Σελίδες

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Unicef: Ένα δισεκατομμύριο παιδιά σε «ακραίο κίνδυνο» από τις κλιματικές επιπτώσεις

Σχεδόν τα μισά από τα 2,2 δισεκ. παιδιά παγκοσμίως βρίσκονται ήδη σε «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο» από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της μόλυνσης, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Unicef.

 


H επικεφαλής της υπηρεσίας του OHE χαρακτήρισε την κατάσταση «αφάνταστα δυσοίωνη».

Σχεδόν κάθε παιδί ανά τον κόσμο σήμερα κινδύνεψε από τουλάχιστον μία από αυτές τις επιπτώσεις, όπως καύσωνες, πλημμύρες, κυκλώνες, ασθένειες, ξηρασία και ατμοσφαιρική ρύπανση, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, τα περίπου ένα δισεκατομμύριο παιδιά που ζουν σε 33 χώρες αντιμετωπίζουν 3 ή 4 τέτοιες προκλήσεις ταυτόχρονα. Ανάμεσά τους η Ινδία, η Νιγηρία και οι Φιλιππίνες και το μεγαλύτερο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής.

Η έκθεση είναι η πρώτη που συνδυάζει χάρτες υψηλής ανάλυσης των κλιματικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων με χάρτες ευπάθειας των παιδιών, όπως η φτώχεια και η πρόσβαση σε καθαρό νερό, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.

«Ουσιαστικά [δείχνει] την πιθανότητα ικανότητας ενός παιδιού να επιβιώσει από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Νικ Ρις, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Η έκθεση ξεκίνησε με τους νεαρούς ακτιβιστές για το κλίμα στην τρίτη επέτειο της πρώτης σχολικής απεργίας της Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα.

Μετά από μια παύση στις δημόσιες διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, προγραμματίζεται μια παγκόσμια απεργία για το κλίμα για τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Ενριέτα Φόρε, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, [αυτή η έκθεση δίνει] μια πλήρη εικόνα για το πού και πώς τα παιδιά είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και αυτή η εικόνα είναι σχεδόν αφάνταστα τρομακτική. Σχεδόν η ζωή κανενός παιδιού δεν θα μείνει ανεπηρέαστη».

«Τα παιδιά είναι μοναδικά ευάλωτα στους κλιματικούς κινδύνους», είπε.

«Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη τροφή και νερό ανά μονάδα σωματικού βάρους και είναι λιγότερο ικανά να επιβιώσουν από ακραία καιρικά φαινόμενα».

Η έκθεση ζητά τη συμπερίληψη των νέων σε όλες τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ Cop26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο.

«Οι αποφάσεις θα καθορίσουν το μέλλον τους», δήλωσε η Φόρε. «Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να αναγνωριστούν ως οι νόμιμοι κληρονόμοι αυτού του πλανήτη που όλοι μοιραζόμαστε».

Η Τούνμπεργκ δήλωσε: «Δεν είμαστε μόνο θύματα, είμαστε επίσης επικεφαλής του αγώνα. Αλλά [ο κόσμος] εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση ως έκτακτη ανάγκη. Ακόμα μιλάμε αντί να αναλαμβάνουμε πραγματική δράση. Αλλά, από την άλλη πλευρά, έχουν κινητοποιηθεί πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, ειδικά οι νέοι, και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ».

Η έκθεση διαπιστώνει ότι 920 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα σε λειψυδρία, 820 εκατομμύρια σε καύσωνες και 600 εκατομμύρια σε ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, οι οποίες είναι πιθανό να επιδεινωθούν καθώς οι κατάλληλες κλιματικές συνθήκες εξαπλώνονται για τα κουνούπια και τα παθογόνα.

«Αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για δράση», δήλωσε η Φόρε.

«Η βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών σε βασικές υπηρεσίες μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά τους να επιβιώσουν από αυτούς τους κλιματικούς κινδύνους. Η Unicef παροτρύνει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να ακούσουν τα παιδιά και να δώσουν προτεραιότητα σε ενέργειες που τα προστατεύουν από επιπτώσεις, και να επιταχύνουν τις εργασίες για τη δραματική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Φωτογραφία: AP Photo/Anupam Nath

Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.