκολες για όλους, αλλά ειδικά για όσους ζουν με μία αναπηρία.

Γι' αυτό και όταν ξεκίνησε η καραντίνα, πολλά σπίτια έβγαλαν τα παλιά σκουριασμένα ποδήλατα από μπαλκόνια / υπόγεια / πατάρια. Τα είδαμε όλοι στους άδειους από αυτοκίνητα δρόμους. Ε, λοιπόν το ΑΠΘ, μετά από μήνες εργασιών, έβγαλε ένα ποδήλατο ολοκαίνουργιο, ολόφρεσκο, χρήσιμο για όσους έχουν ανάγκη από πιο ασφαλείς βόλτες, όλες τις μέρες του χρόνου - με ή χωρίς COVID-19. Και μάλιστα τη στιγμή που έπρεπε, δηλαδή αφού παραδόθηκε στους ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης ο νέος ποδηλατόδρομος στη λεωφόρο Νίκης!

 

Μετακίνηση με αξιοπρέπεια και ασφάλεια για όλους

Πρόκειται για μια πρακτική αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, που διευκολύνει τη συμμετοχή των ΑμεΑ, και όχι μόνο, σε μία συλλογική εμπειρία, την ποδηλατάδα στους δρόμους της πόλης. Και αυτός είναι ο βασικός στόχος άλλωστε, η προώθηση κοινωνικής ισότητας. Και συμβολικά, αλλά και πρακτικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, θα καταγράφονται οι διαδρομές που πραγματοποιούνται με το νέο ποδήλατο και θα συλλέγονται απαραίτητα στοιχεία ώστε να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε μία πιο προσβάσιμη και βιώσιμη πόλη, καλύτερη για όλους στις μετακινήσεις. Κάτι το οποίο έρχεται να κουμπώσει τέλεια με το σχέδιο για τον διπλασιασμό του δικτύου ποδηλατοδρόμου που έχει αρχίσει να υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη από τον περασμένο Ιούλιο αλλά και με τις δράσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για την προώθηση της οδικής ασφάλειας.

 

Τα μηνύματα των ακτιβιστών δεν πέφτουν στο κενό

Τι λέτε; Μήπως πιάνουν τόπο οι εκκλήσεις των συνδέσμων και των ακτιβιστών που μάχονται για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία;

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια, έχουν πολλαπλασιαστεί οι δράσεις και τα ενημερωτικά βίντεο από πρόσωπα που έχουν πολλά να πουν για την οδική ασφάλεια και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία στις μετακινήσεις τους αλλά και οι πεζοί γενικότερα.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο υπεδραστήριος Δημήτρης Αντωνίου, παρουσίασε το πρώτο εκπαιδευτικό κόμικ για την οδική ασφάλεια. Το μήνυμα είναι ουσιώδες: η οδική ασφάλεια ξεκινά από τα σχολεία.

Στον ίδιο αγώνα, με το δικό της υπερόπλο, το μοναδικό της χιούμορ, έχει μπει τον τελευταίο χρόνο και η one and only, αγαπημένη στο ελληνικό και όχι μόνο κοινό της standup comedy, Κατερίνα Βρανά, που έχει μία ιστορία να μας πει για κάθε έξοδό της στη ζούγκλα της Αθήνας.

 

Το δικαίωμα στην ποδηλατάδα!

Τους έχουμε ανάγκη αυτούς τους ανθρώπους που μας θυμίζουν ότι η αξιοπρέπεια στις μετακινήσεις δεν είναι αυτονόητη για όλους και πως όλοι έχουμε δικαίωμα στις ασφαλείς βόλτες, και - γιατί όχι; - στις ποδηλατάδες!

Ή όπως το διατυπώνει κάπως πιο ποιητικά το Cycling Without Age, μία οργάνωση που προωθεί την ασφάλεια στις μετακινήσεις για ηλικιωμένους σε πάνω από 40 χώρες του κόσμου, όλοι έχουμε δικαίωμα στη μοναδική αίσθηση που νιώθεις όταν σου παίρνει ο αέρας τα μαλλιά.

 

Δείτε και το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ:

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο μπορείτε να δείτε στην πηγή: HELLASDIRECT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.