Σελίδες

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Η φλεγόμενη Μάνη και η μάχη για τις Ανεμογεννήτριες

Η Λακωνική Μάνη καίγεται για μια ακόμα φορά. Μια από τις δεκάδες τα τελευταία χρόνια. Τρίτη φορά μέσα σε είκοσι μέρες. Μάλιστα για κάποιες από αυτές τις Πυρκαγιές του παρελθόντος έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για ευθύνες στο χειρισμό της κατάσβεσης τους.

 

 

Η εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας, σε ό,τι αφορά την φωτιά στις αρχές Ιουλίου 2017 στην Μάνη ζητά τον επανέλεγχο όλων των στοιχείων των φακέλων που έχουν σχηματιστεί για τις πυρκαγιά, που κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις στις περιοχές αυτές.

Η φωτιά στην Μάνη είχε ξεσπάσει στις αρχές Ιουλίου, με δύο μέτωπα στην Ανατολική πλευρά της Λακωνίας κοντά στις περιοχές Κότρωνα και Σκουταρίου και είχε προκαλέσει ζημιές σε σπίτια και είχε αντιμετωπιστεί χωρίς εναέρια μέσα όπως προκύπτει από συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν.

Στη Μάνη τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη διαμάχη με τους κατοίκους και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για εμπρησμούς που βοηθούν στο έργο της δημιουργίας των 2 αιολικών πάρκων.

Η Επιτροπή Αγώνα της περιοχής έχει καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει προέλθει από 28 Συλλόγους της Μάνης (Εθνικολοτοπικούς, Οικολογικούς κ.λ.π.) και η οποία έχει υποστηριχθεί από την Ορνιθολογική, από το Σύλλογο Αρχαιολόγων Ελλάδας και πλήθος Κυνηγετικών Συλλόγων` με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση, τους αρμόδιους Υπουργούς, τη Βουλή, τα Κόμματα και το ΣτΕ αναφέρει τους λόγους που θα πρέπει να μην επιτραπεί η τοποθέτηση Ανεμογεννητριών.

Διαβάστε την ΕΠΙΣΤΟΛΗ της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία της Μάνης στην ΠΗΓΗ.

 

Το πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Ιούλιο του 2018, για την κατασκευή 48 ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επέτρεψε την κατασκευή 48 ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και 1.196 κάτοικοι της Λακωνίας και των πέριξ περιοχών, κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και ζητούσαν να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του.

Η πρώτη ήταν, η από 26.3.2012 απόφαση, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη κατασκευή και λειτουργία δυο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 26 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 55,30 MW στη θέση Μακρυλάκκωμα και Προφήτης Ηλίας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Η δεύτερη ήταν, η από 30.3.2012 απόφαση, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη κατασκευή και λειτουργία δυο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής 22 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 47,9 MWστη θέση Προφήτης Ηλίας – Μακρυλάκκωμα – Τρυπιτή Σαγγιάς του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οι προσφεύγοντες, μεταξύ των άλλων, υποστήριζαν ότι το από 20.9.1993 Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την εκτός σχεδίου και εκτός ορίων περιοχή του Γυθείου και Οιτύλου Λακωνίας, δεν επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, με συνέπεια να είναι μη νόμιμη η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.

Στη συνέχεια, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαργαρίτα Γκορτζολίδου) στην υπ΄ αριθμ. 1469/2018 απόφασή του αναφέρει ότι το από 20.9.1993 Προεδρικό Διάταγμα δεν περιλαμβάνει μεταξύ των ρητών απαγορεύσεων του την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ενώ επιτρέπει την εγκατάσταση -υπό προϋποθέσεις- βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων.

Ακόμη, αναφέρει η δικαστική απόφαση, ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα του 1993, ερμηνευόμενο υπό το φως του ειδικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν απαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών σταθμών γενικά στην επίδικη περιοχή, δεδομένου μάλιστα ότι η ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του περιφερειακού σχεδίου της Πελοποννήσου.

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ έκρινε ότι οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων περί παραβίασης του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (οδηγία 2001/42/ΕΚ) και της Ελληνικής νομοθεσίας (νόμος 3851/2010) είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι, ενώ απέρριψε και όλους τους άλλους ισχυρισμούς τους.

Το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής αποφάσισε το Μάιο του 2019 την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Δείτε τη σχετική ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:

 

Ο νόμος Χατζηδάκη επισπεύδει τις διαδικασίες για τη δημιουργία των αιολικών πάρκων στο όνομα των επενδύσεων.

Παράλληλα επιστήμονες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αθωότητα τέτοιων ιστοριών.

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος εξήγησε στη LIFO:

”Για να δημιουργηθεί, όμως, ένα αιολικό πάρκο απαιτούνται συνήθως αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων (και διαπλάτυνση του υφιστάμενου οδικού δικτύου), πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις (μία για κάθε ανεμογεννήτρια). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος χρόνος ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι περίπου είκοσι χρόνια. Ήδη στη νότια Εύβοια έχουμε τα πρώτα «νεκροταφεία» ανεμογεννητριών, αφού κανένας δεν μεριμνά για την απομάκρυνσή τους.”

Οι κάτοικοι και οι οικολογικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι οι φωτιές κάνουν το έργο της εγκατάστασης ευκολότερο αποψιλώνοντας τα δάση της περιοχής και δημιουργώντας κρανίου τόπους που θα γεμίσουν ανεμογεννήτριες.

 

Τον αντίλογο εκφράζει ο Δημήτρης Καμπουράκης στο LIBERAL:

”Για το Αιολικό πάρκο του Κάβο Μαλιά στην Μάνη αντιδρούν. Μόνο που πέρυσι, ολόκληρη χρονιά, απόσωσαν ως τον Κάβο Μαλιά λιγότεροι από 10.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι. Στάθηκαν μια στιγμή, απόλαυσαν το άγριο τοπίο, ήπιαν έναν καφέ και αποχώρησαν για τις ταβέρνες του Πόρτο Κάγιο και της Γερολιμένα. Οι ανεμογεννήτριες θα τους χαλάσουν το θέαμα της απόλαυσης; Μάλλον, αλλά ίσως μείνει και κανένας ντόπιος εκεί που θα δουλέψει γιατί σήμερα ο Κάβο Μαλιάς έχει μηδέν κατοίκους. Κι έπειτα, οι γεννήτριες έχουν ζωή είκοσι χρόνων. Μετά φεύγουν…”

 

Επίλογος με τα λόγια του Σαράντου Καργάκου. Σε άρθρο του που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Εστία» στις 4/8/2017, ο αείμνηστος συγγραφέας και ιστορικός Σαράντος Καργάκος, είχε γράψει -μεταξύ άλλων- τα εξής:

[…] Ήδη στην πατρίδα μου την Μάνη ετοιμάζεται νέα επιδρομή, χειρότερη από αυτή του Ιμπραήμ.

«Στης Μάνης μας τ’ απάτητα βουνά» που λέει ο Ύμνος των Μανιατών, θέλουν να βάλουν ανεμογεννήτριες!

Κάθε βουνό της Μάνης είναι δάσκαλος του δωρικού ήθους, του αυστηρού και αγέρωχου ήθους…

[…] Τώρα που αλλοιώνεται αισχρά το ελληνικό τοπίο και που το φως, πλάστης και δημιουργός της Ελληνικής Γραμμής θαμπώνει,…, είναι φυσικό να αλλοιωθεί και ο χαρακτήρας, η ευαισθησία και η νοημοσύνη του Έλληνα, ώστε να μην αισθάνεται ούτε να εννοεί ότι κατοικεί στην πιο ευλογημένη χώρα της γης […]»

Πηγή: PARALLAXI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.