Σελίδες

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα – 24 Απριλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα εορτάζεται στις 24 Απριλίου ως μέρα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωα, που υποφέρουν και χάνονται κάθε χρόνο στο όνομα της επιστήμης, της ιατρικής, της ομορφιάς και του κέρδους.  Διοργανώνεται από την Animal Aid, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

 


Κάθε χρόνο πάνω από 100 εκατομμύρια ζώα (θηλαστικά, ερπετά, ψάρια και πτηνά) γίνονται αντικείμενα πειραμάτων ως «μοντέλα» έρευνας και ανάλυσης ασθενειών κάθε είδους σε επιστημονικά εργαστήρια παρασκευής φαρμάκων, καλλυντικών, απορρυπαντικών, κ.ά., με σκοπό να ελεγχθεί η τοξικότητα και η επίδραση νέων φαρμάκων, τοξικών και χημικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κατά την διάρκεια αυτών των πειραμάτων, τα ζώα υποβάλλονται σε διάφορες βάρβαρες δοκιμασίες (μόλυνση με ιούς, πρόκληση ασθενειών με διάφορες παρενέργειες όπως αλλεργίες, δερματικά προβλήματα, καρκίνος), με αποτέλεσμα να κακοποιούνται βάναυσα, να δηλητηριάζονται, ή/και να ακρωτηριάζονται. Συνήθως, μετά την ολοκλήρωση των πειραμάτων, όλα τα ζώα που έχουν επιζήσει της έρευνας, θανατώνονται.

Στην Ευρώπη, την πρώτη θέση στα πειράματα με ζώα κατέχει η Γαλλία, τη δεύτερη το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν: Γερμανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, ενώ η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις.

Εκτιμάται ότι 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο στα Ευρωπαϊκά εργαστήρια και πάνω από 25 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων, χιμπατζήδων, ενώ χρησιμοποιούνται σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ποντίκια, πτηνά, ζώα αγροκτήματος και άλλα.

 

Κάποια ανατριχιαστικά αλλά αληθινά δεδομένα:
- Κάθε 8 δευτερόλεπτα ένα ζώο πεθαίνει σε κάποιο εργαστήριο (πηγή: Animal Aid)
- Η παρασκευή ενός νέου φυτοφαρμάκου προϋποθέτει πάνω από 50 πειράματα και τη χρήση περίπου 12.000 πειραματόζωων! (πηγή: Humane Society)

 

Μερικά παραδείγματα τεστ σε ζώα:
Τεστ ευαισθησίας των ματιών
Αυτό το πείραμα περιλαμβάνει τον ερεθισμό των ματιών τους με τοξικές ουσίες. Συνήθως αυτά τα ζώα κρατιούνται με ανοιχτά μάτια ειδικά τα κουνέλια που δεν μπορούν να κλείσουν τα βλέφαρα τους, για να μην αποβάλλουν μέσω δακρύων τις ουσίες και φυσικά στο τέλος, τυφλώνονται. Υποφέρουν από φρικτούς πόνους στα μάτια τους για τουλάχιστον 21 ημέρες συνεχόμενα. Όταν το πείραμα ολοκληρωθεί, τα ζώα θανατώνονται ή χρησιμοποιούνται σε άλλα τεστ.

Δερματολογικά τεστ
Τα ζώα ακινητοποιούνται, τους ξυρίζουν το τρίχωμα σε διάφορα σημεία του σώματός τους και τους ρίχνουν για περίπου εννέα μήνες, καυστικές ουσίες ώστε να διαπιστώσουν σε πόσο χρονικό διάστημα θα διαβρωθεί το δέρμα τους.

Τεστ θανατηφόρας δόσης
Το πείραμα αυτό περιλαμβάνει την μετά βίας χορήγηση από το στόμα, ή την χορήγηση με ενέσεις και εισπνοή, ουσιών που σκοτώνουν προκειμένου να διαπιστώσουν οι επιστήμονες πια είναι τα επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης μίας χημικής ουσίας προτού ο οργανισμός καταλήξει.

Αυτά τα πειράματα προκαλούν στα ζώα διάρροια, εμετό, παράλυση, αιμορραγία από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και το δέρμα. Η διάρκεια αυτών μπορεί να εκτίνεται από μήνες έως χρόνια.

 

Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι κάθε μεγάλη ιατρική πρόοδος οφείλεται στα πειράματα σε ζώα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο οργανισμό παγκοσμίως που υποστηρίζει τα δικαιώματα των ζώων, τον PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), αυτό δεν είναι αληθές.  Η έρευνα πάνω σε ζώα μπορεί να βλάψει τους ανθρώπους, καθώς ο οργανισμός των ζώων αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα διάφορα είδη φαρμάκων και μεθόδων απ’ ότι ο ανθρώπινος οργανισμός.  Ουσίες που μπορεί να φανούν ασφαλείς και χρήσιμες για τα ζώα, ίσως τελικά αποδειχθούν επικίνδυνες για τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα πολλές θεραπείες για τον άνθρωπο μπορεί να χαθούν, επειδή απλά δεν πέτυχαν στα ζώα. 

Επίσης, όπως υποστηρίζουν οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, τα πειράματα για καλλυντικά και προϊόντα οικιακής χρήσης είναι εντελώς άσκοπα, καθώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέθοδοι  που μπορούμε να χρησιμοποιηθούν αντ 'αυτών.

 

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πειραματόζωα σχεδόν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, αφού η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία καλλυντικών είναι σχεδόν αποκλειστικά μεταπρατικές. Στην Αττική βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 10.000 πειραματόζωα, κατά κύριο λόγο ποντίκια και αρουραίοι και λιγότερο γουρούνια. Εποπτεύονται από το υπουργείο γεωργίας και τον ΕΟΦ. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες, όπως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 2004, όπου χρησιμοποιήθηκαν ημίαιμοι σκύλοι για τη μελέτη ασθενειών στο πάγκρεας από την Ιατρική σχολή – παρόλο που απαγορεύεται η χρήση τους για αυτό το σκοπό.

Στη χώρα μας τα φιλοζωικά σωματεία κάνουν τον δικό τους αγώνα ενάντια στα πειράματα σε ζώα.  Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία έχουν επισημάνει  το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες αναγνωρίζουν πλέον, πως η έρευνα που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μεθόδους που «αναπαράγουν» τις συνθήκες του ανθρώπινου οργανισμού ή στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό .

Η χρήση προηγμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών και εξομοιωτών, η εργαστηριακή καλλιέργεια ιστών και κυττάρων, νέες πειραματικές μέθοδοι, είναι το μέλλον της έρευνας και η σωτηρία των ζώων.

Οι οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων των ζώων προτρέπουν τους πολίτες να αγοράζουν προϊόντα που αναγράφουν ότι δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και να υποστηρίζουν τον αγώνα τους.

 

Πηγή: POLIS.EDU.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.