Την κατάργηση των προστίμων έως και άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις που κάποτε διαπίστωνε το σώμα των αποκαλούμενων «ράμπο του Περιβάλλοντος» προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώνει, προφανώς, τους σχεδιασμούς για την πλήρη εξουδετέρωση των δημόσιων μηχανισμών ελέγχου της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και συνδέεται με τις εξαγγελίες για μέτρα προληπτικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με τη συμμετοχή ιδιωτών ελεγκτών περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 51 του νομοσχεδίου για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018», προβλέπεται ότι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του άρθρου 9 του νόμου 2947/2001 αντικαθίσταται από τη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και, μεταξύ άλλων, καταργείται η παράγραφος 5 που αφορά τις διοικητικές κυρώσεις.
Η παράγραφος αυτή, όπως αναμορφώθηκε το 2011, προβλέπει ότι «σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προκαλούν οποιαδήποτε ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος», «ανεξάρτητα από την αστική ή ποινική ευθύνη, επιβάλλεται ως διοικητική κύρωση πρόστιμο από 500 μέχρι 2.000.000 ευρώ».
Αναφερόταν επίσης ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, τη συχνότητα, την υποτροπή, το ύψος υπέρβασης των θεσμοθετημένων ορίων εκπομπών και την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων και προτύπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων. Ως αρμοδίους για την επιβολή όριζε τον περιφερειάρχη για πρόστιμο έως 200.000 ευρώ, τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για 200.000-500.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά η απόφαση λαμβανόταν από τον υπουργό Περιβάλλοντος. Οριζόταν επίσης ότι δεν θα μπορούσε να δοθεί κρατική επιχορήγηση ή ενίσχυση εάν είχαν επιβληθεί περιβαλλοντικά πρόστιμα που δεν είχαν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί.
Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε χθες διευκρινίσεις από το γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, χωρίς να λάβει όμως απάντηση. Πάντως, ο ίδιος ο κ. Σκρέκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» στις 15/5/2021 με τίτλο «ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ», είχε ουσιαστικά δηλώσει τις προθέσεις του για αντικατάσταση των προστίμων από ελέγχους συμμόρφωσης: «Δίνουμε τη δυνατότητα σε διαπιστευμένους ιδιώτες ελεγκτές περιβάλλοντος να συντάσσουν εκθέσεις ελέγχου. Σε αυτές τις εκθέσεις θα υπάρχουν οι συμμορφώσεις αλλά και οι μη συμμορφώσεις της ελεγχόμενης εταιρείας. Εμείς δε θέλουμε να κλείνουμε τις επιχειρήσεις. Τώρα δε γίνονται έλεγχοι, μετά θα γίνονται παντού. Επειδή θα είναι πολλοί αυτοί οι ελεγκτές και θα κάνουν ελέγχους παντού, θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα για μικρά χρονικά διαστήματα άμεσης συμμόρφωσης».
Νέα παράταση
Διαιώνιση του χάους που επικρατεί με τους δασικούς χάρτες –εν προεκτάσει και με το Κτηματολόγιο– προκαλεί η νέα τετράμηνη παράταση που δίνει η κυβέρνηση για την υποβολή αντιρρήσεων με το άρθρο 59 του ίδιου νομοσχεδίου. Τον περασμένο Μάιο είχε προκληθεί τεράστια αναστάτωση σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στην Κρήτη όταν αναρτήθηκαν χάρτες και ολόκληρες περιοχές χαρακτηρίστηκαν δασικές παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για αποχαρακτηρισμούς. Υπενθυμίζεται ότι ο χαρακτηρισμός έκτασης ως δασικής οδηγεί σε μεγάλους περιορισμούς ως προς τη χρήση της αλλά και διεκδικήσεις από το Δημόσιο. Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη στο Μαξίμου υποσχόμενος οριστική λύση του προβλήματος, που κατέληξε σε εξάμηνη παράταση η οποία λήγει οσονούπω.
Το θέμα είναι ότι οι αντιρρήσεις πρέπει να υποβληθούν αφού γίνουν οι αυτεπάγγελτες διορθώσεις που υποσχόταν η κυβέρνηση. Για να γίνουν όμως οι διορθώσεις, έπρεπε να λυθεί η εκκρεμότητα με τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στη συνέντευξη του περασμένου Μαΐου, ο κ. Σκρέκας είχε πει ότι θα περιμένει «την πολύ σημαντική κρίση του ΣτΕ», προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή εκ των πραγμάτων οι διορθώσεις δεν μπορεί να γίνουν γιατί θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια τεχνικών συμβούλων. Μόνο και μόνο η διαδικασία της επιλογής τους παίρνει χρόνο. Μέχρι τότε θα έχει εκδοθεί η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και θα ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε». Όμως η απόφαση του ΣτΕ μόλις τώρα καθαρογράφηκε, οπότε η όλη διαδικασία βρίσκεται σε πολύπλευρη εκκρεμότητα.
Πηγή: ΆΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.