Σελίδες

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Big Bang School: το πρώτο μη κερδοσκοπικό Γυμνάσιο της Φύσης στην Ελλάδα

Το Δημοτικό Σχολείο Big Bang School παρέχει μια διαφορετική προσέγγιση στην εκπαίδευση, κοντά στη φύση, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου ετοιμάζεται να συνεχίσει αυτή την καινοτομία δημιουργώντας το πρώτο μη κερδοσκοπικό φυσικό γυμνάσιο στην Ελλάδα.

 


Η AMKE Big Bang Education ιδρύθηκε το 2016 από τρεις ανθρώπους που αφιερώνουν τη ζωή τους στο όραμα της ιδανικής εκπαίδευσης: τη Βέτα Γεωργιάδου, τον Άγγελο Πατσιά και τον Γιάννη Σωτηράκο. Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό φορέα που μέχρι τώρα φιλοξενεί 300 μαθητές ενώ απασχολεί 30 εκπαιδευτικούς και σειρά εξωτερικών συνεργατών.

Το Δημοτικό Σχολείο Big Bang School κάνει ήδη πράξη, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, το όνειρο μιας αλλιώτικης εκπαίδευσης, κοντά στη φύση, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, πιο πολύ από κάθε άλλη στιγμή, αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα της κοινωνικής προσφοράς μέσω της εκπαίδευσης, η οποία είναι η μόνη απάντηση στα απρόβλεπτα του μέλλοντος, η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου συνεχίζει την πρωτοβουλία, προχωρώντας στη δημιουργία του μη κερδοσκοπικού Big Bang Γυμνασίου, με ορίζοντα λειτουργίας του τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα (ή ταυτόχρονα και στις δύο πόλεις).

Η γνωστή ηθοποιός που ήρθε σε επαφή με το πρότζεκτ μέσω της συμμετοχής του γιου της σε αυτό, καθώς και οι ιδρυτές του, μας μιλούν για τα όσα διαφορετικά προσφέρει στα παιδιά, για την αναγκαιότητα εναλλακτικών προσεγγίσεων στην εκπαίδευση και στον εφοδιασμό τους με δεξιότητες απαραίτητες για το μέλλον.

 

Η φιλοσοφία της Big Bang Education

«Κάθε σχολείο στη χώρα και τον κόσμο είναι διαφορετικό» επισημαίνει ο κ. Πατσιάς. «O δρόμος που τραβάει αποτελεί τη σύνθεση των οπτικών του κάθε μέλους του. Τo Big Bang είναι ουσιαστικά παιδί του "Σχολειού της Φύσης" και των αναζητήσεων της Βέτας, η οποία είναι και ιδρύτριά του, αλλά και δικών μου, ενώ συνεχώς διαμορφώνεται μέσα από τους ανθρώπους του. Το Big Bang School αγαπάει να μαθαίνει. Λατρεύουμε την έρευνα και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να μάθει. Όχι μονάχα πώς να γεμίσει το κεφάλι με πληροφορία, αλλά να μάθει. Η διαφορά είναι πολύ σημαντική. Είχα ακούσει κάποτε ότι η μάθηση είναι συνώνυμη με τη μετάνοια. Με την αλλαγή δηλαδή του νου. Με εκφράζει απόλυτα αυτό. Δεν υπάρχει μάθηση, αν στην πορεία δεν έχεις αλλάξει κάτι από εσένα.

Το Big Bang έχει κάτι από αρχαιοελληνική Αγορά, όπου εξωτερικοί συνεργάτες έρχονται να ακουμπήσουν κομμάτι των εμπειριών τους στα παιδιά, ενώ τα ίδια τα παιδιά συζητούν και αναστοχάζονται πάνω στη δική τους πορεία αλλά και στην πορεία του σχολείου. Μας ενδιαφέρει να μεγαλώσουν κοντά μας αξιοσέβαστοι (όπως αρέσει πολύ στη Βέτα να λέει) πολίτες. Άνθρωποι που να νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους, για το φαγητό που έχουν μπροστά τους, για τις δύο γραμμές που θα γράψουν στο τετράδιό τους. Μας νοιάζει να φύγουμε από την επιφάνεια και τις γρήγορες ταχύτητες της εποχής και να δώσουμε σημασία στο καθετί. "Να είστε μερακλήδες" είναι η ατάκα μας! Τέλος, το σχολείο μας έχει κάτι από Disneyland! Θέλουμε έναν χώρο που να γεννάει όνειρα. Που θα σου επιτρέπει να είσαι παιδί. Αυτά έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας και αυτά ορίζουν τον τρόπο που λειτουργούμε στα προγράμματά μας.

Ας πούμε, τώρα που μιλάμε, οι μαθητές των γαλλικών κάνουν εκπομπή στο ραδιόφωνο του σχολείου με θέμα προσωπικότητες από τη Γαλλία. Σήμερα οι δευτέρες ήρθαν στο σχολείο ντυμένοι Ινδιάνοι! Έφτιαξαν τις στολές τους, βρήκαν τα ονόματά τους και οργάνωσαν τη γιορτή των ευχαριστιών που θα κάνουν αύριο σε έναν ελαιώνα, κάτω από το σχολείο μας. Χθες η Δ' δημοτικού σχεδίαζε με τη βοήθεια ενός αρχιτέκτονα τις αποικίες που θα κάνουν σε ένα δασάκι πιο κάτω. Πιο πριν είχαν χτίσει με φυσική δόμηση τα δικά τους κτίρια, έκαναν κατόψεις, τα περιέγραψαν και αφού πήρε ο καθένας τον ρόλο του στις νέες αποικίες ετοιμάζονται να ζήσουν την πραγματική κατασκευή μίας από αυτές. Προσπαθούμε να δημιουργούμε αυθεντικές καταστάσεις για να μπορέσουμε να δώσουμε τα πρώτα "γιατί" και τις μεγάλες ανάγκες που είχε πάντα ο άνθρωπος. Αν φυτευτεί αυτό το "γιατί" στα μυαλά των παιδιών, μπαίνουν σε mode διαρκούς αναζήτησης. Δεν είναι φυσικά διαδικασίες που γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά καλλιεργούνται συστηματικά.

Πώς δημιουργείται, όμως, το Πρόγραμμα Σπουδών στο Big Bang School; Εμπνέονται από κάποιο συγκεκριμένο Μοντέλο Εκπαιδευτικού Συστήματος του εξωτερικού; Τα Μαθήματα που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας ακολουθούνται με τροποποιήσεις ή είναι τελείως διαφορετικό το curriculum; Ο κ. Πατσιάς εξηγεί: «Τα Προγράμματά μας φτιάχνονται από τους εκπαιδευτικούς μας σε στενή συνεργασία με τη Βέτα, εμένα και την Αργυρώ Μουμτζίδου, η οποία έχει αναλάβει το πολυγλωσσικό κομμάτι του σχολείου. Εννοείται πως το Big Bang είναι κομμάτι της ελληνικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας και ακολουθεί τους στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος. Αυτές που διαφέρουν είναι οι Μεθοδολογίες που ακολουθούμε για να τους επιτύχουμε, αλλά και για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε και τις απαραίτητες στάσεις και δεξιότητες. Χρειάζεται συνδυασμός μεθόδων, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες».

Δεν χωρά αμφιβολία, πάντως, πως το άλφα και το ωμέγα ενός σχολείου είναι οι δάσκαλοί του. Με ποια κριτήρια επιλέγονται και πώς εκπαιδεύονται οι δάσκαλοι που στελεχώνουν το Big Bang School; «Οι δάσκαλοι είναι αυτοί που φιλτράρουν την κάθε πληροφορία και την περνάνε στα παιδιά με τρόπους λεκτικούς και μη λεκτικούς. Για εμάς το δυνατό κομμάτι του κάθε εκπαιδευτικού είναι αυτό που δεν ακούγεται. Είναι η στάση τους στα πράγματα. Απέναντι στο φυτό, στο φαγητό, στα αναμμένα φώτα και τους ξεχασμένους ανεμιστήρες. Είναι το παιχνίδι που θα κάνουν με τα παιδιά στο διάλειμμα και ο χρόνος που θα περάσουν ταΐζοντας τις κότες ή βγάζοντας βόλτα τον Ηρακλή, τον σκύλο μας. Το να μάθεις να κάνεις το μάθημα με τον άλφα ή βήτα τρόπο είναι κάτι που μαθαίνεται και είναι από τα σχετικά απλά κομμάτια. Το να μάθεις να είσαι, δεν είναι. Υπάρχουν δάσκαλοι εκεί έξω που δεν έχουν ιδέα ότι είναι δάσκαλοι. Υπάρχουν και άνθρωποι που το σπούδασαν και μέσα στην τάξη το μάθημα δεν βγαίνει» καταλήγει ο διευθυντής του Big Bang School.

 

Το όραμα της φυσικής εκπαίδευσης των Big Bang Schools είναι να γίνει δημόσιο δικαίωμα κάθε παιδιού. Κάθε μαθητής που θα αναγνωρίζει στον εαυτό του την αναγκαιότητα της ένταξης του σε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα, θα πρέπει να μπορεί να το κάνει. Η ευχή είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο πρότυπο στην εκπαίδευση που θα μπορεί να μεταφερθεί παντού και να απαντήσει σε όλα τα απρόβλεπτα του μέλλοντος. Ξεκινώντας από την Ελλάδα!

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και δείτε το φωτογραφικό υλικό από το σχολείο στην LIFO, στο άρθρο του Αλέξανδρου Διακοσάββα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.