To Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά στη χθεσινή συνεδρίασή του (24/05/2021) ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τη διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου «Χάι Λάιφ». Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς όπως και την επενδύτρια εταιρεία να σεβαστούν την ιστορική μνήμη της πόλης του Πειραιά. Ζητά ακόμα τη διάσωση του κινηματογράφου «Χάι Λάιφ», ενός χώρου πολιτισμού που για έναν αιώνα σημάδεψε γενιές Πειραιωτών.
«Είναι χρυσή ευκαιρία για όποιο σχήμα εγκατασταθεί στο πολυώροφο διατηρητέο υψηλής αξίας αυτό κτίριο να δείξει στην πράξη ότι τιμά και σέβεται την πόλη στην οποία σχεδιάζει να λειτουργήσει. Για τους συμπολίτες μας έχει ιδιαίτερη σημασία και μόνο κέρδη θα υπάρξουν για όλους με μια τέτοια πράξη υψηλού συμβολισμού» αναφέρεται στο ψήφισμα.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα αποκάλυψε ότι συνεργεία έχουν κατεδαφίσει μεγάλο μέρος του, προκειμένου στο κτίριο όπου στεγάζεται να δημιουργηθεί πολυκατάστημα ρούχων. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι ήδη ξηλώθηκαν η σκηνή και η πλατεία του, ενώ τα συνεργεία είναι έτοιμα να κατεδαφίσουν τους διατηρητέους art-deco εξώστες-θεωρεία, ηλικίας ενός αιώνα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στις 15/10/2020 ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου ακύρωσε την κήρυξη του κινηματογράφου-θεάτρου που είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1986 (ΦΕΚ 408Δ/1986) και επέτρεψε την καταστροφή του συνόλου, της αίθουσας, της σκηνής, των θεωρείων και των καλλιτεχνικών του στοιχείων και τη μετατροπή του σε πολυκατάστημα ρούχων.
To ζήτημα έφερε και στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και θέμα «Εγκλημα. Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση αποφασίζει και αδειοδοτεί το γκρέμισμα της σκηνής και του εσωτερικού της ιστορικής και διατηρητέας αίθουσας πολιτισμού, του εμβληματικού για την πόλη του Πειραιά θεάτρου-κινηματογράφου "Χάι-Λάιφ" για να πουλάει ρούχα μια εταιρεία;» ο βουλευτής Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.
Σημειώνεται ότι το κτίριο στην πλατεία Κοραή χτίστηκε την περίοδο μεταξύ 1908 και 1912 και αποτελεί ένα από τα σημαντικά κτίρια εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής της πόλης. Το ισόγειό του κρύβει ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, χώρο σινεμά και συναυλιών του Μεσοπολέμου με art-deco διακόσμηση, θεωρεία και εξώστη. Μετά τη Μεταπολίτευση και για σχεδόν 40 χρόνια το ΚΚΕ, ως ιδιοκτήτης του κτιρίου, σεβάστηκε την κινηματογραφική αίθουσα, το ίδιο και οι ιδιοκτήτες των δύο πολυχώρων που εγκαταστάθηκαν εκεί αργότερα, του «Passport» και του «Κρεμλίνου». Τα τελευταία χρόνια πουλήθηκε σε μεγάλο εμπορικό όμιλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.