Μετά τους FINANCIAL TIMES, σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα ξεπέρασε ΗΠΑ και Ε.Ε. σε θανάτους από τον νέο κορονοϊό, σήμερα ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου μίλησε για ένα νέο ρεκόρ που κατέγραψε η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, πριν από λίγες ημέρες.
Σε δηλώσεις στον Σκάι, ο Νικόλαος Καπράβελος είπε χαρακτηριστικά: «Το 24ωρο της 25ης Νοέμβρη η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη».
Όπως εξήγησε ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της εντατικής είναι πλήρη. «Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε», είπε.
«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα.», τόνισε ο κ. Καπράβελος και πρόσθεσε: «Την πατήσαμε. Αν δε ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα το 3ο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας».
►Το Σάββατο, οι FINANCIAL TIMES είχαν επιβεβαιώσει την αρνητική πορεία της Ελλάδας σε νέους θανάτους λόγω κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα από τις 24 Νοεμβρίου πέρασε τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία στον μέσο όρο νέων θανάτων από κορονοϊό ανά 100.000 κατοίκους.
Με 0,91 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους (μέσος όρος εβδομάδας), η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά από τις ΗΠΑ (0,48), την Ευρωπαϊκή Ένωση (0,78) και το Ηνωμένο Βασίλειο (0,7). Πάνω από την Ελλάδα είναι χώρες όπως η Ιταλία με 1,21 νέους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, η Ελβετία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Όπως φαίνεται στο γράφημα των FT, στις 24 Νοεμβρίου ήταν η τελευταία ημέρα όπου ο μέσος όρος θανάτων από νέο κορονοϊό στη χώρα μας ήταν ίσος με εκείνον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από την προηγούμενη Τρίτη η καμπύλη νέων θανάτων της Ελλάδας ανά 100.000 πληθυσμού είναι σχεδόν κατακόρυφη, παρά τη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η οποία δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τον αριθμό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους.
Ενώ θεωρείται δεδομένο πως σε όλο τον κόσμο δεν καταμετρούνται όλα τα θετικά κρούσματα, καθώς η πανδημία έχει εξαπλωθεί πέρα από τις δυνατότητες καθολικών ελέγχων, οι FT υπογραμμίζουν πως τα επίσημα δεδομένα για τους θετικούς φορείς και τους θανάτους από covid-19, παραμένουν τα καλύτερα διαθέσιμα για την ανάλυση.
Ωστόσο, με 18,7 θανάτους ανά 100.000 κατοίκων από το ξέσπασμα της πανδημίας, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κάτω από τις ΗΠΑ (76,1), την Ε.Ε. (56,9), το Ηνωμένο Βασίλειο (86,2) και την Ιταλία (89), σε ό,τι αφορά τις απώλειες σε σχετικά μεγέθη.
Στην ανάλυσή τους, οι FT επισημαίνουν πως ακόμα και ο υπολογισμός των θανάτων παραμένει προβληματικός, επειδή από χώρα σε χώρα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ως προς το ποιοι ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους, συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς από Covid-19.
Η πιο εμφανής διαφορά συνδέεται με το κατά πόσο συμπεριλαμβάνονται οι θάνατοι εκτός νοσοκομείων και ειδικά οι ηλικιωμένοι που πεθαίνουν στα γηροκομεία και τις προνοιακές δομές, σημειώνει το βρετανικό μέσο. «Κάποιες χώρες όπως η Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, άλλαξαν την προσέγγιση για το ποιους θανάτους περιλαμβάνουν στους νεκρούς από νέο κορονοϊό, εν μέσω της πανδημίας».
Φωτογραφία: FINANCIAL TIMES
Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.