Σελίδες

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

ΥΠΕΝ: “Έκοψε” την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση στο Project «Αιγαίο» της Eunice για 106 Ανεμογεννήτριες ισχύος 486 MW σε 14 Βραχονησίδες

Απέρριψε χθες η γενική διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αίτημα που υπέβαλλε η εταιρία «Κυκλαδίτικα Μελτέμια» της Eunice Energy Group για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε 14 ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου και την ηλεκτρική του διασύνδεση με το ΚΥΤ Λαυρίου.

 


Το γνωστό και ως project «Αιγαίο» εισέπραξε την άρνηση δημόσιων και τοπικών φορέων ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε υποβάλλει η εταιρία στο ΥΠΕΝ από τις 28 Νοεμβρίου του 2018. Ακολούθησε πολύμηνη διαβούλευση επί της ΜΠΕ ώστε χθες η αρμόδια διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) να αναρτήσει την απορριπτική της απόφαση επί του αιτήματος της εταιρίας της «Κυκλαδίτικα Μελτέμια» για την έκδοση των περιβαλλοντικών αδειών.

Το έργο αφορούσε στην ανάπτυξη Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 486 MW (106 Α/Γ) στις 14 ακατοίκητες νησίδες Κούνουποι, Σύρνα, Πλακίδα, Μεσονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Παχειά Ανάφης, Μακρά, Λιάδι, Κίναρος, Λέβιθα, Οφιδούσσα, Κανδελιούσσα, Περγούσσα, Παχειά Νισύρου των Δήμων Νισύρου, Λέρου, Αστυπάλαιας και Ανάφης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το έργο  αποτελείται από τρία  ΑΣΠΗΕ, τα συνοδά τους έργα, και τη διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς (υπόγεια και υποβρύχια), 150 kV, με το ΚΥΤ Λαυρίου του Δήμου Λαυρεωτικής, της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως αναφέρει η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ το αίτημα απορρίφθηκε «διότι οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεκμηριωθεί πως υπάρχει βεβαιότητα των αρμοδίων αρχών για το ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ».

Ως κύριος λόγος για το «στοπ» στο project είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στη μεταναστευτική ορνιθοπανίδα που θα προκαλούσε η ανάπτυξη των 106 ανεμογεννητριών.

Στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης ελήφθησαν υπόψη τα εξής:

1.       Το γεγονός ότι το σύνολο του προτεινόμενου έργου εμπίπτει εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα εντός έξι Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και εντός τεσσάρων Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) όπως επίσης και εντός έξι Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ).

2.       Τις ουσιώδεις αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων, βάσει των οποίων η Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΜΕΟΑ) παρουσιάζει κρίσιμες ελλείψεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν την κατανόηση της σημασίας του προστατευτέου αντικειμένου και την ορθή εκτίμηση των επιπτώσεων από το σχεδιαζόμενο έργο,

3.       Το ότι η δέουσα εκτίμηση της ΜΠΕ/ΜΕΟΑ δεν συσχετίζεται με την κατάσταση διατήρησης των οικοτόπων και ειδών των Παραρτημάτων Ι, ΙΙ και IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ ούτε λαμβάνει υπόψη τα κρίσιμα ενδιαιτήματα των ειδών χαρακτηρισμού των ΖΕΠ και της μεταναστευτικής ορνιθοπανίδας, ενώ προβλέπει απροσδιόριστου βαθμού μείωση της έκτασης και αλλοίωση της αντιπροσωπευτικότητάς τους και

4.       Την μη διενέργεια επαρκούς και ενδεδειγμένης έρευνας πεδίου, η οποία θα επέτρεπε τεκμηριωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων του έργου, με συνέπεια την πλημμελή κάλυψη της τεκμηρίωσης της οικολογικής αξίας των εξεταζόμενων τόπων, βάσει των οποίων συμπεραίνεται πως το μέγεθος των κατασκευαστικών εργασιών και ο όγκος των παρεμβάσεων συνολικά τόσο στην επιφάνεια των νησίδων όσο και στις παράκτιες περιοχές (λιμενικά έργα, πόντιση καλωδίων, κλπ.) είναι τέτοια που δύναται να προκαλέσουν σημαντική όχληση ή και καταστροφή στα ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του έργου, ενώ, η αποκατάσταση του πληθυσμού ειδών και οικοτόπων μετά τα έργα όπως προτείνεται από την ΜΕΟΑ δεν μπορεί να εξασφαλιστεί.

Πηγή: FORKERATEA.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.