Και δεύτερη προσφυγή ενάντια στην αναθεώρηση του συνόλου των δασικών χαρτών κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή τη φορά από επτά οργανώσεις, οι περισσότερες περιβαλλοντικές, που στρέφονται κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος να ανακαλέσει το σύνολο των δασικών χαρτών της χώρας για να αφαιρέσει από αυτούς διάφορες νέες κατηγορίες εκτάσεων.
Η υπόθεση αφορά μια διάταξη στον ν. 4685/20, με την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να αναμορφώσει το σύνολο των δασικών χαρτών, είτε έχουν κυρωθεί (περίπου το 55%) είτε βρίσκονται σε άλλα στάδια. Ακολούθησε μια υπουργική απόφαση (την οποία προσβάλλουν στο ΣτΕ οι δύο φορείς), με την οποία καθορίζεται ποιες επιπλέον εκτάσεις θα εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες και με βάση ποια έγγραφα.
Κατά της διάταξης προσέφυγαν ήδη η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ενώ χθες νέα προσφυγή κατέθεσαν η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, η Καλλιστώ, η Greenpeace και το WWF Ελλάς. Οι οργανώσεις εστιάζουν την κριτική τους σε τρία σημεία, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω απόφαση:
-Επιφέρει σοβαρό πλήγμα στη νομιμότητα, διότι επιδιώκει τον αποχαρακτηρισμό δασικών γαιών που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν για αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση, καίτοι η χρήση αυτή δεν επάγεται αυτονοήτως την απώλεια της δασικής ιδιότητας. Με τον τρόπο αυτό οι εν λόγω εκτάσεις εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες και ανοίγει ο δρόμος για τη μελλοντική αξιοποίησή τους σε άλλες πιο «επωφελείς» χρήσεις (π.χ. ανοικοδόμηση).
-Υποβαθμίζει σοβαρά κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου, καθώς επανεκκινεί τη διαδικασία κατάρτισης όλων των δασικών χαρτών, «συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων», αίροντας ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις την αποδεικτική τους ισχύ.
-Στερεί επ’ αόριστο τους πολίτες και τη διοίκηση από ένα σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης, διαφάνειας και προστασίας του περιβάλλοντος – τον δασικό χάρτη, και κατ’ επέκταση, το δασολόγιο.
«Η κακονομία, η διαρκής πολιτική ανοχής διαφόρων παράνομων διεκδικήσεων φυσικής γης, και βεβαίως η συνεχής και αδιαφανής τακτοποίηση αυθαιρεσιών πλήττουν κάθε αίσθημα δικαίου», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των επτά.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι η ρύθμιση «αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που διαπιστώθηκαν μέχρι σήμερα στην κατάρτιση των δασικών χαρτών και βάζει τέρμα στον παραλογισμό του κράτους και την ταλαιπωρία των πολιτών». Το υπουργείο εκτιμά ότι η αναθεώρηση του συνόλου των δασικών χαρτών θα γίνει με ταχείες διαδικασίες και το έργο των δασικών χαρτών θα ολοκληρωθεί σε δύο έτη.
Πηγή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ , ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.