Σελίδες

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας Γειτονιάς

Το Επιγραφικό Μουσείο τιμά την γειτονιά του με μια  διαδικτυακή δράση

 


Τα Εξάρχεια είναι το θέμα της νέας δράσης «Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς», η οποία ανακοινώθηκε προσφάτως από το Επιγραφικό Μουσείο και σύντομα πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω και με τη συμμετοχή φορέων που εδρεύουν στην περιοχή.

 Ως γνωστό, το Επιγραφικό Μουσείο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εδρεύει από το 1886 στην οδό Τοσίτσα, αρ. 1, στα Εξάρχεια. Η συλλογή του, με 14.000 επιγραφές περίπου, το καθιστά ως το σημαντικότερο στο είδος του. Μάρτυρας της ιστορίας της περιοχής, από τα πρώτα χρόνια της διαμόρφωσης της μεγάλης πρωτεύουσας, αναζητά να διερευνήσει και να αναδείξει πτυχές της ιστορίας της περιοχής του.

 Οι διαδικτυακές ομιλίες της δράσης ξεκινούν στις 29/3. Θα παρουσιάζονται κάθε δεκαπέντε ημέρες, πάντα Δευτέρα στις 7 μ.μ. Κάθε φορά θα αναπτύσσεται ένα θέμα που θα αναδεικνύει πτυχές τις ιστορίας της περιοχής και των ανθρώπων που ζουν ή έζησαν σε αυτή.

Με τη συνδρομή του Αρχείου της ΕΡΤ και του Αρχείου ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ οι παρουσιάσεις θα περιλαμβάνουν επιλεγμένο αρχειακό υλικό. Το Επιγραφικό Μουσείο θα συστήνεται στο κοινό με ένα έκθεμα ή ένα στιγμιότυπο από την ιστορία του, καθιστώντας τη συλλογή του ως συλλογή όλων μας.

Οι ομιλίες πλαισιώνονται με τη νέα ιστοσελίδα (blogEPIGRAFIKOMOUSEIODRASI.BLOGSPOT.COM, αποκλειστικά για τις παρουσιάσεις αυτές, όπου θα παρέχεται επιλεγμένο υλικό για όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί πριν την παρουσίαση και αν θέλει να αποστείλει παρατηρήσεις, απόψεις ή ερωτήσεις που θα απαντήσει ή σχολιάσει ο ομιλητής.

 

Για την εγγραφή στον Κύκλο των Παρουσιάσεων

ΔΕΙΤΕ και ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ την Ηλεκτρονική Φόρμα ΕΔΩ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ

Κάθε 15 μέρες, Δευτέρα, 7:00 μ.μ.

ΜΑΡΤΙΟΣ

29/3 Θέμα: Η πέτρα ως φορέας τέχνης και λόγου. Το εργαστήριο της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη στα Εξάρχεια. Αρχαίες επιγραφές σε λίθο, παραδείγματα από το Επιγραφικό Μουσείο.

Ομιλητές: Ασπασία Παπαδοπεράκη γλύπτρια.

Χαράλαμπος Κριτζάς, επίτιμος διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

12/4 Θέμα: Αστικό τοπίο και όροι συμμετοχής. Η περίπτωση των Εξαρχείων.

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Μωραΐτης, τ. καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

26/4 Θέμα: Περπατώντας στα Εξάρχεια.

Ομιλητής: Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας.

ΜΑΙΟΣ

10/5 Θέμα:  Τα Εξάρχεια των λογοτεχνών 1880-1944:

Γ. Σουρής, Κ. Παλαμάς, Ν. Λαπαθιώτης, φιλολογικά σαλόνια και καφενεία.

Ομιλήτριες: Τόνια Καφετζάκη, Ιστορικός, Εκπαιδευτικός, Δώρα Μέντη, Ε.ΔΙ.Π. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Αθηνών

24/5 Θέμα: Τοπωνύμια και ονοματοδοσία οδών στα Εξάρχεια. Ο ακριβής τίτλος της παρουσίασης σύντομα θα ανακοινωθεί. Ομιλητής: Ελευθέριος Σκιαδάς,

ΙΟΥΝΙΟΣ

7/6 Θέμα: «Μένω στο κέντρο για να έχω την ησυχία μου: Τα Εξάρχεια του Γιώργου Ιωάννου».

ΟμιλητέςΓιώργος Θάνος, συγγραφέας, Γιώργος Ευσταθίου, ραδιοφωνικός παραγωγός-ποιητής

Ελένη Τσιτσιμίκλη, Δ/ντρια Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, Υπεύθυνη Αρχείου Γιώργου Ιωάννου.

14/6 Θέμα: #NeapolisAthina: και τώρα και τότε. Παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης για την ιστορία της Νεάπολης Εξαρχείων που έγινε το 2017 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Ομιλήτρια: Λουίζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος.

 

Πηγή: Ζουμπουλάκης Γιάννης  - ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.