Σελίδες

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

ΕΡΕΥΝΑ: Θεσσαλονίκη - το 84% των Επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί από την Πανδημία

Από το 2022 και μετά αναμένει την επιστροφή στην κανονικότητα η πλειονότητα των Επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη, που σε ποσοστό 84% δηλώνουν πως έχουν επηρεαστεί από την πανδημική κρίση, σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis, για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

 


Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (81%) φαίνεται ότι κατέγραψαν πτώση τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη μέση πτώση του κύκλου εργασιών να ανέρχεται στο 44%, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 255 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ, το διάστημα 8-13 Ιανουαρίου, με τη συμπλήρωση online ερωτηματολογίων.

Παράλληλα, οι επτά στους δέκα (69%) χαρακτηρίζουν «ανεπαρκή» και «αναποτελεσματικά» τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, που έχει λάβει η Πολιτεία.

Ως προς το πότε θα υπάρξει «επιστροφή στην κανονικότητα», μόλις το 10% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Το 20% θεωρεί ότι η κανονικότητα θα είναι γεγονός στο τέλος του χρόνου, το 56% ότι θα υπάρξει μετά το 2022 και το 2% ...«ποτέ».

Στο μεταξύ, παρότι το 39% των λιανεμπορικών επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνουν πως διαθέτουν e-shop, το 72% έχει site, το 80% παρουσία στο Facebook και το 56% στο Instagram, μόλις το 39% από αυτές πραγματοποίησε πωλήσεις με την μέθοδο του click away κατά την περίοδο των εορτών.

Πολύ χαμηλός ήταν και ο τζίρος της πρόσφατης εορταστικής περιόδου για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς -όπως δηλώνουν- κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασε το 28% των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου του 2019.

Στο πεδίο των μέτρων στήριξης της οικονομίας που λαμβάνει η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις τα αξιολογούν ως εξής:

1.      η μείωση καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο λαμβάνει «βαθμολογία» 3,4 (στα 4)

2.      η Επιστρεπτέα Προκαταβολή: 3,1

3.      η αναστολή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους: 3,1

4.      η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες: 3,1

Όσον αφορά στην γενικότερη αποτίμηση του 2020, παρήγορο είναι το γεγονός πως το 74% των επιχειρήσεων διατήρησε τις θέσεις εργασίας.

Σε σχέση με τις εξαγωγές, το 50% των επιχειρήσεων απάντησε πως το 2020 ήταν μία χρονιά χειρότερη από το 2019 (ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο 24% της σύγκρισης μεταξύ 2019 και 2018 σε προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του ΕΒΕΘ).

Για το 2021 και τις προοπτικές του οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων είναι μοιρασμένες:

·         καλύτερο από το 2020 το αναμένει το 23%

·         χειρότερο από πέρσι το 34%

·         περίπου ίδιο το 39%

Πάνω από έξι στους δέκα επιχειρηματίες (61%) αναμένουν ότι θα υπάρξει συρρίκνωση της ρευστότητάς τους το επόμενο τρίμηνο και αντίστοιχα μεγάλο, σε σχέση και με προηγούμενα έτη είναι και το ποσοστό (44%) που πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι δανειακές ανάγκες τους στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Κοντά στα μνημονιακά επίπεδα επανέρχεται, τέλος, η αρνητική εκτίμηση των επιχειρήσεων για τη βιωσιμότητα του κλάδου τους το επόμενο τρίμηνο, σε σύγκριση με σήμερα, με πρόβλεψη για αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεις.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.