Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Μαζικοί θάνατοι Αργυροπελεκάνων από Γρίπη των Πτηνών στη ΒΔ Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διασπορά γρίπης των πτηνών σε Αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) στη Μικρή Πρέσπα, καθώς και στις λίμνες Χειμαδίτιδα, Καστοριάς και Κερκίνη. Νεκροί έχουν βρεθεί επίσης δύο Κύκνοι (Cygnus olor) στην Καστοριά και ένας Αργυροτσικνιάς (Casmerodius albus) στη Μικρή Πρέσπα. Ανάλυση δειγμάτων από τη Μικρή Πρέσπα σε Αργυροπελεκάνους έδειξε ότι πρόκειται για τη γρίπη Η5Ν1.

 


Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει χάσει τη ζωή του εξαιτίας της γρίπης των πτηνών μεγάλο μέρος του αναπαραγόμενου πληθυσμού Αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα, ενώ το νούμερο των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς αυτή την περίοδο φτάνουν στην Πρέσπα πελεκάνοι από άλλες περιοχές για να φωλιάσουν. Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Μικρή Πρέσπα στις 17/02, αλλά η διασπορά τους ήταν αναμενόμενη καθώς οι Αργυροπελεκάνοι πραγματοποιούν συνεχείς μετακινήσεις σε γειτονικούς υγρότοπους για να τραφούν.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μέσω αεροφωτογραφιών 1.003 νεκροί Αργυροπελεκάνοι στην Πρέσπα. Η τελευταία μέτρηση πραγματοποιήθηκε στις 9/3 από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και ο αριθμός αυτός αναμένεται, δυστυχώς, να αυξηθεί περαιτέρω λόγω της συνεχούς άφιξης πελεκάνων. Στην καταμέτρηση που έγινε από την ΕΠΠ στις 10/3/2022 στις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη με την ίδια μέθοδο, καταγράφηκαν 60 και 12 νεκροί Αργυροπελεκάνοι αντίστοιχα.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή –χιονόπτωση– δεν ευνοούν την παρακολούθηση των κρουσμάτων ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκεται το Σχέδιο Συντονισμού Δράσεων στην περιοχή των Πρεσπών και η διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών πουλιών και η αποτέφρωσή τους. H εντατική παρακολούθηση και η απομάκρυνση των κρουσμάτων είναι τα πλέον σημαντικά βήματα για τον περιορισμό της διασποράς της γρίπης των πτηνών.

Στην περίπτωση που παρατηρήσετε νεκρά άγρια πουλιά (πάνω από ένα και σε μικρή ακτίνα), ιδιαίτερα σε υγρότοπους, είναι σημαντικό να ειδοποιήσετε την οικεία Κτηνιατρική Υπηρεσία και τον τοπικό Φορέα Διαχείρισης - Μονάδα Διαχείρισης της πιο κοντινής προστατευόμενης περιοχής. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακουμπήσετε τα ζώα. Αρμόδια για την απομάκρυνση των ζώων είναι αποκλειστικά η Κτηνιατρική Υπηρεσία. Εάν για κάποιον λόγο δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες υπηρεσίες, μπορείτε να φωτογραφήσετε τα πουλιά, να λάβετε στίγμα GPS και να προσπαθήσετε ξανά αργότερα. 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο παγετός και οι κακές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών δυστυχώς ευνοούν τη διασπορά του ιού ο οποίος έχει μικρή ανοχή στις υψηλές θερμοκρασίες. Ο ιός μεταδίδεται μέσω του σάλιου, των περιττωμάτων και των ρινικών εκκρίσεων των άγριων πουλιών στα οικόσιτα πουλερικά τα οποία είναι πολύ ευάλωτα και εμφανίζουν αυξημένη θνησιμότητα. Τον περασμένο χειμώνα καταγράφηκαν περίπου 8.000 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε Γερανούς (Grus grus) στο Ισραήλ, σε Ασπρομάγουλες Χήνες (Branta leucopsis) στη Σκωτία (περίπου 20% του πληθυσμού της συγκεκριμένης μεταναστευτικής διαδρομής), σε εκατοντάδες Κοκκινοσκαλίδρες (Calidris canutus) στην Ολλανδία και σε άλλες περιπτώσεις.

 

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη γρίπη των πτηνών:

1. Ενημερωτικό σημείωμα από το CMS σχετικά με τα πρόσφατα περιστατικά γρίπης ΕΔΩ 

2. Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη γρίπη των πτηνών σε υλικό ενημέρωσης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών ΕΔΩ

3. Μαγνητοσκοπήσεις από δύο πολύ χρήσιμα διαδικτυακά σεμινάρια (1ο μέρος και 2ο μέρος) που πραγματοποιήθηκαν πριν μερικές βδομάδες με θέμα τη διαχείριση περιστατικών μαζικών θανάτων άγριων πτηνών από γρίπη των πτηνών από τον FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών).

 

Πηγή: ORNITHOLOGIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.