Σελίδες

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Βρήκατε ένα Πληγωμένο Άγριο Ζώο; Ένα Γεράκι ή μια Χελώνα; Πώς μπορείτε να το Βοηθήσετε

Απέναντί σας έχετε ένα τραυματισμένο σπουργίτι, ένα σκαντζοχοιράκι, ακόμα και μια αλεπουδίτσα, ή ένα ελαφάκι. Μια χελωνίτσα με σπασμένο κέλυφος. Τι θα κάνετε τώρα; Γνωρίζετε πώς μπορείτε να τα διασώσετε;

 


Όσοι έχουν ευαισθησίες, δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια μπροστά στο θέαμα ενός αδύναμου άγριου ζώου που χρειάζεται ιατρική φροντίδα για να ζήσει.

Εκείνη τη στιγμή ο άνθρωπος κρατά στα χέρια του την τύχη ενός ανήμπορου πλάσματος.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να το σώσουμε; Για το θέμα αυτό ενημερωθήκαμε από το σχετικό αφιέρωμα της Ιουλίας Τούντα στο YGEIAMOU.GR

 

Η Πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΆΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ, Μαρία Γανωτή, δίνει χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές.

«Πριν παραθέσουμε τις οδηγίες, να τονίσουμε ότι σε κάθε περίπτωση, όταν συναντήσετε ένα ανήμπορο άγριο ζώο -η έννοια του άγριου περιλαμβάνει από τα σπουργίτια μέχρι τους αετούς, τους σκαντζόχοιρους, τις αλεπούδες, τις χελώνες και τις νυχτερίδες-, θα πρέπει να επικοινωνήστε με ένα Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

Επίσης, να βγάλετε μια φωτογραφία του ζώου με το κινητό σας τηλέφωνο. Η αποστολή της θα βοηθήσει να λάβετε ειδικές οδηγίες.

 

Τα Κέντρα Περίθαλψης στην Ελλάδα, για πουλιά, ερπετά και μικρά θηλαστικά, είναι τα εξής:

 

1. ANIMA – 210/9510075

2. Αλκυόνη – 694.4741.616

3. Δράση για την Άγρια Ζωή – 697.9914.852

4. Για φώκιες
MOm – 210/522.2888

5. Για αρκούδες, λύκους και ζαρκάδια
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – 23860/41.500

6. Για θαλάσσιες χελώνες
ΑΡΧΕΛΩΝ – 210/894.4444

7. Για δελφίνια και φάλαινες
ΑΡΙΩΝ – 694.5644.994

 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα τραυματισμένο πουλί

 

Για να δώσετε τις πρώτες βοήθειες σε ένα τραυματισμένο πουλί, θα χρειαστείτε έναν βασικό εξοπλισμό, με τον οποίο θα μπορέσετε να το ακινητοποιήσετε:

• Μια πετσέτα ή ένα πανί σε κατάλληλο μέγεθος για να μπορεί να καλύψει όλο το πουλί

• Ένα χαρτόκουτο

• Ένα ζευγάρι χοντρά δερμάτινα γάντια εργασίας για να προστατεύσουμε τα χέρια μας από τα νύχια των αρπακτικών.

Στο χαρτόκουτο, στρώστε εφημερίδες ή χαρτί κουζίνας, και ανοίξτε του μικρές τρύπες.

Το μέγεθος του χαρτόκουτου πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε το πουλί να μπορεί να σταθεί όρθιο, αλλά να μη μπορεί να κάνει περιττές κινήσεις.

Πιάστε το πουλί με ένα πανί, αποφεύγοντας ράμφος και νύχια, αν είναι αρπακτικό, και μύτη, αν είναι ερωδιός ή γλάρος.

Τοποθετήστε το μέσα στο κουτί.

Αφήστε το κουτί στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού – ζεστό αν είναι χειμώνας και δροσερό αν είναι καλοκαίρι.

Επικοινωνήστε, το συντομότερο δυνατόν, με το κέντρο περίθαλψης για να σας δώσουν περισσότερες οδηγίες. Κάθε άλλος χειρισμός του πουλιού από σας μπορεί να αποβεί μοιραίος για τη ζωή του.

 

Αν βρείτε νεοσσούς

Νεοσσούς είναι πολύ πιθανόν να βρείτε την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού. Φαίνονται εγκαταλελειμμένοι και μπορεί να σκεφτείτε να τους βοηθήσετε.

Προσοχή, όμως!

Δεν χρειάζονται όλα τα μωρά πουλιά τη βοήθειά μας. Συχνά οι γονείς είναι κάπου γύρω και το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να βάλετε τον νεοσσό κάπου ψηλά και να τον αφήσουμε ήσυχο, ώστε να ασχοληθούν μαζί του ο γονείς του.

Μην ξεχνάτε πως σκοπός είναι, πάντα, να ξαναγυρίσει το άγριο ζώο στον φυσικό του χώρο, να επανενταχθεί, δηλαδή, στην άγρια φύση.

Αν κρατήσετε το ζωάκι περισσότερο από όσο χρειάζεται, η επανένταξή του θα καταστεί αδύνατη και, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα έχει κακό τέλος.

 

Αν βρείτε ένα θηλαστικό που χρειάζεται βοήθεια

 

Για να δώσετε τις πρώτες βοήθειες σε ένα θηλαστικό, έχετε υπόψη σας τα εξής: οι αλεπούδες και τα κουνάβια δαγκώνουν άσχημα.

Αποφύγετε τα δόντια τους. Οι σκαντζόχοιροι είναι λιγότερο επικίνδυνοι.

Ρίξτε πάνω στο ζώο ένα χοντρό πανί, σακάκι, ή κουβέρτα. Αν είναι αρκετά ζωηρό, το χαρτόκουτο δεν είναι κατάλληλο.

Βρείτε ένα κλουβί μεταφοράς γάτας ή σκύλου, ή δύο πλαστικά «καφάσια του μπακάλη», που θα τα τοποθετήσετε το ένα πάνω από το άλλο.

Αν βρείτε νεογνό ελαφάκι, ζαρκαδάκι, αλεπουδάκι, κουναβάκι, ή σκαντζοχοιράκι, μην το αγγίξετε και μην το μετακινήσετε, αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι εγκαταλελειμμένο.

Συμβαίνει συχνά, ιδιαίτερα στα ζαρκάδια, η μητέρα τους να τα αφήνει πολλές ώρες μόνα τους και να τα επισκέπτεται το σούρουπο για να τα θηλάσει.

Αν, φυσικά, το ζωάκι είναι τραυματισμένο, γεμάτο παράσιτα και φαίνεται άρρωστο, τότε χρειάζεται βοήθεια. Επικοινωνήστε αμέσως μαζί μας για να σας δώσουμε περισσότερες οδηγίες.

 

Τραυματισμένες Χελώνες

 

Χελώνες βρίσκονται συχνά χτυπημένες από αυτοκίνητα ή γεωργικά μηχανήματα με σπασμένο κέλυφος.

Μεταφέρετε προσεκτικά το ζώο, για να μη χειροτερέψει το σπάσιμο, και τοποθετήστε το σε ένα χαρτόκουτο με πολλές εφημερίδες στον πάτο.

Αν το τραύμα του είναι λερωμένο με χώματα ή χόρτα, μπορείτε να το ξεπλύνετε με λίγο χλιαρό νερό.

Μετά καλύψτε το με γάζα ή πανί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μόλυνσης».

 

Πώς γίνεται η μετακίνηση, λόγω κορωνοϊού

 

Ο Σταθμός της ΑΝΙΜΑ βρίσκεται στην Καλλιθέα, στην οδό Μενελάου 134 στην Καλλιθέα.

Αν, λοιπόν, βρείτε κάποιο άγριο ζωάκι που χρειάζεται περίθαλψη, να ξέρετε ότι ο Σταθμός είναι ανοιχτός καθημερινά και Σαββατοκύριακα, από τις 9 π.μ έως τις 5 μ.μ.

Καθώς οι μετακινήσεις των πολιτών γίνονται με SMS, μάθετε από την κυρία Γανωτή πώς μπορείτε να πάτε ένα ζώο στον Σταθμό.

«Θα πρέπει:

– Να στείλετε SMS στο 13033:
1, κενό, ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας ,όπου 1 ο λόγος εξόδου που αντιστοιχεί στην αιτιολογία «Επίσκεψη στον γιατρό» – καλύπτει και την επίσκεψη σε κτηνίατρο.

Παραδίδετε το ζώο σε χαρτόκουτο ή ειδικό κλουβί μεταφοράς από την είσοδο, χωρίς να μπείτε στον χώρο.

Για να επιστρέψετε στο σπίτι, παίρνετε μια βεβαίωση ότι τη συγκεκριμένη ώρα παραδώσατε για περίθαλψη ένα τραυματισμένο ζώο.

– Για να αποστείλετε ζώο από την επαρχία (εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν), αν δεν αναλαμβάνει τη διαδικασία το δασαρχείο ή η θηροφυλακή, αρχικά ενημερωθείτε για τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, διότι, σίγουρα, θα έχουν τροποποιηθεί, ή και κάποια καταργηθεί.

 

Σε περίπτωση που δεν έχει λεωφορείο, μπορείτε να αναζητήσετε μια μεταφορική – δεν χρεώνει περισσότερο.

Κατά τη μεταφορά του ζώου στέλνετε πάλι το SMS με την αιτιολογία 1.

Για να επιστρέψετε σπίτι σας, το κέντρο σας στέλνει SMS ή στο viber μήνυμα με το όνομά σας και τη βεβαίωση ότι τη συγκεκριμένη ώρα αποστείλατε τραυματισμένο ζώο. Αυτό θα σας καλύψει, σε πιθανό έλεγχο.

Το ίδιο ισχύει και για αποστολές με πλοία.

– Οι εργαζόμενοι της ΑΝΙΜΑ και ένας μικρός αριθμός εθελοντών μπορούν, με ειδική άδεια, να μετακινούνται από τις 9 π.μ μέχρι τις 7 μ.μ εντός Αττικής για να καλύπτουν μεταφορές ζώων και τροφών.
Αν στέλνετε ζώα από την επαρχία, καλό είναι να μην φτάνουν μετά τις 7 μ.μ.

– Αν δεν υπάρχει τρόπος άμεσης αποστολής από την επαρχία, το κέντρο θα σας φέρει σε επαφή με τον πλησιέστερο εκπαιδευμένο συνεργάτη, ή θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες μέχρι να μπορέσει το ζώο να ταξιδέψει».

 

Φωτογραφία: Η πρόεδρος της ΑΜΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής, Μαρία Γανωτή (στη μέση) μαζί με τους εργαζόμενους και μέλη της ΑΝΙΜΑ, Νικήτα Γαβαλά και Χριστίνα Τσάτσου

Πηγή: Ιουλία Τούντα , YGEIAMOU.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.