Σελίδες

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Το Χωριό της Μακροζωίας: χωρίς Σούπερ Μάρκετ, τρώνε μόνο ό,τι παράγουν και ζουν έως τα 100!

Ένας κορυφαίος γιατρός μελέτησε το «χωριό με την καλύτερη υγεία στον κόσμο» - και αποκάλυψε το μυστικό για την αξιοσημείωτη μακροζωία των κατοίκων του που ζουν περισσότερα από 100 έτη.

 


Ο καρδιολόγος Dr. Aseem Malhotra διαπίστωσε ότι πολλοί από τους ντόπιους στο Pioppi της νότιας Ιταλίας καταναλώνουν πολύ λίγη ζάχαρη - παρά τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Οι κάτοικοι σπάνια πάσχουν από διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις - κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι τρώνε ζάχαρη μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Εκτός από τη διατροφή, άλλοι βασικοί παράγοντες μακροζωίας είναι η έλλειψη άγχους και ο βραδινός ύπνος διάρκειας τουλάχιστον επτά ωρών -ενώ βοηθάει και το ένα ποτήρι κρασί την ημέρα που καταναλώνουν οι κάτοικοι με το γεύμα τους.
Το Pioppi προστατεύεται από την UNESCO ως περιοχή με τρόπο ζωής που βασίζεται στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.

Ο Dr. Malhotra - ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια τη ραγδαία αύξηση των καρδιακών παθήσεων και της παχυσαρκίας στη Βρετανία - υποστηρίζει ότι ο φόβος μας για τα λιπαρά ευθύνεται για την αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και εξευγενισμένων υδατανθράκων.

Αυτό οδήγησε σε αύξηση των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, αναφέρει.

«Η υιοθέτηση μιας μεσογειακής δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η διακοπή του καπνίσματος, η ήπια άσκηση και η μείωση του στρες είναι πιο ισχυρά από οποιοδήποτε φάρμακο στην πρόληψη και θεραπεία πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων», είπε.

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ("καλά") λιπαρά, εκτός του ότι είναι ωφέλιμα για την υγεία, δεν έχουν καμία συμβολή στην αύξηση του σωματικού βάρους. Για όλα τα προβλήματα ευθύνεται η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά.

Ο Dr. Malhotra υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας πίεσης Action on Sugar, η οποία πέτυχε την επιβολή «φόρου ζάχαρης» για τα αναψυκτικά, το 2017, στη Βρετανία.

Χωρίς σούπερ μάρκετ, τρώνε ό,τι παράγουν

Οι κάτοικοι του Pioppi - οι οποίοι δεν είχαν σούπερ μάρκετ - για χρόνια ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και εξευγενισμένους υδατάνθρακες.

Τρώνε ζυμαρικά και ψωμί, αλλά σε μικρές ποσότητες.

«Το Pioppi είναι μια φτωχή περιοχή της Ιταλίας, αλλά η γενναιοδωρία της άφθονη», λέει ο Malhotra.

«Διαπιστώσαμε ότι οι κάτοικοι στο Pioppi δεν είχαν δίαιτα πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης δεν έτρωγαν πολύ κρέας γιατί ήταν ακριβό. Δεν καταναλώνουν σχεδόν καθόλου ζάχαρη. Στη διατροφή τους περιλαμβάνονται ντόπια λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο σε σχεδόν κάθε γεύμα».

Τρώνε επιδόρπιο μόνο την Κυριακή και πίτσα μία ή δύο φορές το μήνα.

Και ενώ δεν ήταν σκόπιμο, η «διαλειμματική νηστεία» ήταν ένα φυσικό μέρος της ζωής στο χωριό.

Ο Δρ Malhotra λέει ότι αυτή η διατροφή έχει αντιγηραντική επίδραση, καθώς το σώμα ανταποκρίνεται με ορμονική καταιγίδα «θετική για την υγεία». Επομένως, η νηστεία μπορεί πιθανώς να καθυστερήσει τη μείωση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH), κάτι που συμβαίνει φυσικά καθώς γερνάμε.

Επίσης, οι κάτοικοι είναι «συνεχώς εν κινήσει», ενώ αποσύρονται για την παραδοσιακή σιέστα κάθε μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον Malhotra, η υιοθέτηση του τρόπου ζωής των κατοίκων του Pioppi θα σήμαινε μείωση των 20 εκατομμυρίων ετήσιων θανάτων παγκοσμίως που προκαλούνται από καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Πηγή: ENALLAKTIKOS.GR , με πληροφορίες από DAILYMAIL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.