Σελίδες

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Την ημέρα που τα ζώα εξεγέρθηκαν εναντίον των ανθρώπων ... Ένα οικολογικό παραμύθι! Του Dimitri de Boissieu

To διήγημα φαντασίας – παραμύθι «Κορωνοϊός: Την ημέρα που τα ζώα εξεγέρθηκαν εναντίον των ανθρώπων ... Ένα οικολογικό παραμύθι!», του Dimitri de Boissieu δημοσιεύτηκε αρχικά στο REPORTERRE.NET. Ο Dimitri de Boissieu είναι οικολόγος εκπαιδευτικός, με εκπαίδευση στη φύση και το περιβάλλον. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Βολιβία, l'illusion écologiste-η αυταπάτη της οικολογίας (éditions écosociété) 2019. Στα Ελληνικά μεταφράστηκε από τον Διονύση Παπαδόπουλο και δημοσιεύτηκε στο ENALLAKTIKOS.GR.

 


Aυτή είναι η ιστορία μιας κρίσιμης συνάντησης, ενός ελέφαντα, ενός κολεόπτερου, μιας σαύρας παπάγια και πολλών άλλων ζώων: και αν βρήκαν μια λύση για να σταματήσουν την εξόντωση που υφίστανται;

Ο συγγραφέας αυτής της ιστορίας σας προσκαλεί στο τραπέζι τους.

Για να σας φτιάξει την διάθεση να ξέρετε ότι η νυχτερίδα και ο παγκολίνος καταλήγουν πρόεδροι του ΟΗΕ. 

Ο δημιουργός αυτού του σύντομου παραμυθιού ίσως μας προτρέπει να γράψουμε όλοι από ένα παραμύθι και να το στείλουμε σ αυτούς που ακόμα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, σ' αυτούς που απαγορεύουν την τέχνη, τον πολιτισμό και τα τραγούδια και αφήνουν τους καλλιτέχνες να ψωμολυσσάνε επειδή δεν είναι "μετρήσιμοι" στο ΑΕΠ της χώρας, σ' αυτούς τους ίδιους που επιμένουν στην ματαιότητα των εμβολίων και των lockdown την ώρα που προμοτάρουν την καταστροφή των οικοσυστημάτων και συνεχίζουν να λεηλατούν τον γαλάζιο πλανήτη για τα κέρδη τους μέχρι την επόμενη πανδημία...

Η Ιστορία του έχει ως εξής :

 

Σε ένα άγνωστο μέρος, χαμένο στα βάθη ενός ασιατικού δάσους, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συνάντηση στα τέλη του 2019, η οποία άλλαξε το πρόσωπο του κόσμου.

Ο ελέφαντας, o βασιλιάς των ζώων, είχε καλέσει ολόκληρη την κοινότητά του και τους μεγαλύτερους συμβούλους του για να συζητήσουν ένα σοβαρό θέμα. Τα ζώα είχαν φτάσει σε εκατοντάδες από τις πέντε ηπείρους, την Αρκτική και τους ωκεανούς, που μεταφέρθηκαν από ευκίνητους γλάρους.

Το επιβλητικό παχύδερμο ξεκίνησε την εισαγωγή στην συνάντηση κρίσης:

«Αγαπητοί φίλοι, σας κάλεσα όλους μαζί για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα το οποίο δυστυχώς έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Oλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι ασυνεπείς. Οι πυρκαγιές που έπληξαν πρόσφατα τη Βραζιλία, τη Βολιβία και την Αυστραλία έχουν αποδεκατίσει πολλούς από εμάς.

Για μένα, αυτό είναι το άχυρο που έσπασε την πλάτη της καμήλας και με ώθησε να σας φέρω εδώ σήμερα.

Είναι καιρός να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Πρέπει επειγόντως να σταματήσουμε τη μαζική εξόντωση της οποίας είμαστε θύματα και τη θέρμανση της Γης μας, η οποία, όπως γνωρίζετε, μας απειλεί όλους εξίσου.

Βασίζομαι σε όλους σας για να δείξουμε μεγάλη εφευρετικότητα, η οποία θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε συλλογικά μια γρήγορη λύση χωρίς κίνδυνο αποτυχίας.»

Μια βαβούρα ακούστηκε για λίγο. Υπήρχαν πάντα, όπως κάθε φορά που τα ζώα πρόβαλαν αυτό το θέμα, οι πιο ριζοσπαστικοί, που ήθελαν να εξοντώσουν τους ανθρώπους καθαρά και απλά, και εκείνοι, πιο συμφιλιωμένοι, που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να συνομιλήσουν με το ηγεμονικό είδος.
Η σαύρα παπάγια μίλησε πρώτα:

«Πάντα το ίδιο! Μιλάμε, μιλάμε, αλλά δεν κάνουμε τίποτα ...

Οι άνθρωποι δεν ακούνε τίποτα και δεν καταλαβαίνουν τίποτα! Αναστατώνονται συνεχώς και δεν μπορούν να σταματήσουν να καταστρέφουν. Θυμηθείτε τον πυρηνικό σταθμό που αποφασίσαμε να πυροδοτήσουμε στην Ιαπωνία πριν από μερικά χρόνια. Δεν λειτούργησε! Οι άνθρωποι εξακολουθούν να διαδίδουν πυρηνική ενέργεια σε όλο τον πλανήτη. Πρέπει να βρούμε μια πολύ πιο ριζική λύση που θα διδάξει σε αυτό το είδος ένα μάθημα.

Εάν δεν αντιδράσουμε σταθερά, σύντομα δεν θα είμαστε ξανά εδώ για να το συζητήσουμε.»

Στη συνέχεια, η χελώνα ,το μαμούνι, η αράχνη-μαϊμού και η χρυσόμυγα έθεσαν το καθένα ένα λεπτομερές επιχείρημα. Επικεντρώθηκαν στην ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων, οι οποίοι κινητοποιούνται όλο και περισσότερο για το κλίμα, στον πολλαπλασιασμό των τοπικών πρωτοβουλιών μετάβασης και στην αυξανόμενη εκτίμηση της οικολογίας από τα πολιτικά κόμματα.

Το μαρούλι, το οποίο είχε επίσης φθάσει από το ταξίδι, αντέδρασε με τη σειρά του έντονα:
«Σκουπίδια! Αυτοί οι άνθρωποι κυβερνούνται από επικίνδυνους ηλίθιους όπως ο Τραμπ, ο Πούτιν και ο Μπολσονάρο ή από εκλεκτούς ομιλητές της οικονομικής ελίτ όπως ο Μακρόν. Ακόμα και ο φίλος μας από τη Βολιβία Evo Morales μιλάει πολύ, αλλά δεν κάνει τίποτα».

 

Όχι πολύ ορατός στη συνέλευση, αλλά αναμεσά τους εκεί, ο κορονοϊός έβηξε δηλώνοντας ότι ήθελε να μιλήσει.

Ο ελέφαντας του έδωσε τον λόγο.

Κορωνοϊός:  «Ξέρετε, αγαπητοί φίλοι, ότι είμαι ικανός για πολλά ...»

Το ιγκουάνα:  «Μικρός αλλά δυνατός;»

Κορωνοϊός:  «Αυτό είναι.»

Λιβελούλη:  «Προχώρησε, πέστο…»

Κορονοϊός:  «Είμαι ικανός, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να αρρωστήσω μερικά εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.»
Το μύδι γλυκού νερού:  «Με λίγη γρίπη, τίποτα;»
Κορωνοϊός:

«Σίγουρα, αλλά μια πολύ μεταδοτική, και μερικές φορές θανατηφόρα θα κάνει πολλά από μια λίγη γρίπη.
Ένα ανθρώπινο πολιτικό όραμα που σέβεται τη φύση, θα είναι σε θέση να μεταφερθεί από τους νεότερους, και θα μπορέσει τότε να αναδυθεί και να σαρώσει τον κόσμο.»

Ένιωσε κάποια ηρεμία στο δάσος. Ο ελέφαντας ζήτησε από τον κορονοϊό να συνεχίσει. Ο τελευταίος εξήγησε ότι χρειαζόταν συνεργούς. Η νυχτερίδα και ο παγκολίνος γίναν εθελοντές.

Μετά από αρκετές επιπλέον ομιλίες και ψηφοφορία, ο ελέφαντας κατέληξε:

Αυτή η στρατηγική, παρότι ριζοσπαστική αφήνει μια ευκαιρία στους ανθρώπους, ετσι επικυρώνεται. 

Η νυχτερίδα και ο παγκολίνος θα πάνε στην πλησιέστερη αγορά αύριο το πρωί για να διαδώσουν τον κορωνοϊό.  "
Αυτό έκαναν.

 

 

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η επιδημία εξαπλώθηκε σε όλη την Κίνα, μετά την Ευρώπη και όλες τις άλλες ηπείρους. 

Οι άρρωστοι άνθρωποι αριθμούσαν δεκάδες χιλιάδες. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας, τα σχολεία,τα καταστήματα και τα σύνορα έκλεισαν. Ο καθένας κλήθηκε να μείνει στο σπίτι. Η οικονομία επιβραδύνεται δραστικά, απαγορεύτηκε το περιττό ταξίδι. Υπήρξε πανικός, λεηλασία των σούπερ μάρκετ, αλλά οι στρατοί έλεγξαν την κατάσταση. Κάποιοι αναρχικοί προσπάθησαν επίσης να αντισταθούν, αλλά η κίνησή τους ήταν ασήμαντη. 

Ο ανθρώπινος πληθυσμός, φοβισμένος από την απειλή, υποτάχθηκε υπάκουα στις οδηγίες των ηγετών του.

Κάνοντας αυτό είχαν περισσότερο χρόνο διαθέσιμο επειδή δεν εργαζόντουσαν, παρά λίγοι. 

Στις πόλεις, οι άνθρωποι άρχισαν να διαβάζουν περισσότερα, να γράφουν, να σχεδιάζουν, να παίζουν μουσική με τους συγγενείς τους. Στην ύπαιθρο, πολλοί ήταν αυτοί που είχαν τη συνήθεια να βγαίνουν για μια βόλτα στη φύση, στα περίχωρα των χωριών τους. Η δραστική πτώση των μηχανοκίνητων ταξιδιών μείωσε την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η πανδημία ηρεμούσε κάθε καλοκαίρι αλλά επέστρεφε κάθε χειμώνα με περισσότερη ένταση. 

Προξένησε πάρα πολλά θύματα.

 

Μετά από κάθε περίοδο αναγκαστικού περιορισμού, οι άνθρωποι άρχισαν να καταναλώνουν μανιωδώς και να κυκλοφορούν φρικτά, για να αντισταθμίσουν τον χαμένο χρόνο. Οι καμπύλες ρύπανσης αυξήθηκαν απότομα και τα οικονομικά κίνητρα ενίσχυσαν εκ νέου την ανάπτυξη. Αλλά σταδιακά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούσαν μια απλούστερη ζωή, λιγότερο αγχωμένη, στην οποία είχαμε το δικαίωμα να καθαρίσουμε τον αέρα και το χρόνο να δούμε τα αστέρια. Προβλέποντας κάθε περίοδο περιορισμού και έλλειψης, οι ανθρώπινες κοινότητες άρχισαν να οργανώνονται τοπικά με αλληλεγγύη: εκπαίδευση των παιδιών, φροντίδα άγριων φυτών, καλλιέργεια ντοματών και εκτροφή πουλερικών για αυγουλάκια.

Η πραγματική αλλαγή πραγματοποιήθηκε τον τέταρτο χειμώνα. 

Μια εξαιρετικά σοβαρή αιχμή της πανδημίας ανάγκασε όλες τις επιχειρήσεις να κλείσουν στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Το δίκτυο Internet τερματίστηκε. Οι πωλήσεις μέσω παραγγελίας επίσης.

Οι ανθρώπινες κοινωνίες στη συνέχεια οργανώθηκαν, ήταν αυτόνομες και αρκετά συνειδητές ώστε να απορροφήσουν το σοκ, το οποίο έγινε μια ευκαιρία.

Στην 23η ημέρα της άνοιξης 2023,ο ΟΗΕ πραγματοποίησε ειδική γενική συνέλευση. 

Διακήρυξε το δικαίωμα στη ζωή ως την κύρια αρχή κάθε δράσης στη Γη και εξέλεξε ως προέδρους και την νυχτερίδα και τον παγκολίνο ...

 

Πηγή: Dimitri de Boissieu - REPORTERRE.NET. Ελληνική Μετάφραση: Διονύσης Παπαδόπουλος - ENALLAKTIKOS.GR.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.