Ο ΟΗΕ
καθιέρωσε την 9η Αυγούστου ως Διεθνή Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών της Γης, με
σκοπό τη διεθνή συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν
οι αυτόχθονες (ιθαγενείς) λαοί.
Το 1923, ο αμερικανοϊνδιάνος Ντεσκαέ (Deskaheh) ταξίδεψε στη Γενεύη για να μιλήσει ενώπιον της Κοινωνίας των Εθνών και να υπερασπίσει το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν κάτω από τους δικούς τους νόμους και να έχουν τη δική τους Γη. Αν και δεν του επετράπη να μιλήσει, το όραμά του εξέθρεψε τις γενιές που ακολούθησαν.
71 χρόνια αργότερα, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ με το ψήφισμα 49/2014 της 23ης Δεκεμβρίου 1994 καθιέρωσε την 9η Αυγούστου ως Διεθνή Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών της Γης, με σκοπό τη διεθνή συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες (ιθαγενείς) λαοί στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης και της υγείας.
Οι αυτόχθονες λαοί είναι κληρονόμοι μοναδικών πολιτισμών και τρόπων που σχετίζονται με τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Έχουν διατηρήσει κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που διαφέρουν από εκείνα των κυρίαρχων κοινωνιών στις οποίες ζουν. Παρά τις πολιτιστικές τους διαφορές, οι αυτόχθονες πληθυσμοί από όλο τον κόσμο μοιράζονται κοινά προβλήματα που σχετίζονται με την προστασία των δικαιωμάτων τους ως ξεχωριστοί λαοί.
Υπάρχουν περί τα 370 εκατομμύρια άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως αυτόχθονες και ζουν σε 90 χώρες. Αποτελούν λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά αντιπροσωπεύουν το 15% των φτωχότερων. Μιλούν τη συντριπτική πλειονότητα των εκτιμώμενων 7.000 γλωσσών στον κόσμο και αντιπροσωπεύουν 5.000 διαφορετικούς πολιτισμούς.
Οι αυτόχθονες λαοί επιδιώκουν εδώ και χρόνια την αναγνώριση της ταυτότητάς τους, του τρόπου ζωής και το δικαιώματός τους σε παραδοσιακά εδάφη και φυσικούς πόρους, αλλά σε όλη την ιστορία τα δικαιώματά τους παραβιάστηκαν πάντοτε. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί σήμερα είναι αναμφίβολα από τις πιο μειονεκτικές και ευάλωτες ομάδες ανθρώπων στον κόσμο. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι απαιτούνται ειδικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων τους και τη διατήρηση των ξεχωριστών πολιτισμών και τρόπων ζωής τους.
Το μήνυμα του γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
Ο κορωνοϊός είχε καταστροφικό αντίκτυπο σε πάνω από 476 εκατομμύρια ιθαγενείς στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι αυτόχθονες λαοί έχουν αποδεκατιστεί από ασθένειες που έχουν φτάσει σε αυτούς από αλλού και για τις οποίες δεν είχαν αντισώματα. Είναι κρίσιμο οι χώρες να επιστρατεύσουν τους πόρους τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, να τιμήσουν τις συνεισφορές τους και να σέβονται τα αναφαίρετα δικαιώματά τους.
Πριν την τωρινή πανδημία, οι αυτόχθονες λαοί αντιμετώπιζαν ήδη βαθιά ριζωμένες ανισότητες, στιγματισμό και διακρίσεις. Η άνιση πρόσβαση στην υγεία, το καθαρό νερό και την αποχέτευση αυξάνει την ευαλωτότητά τους. Οι αυτόχθονες λαοί εργάζονται κυρίως σε παραδοσιακά επαγγέλματα και οικονομίες επιβίωσης ή στην άτυπη οικονομία. Όλα αυτά έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από την πανδημία.
Οι αυτόχθονες γυναίκες που είναι συνήθως οι βασικές υπεύθυνες παροχής τροφής στις οικογένειές τους, έχουν πληγεί ιδιαίτερα με το κλείσιμο των αγορών βιοτεχνιών, παραγωγής και άλλων αγαθών. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε επειγόντως τη μάστιγα των αυτόχθονων παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές μαθησιακές ευκαιρίες.
Σε όλο τον κόσμο, οι αυτόχθονες λαοί ήταν στην πρώτη γραμμή των απαιτήσεων για περιβαλλοντική και κλιματική δράση. Λανθασμένες εφαρμογές περιβαλλοντικής προστασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν επιφέρει καταπάτηση των εδαφών των αυτόχθονων λαών από παράνομους μεταλλωρύχους και φορείς δασικής εκμετάλλευσης. Πολλοί αυτόχθονες έχουν υπάρξει θύματα απειλών και βίας και πολλοί έχουν χάσει τις ζωές τους. Ενόψει αυτών των απειλών, οι αυτόχθονες έχουν επιδείξει τεράστια αντοχή.
Οι αυτόχθονες κοινότητες με την αυτονομία να διαχειρίζονται τα εδάφη τους και τους πόρους τους έχουν διασφαλίσει επισιτιστική ασφάλεια και φροντίδα μέσω παραδοσιακών καλλιεργειών και φαρμάκων. Ο λαός των Κάρεν της Ταϊλάνδης αναβίωσε το αρχαίο τελετουργικό «Kroh Yee» ή αλλιώς κλείσιμο του χωριού, για να καταπολεμήσει την πανδημία. Τέτοιες στρατηγικές έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες ασιατικές χώρες και στη Λατινική Αμερική, με τις κοινότητες να απαγορεύουν την είσοδο σε ανθρώπους από άλλες περιοχές.
Η συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων των αυτόχθονων λαών σημαίνει διασφάλιση της συμπερίληψης και της συμμετοχής στις στρατηγικές αντιμετώπισης και ανάκαμψης από τον κορωνοϊό. Σε όλες τις προσπάθειες πρέπει να γίνονται διαβουλεύσεις με τους αυτόχθονες για μια καλύτερη ανάκαμψη. Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εργάζονται για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των αυτόχθονων λαών. Βοηθάμε για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας και παρέχουμε πρόσβαση σε κοινωνική προστασία και οικονομικές ευκαιρίες. Το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών παραμένει αφοσιωμένο στην πραγματοποίηση της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.
Πηγή: SANSIMERA.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.