Σελίδες

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και “εξανθρωπισμένη” τεχνολογία: Το παράδειγμα της Βαρκελώνης

Πώς μπορούν οι πόλεις να μετρήσουν πόσο καλά εμπλέκουν τους πολίτες στην ηλεκτρονική τους διακυβέρνηση; Οι πόλεις βάζουν πραγματικά τους ανθρώπους στο επίκεντρο των ψηφιακών τους υπηρεσιών; Η Βαρκελώνη δεν έχει απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις ακόμα. Αυτοί είναι μερικοί από τους γρίφους που ελπίζουν να λύσουν με τους συνεργάτες του έργου USERCENTRICITIES .

 


Ο JOAN BATLLE MONTSERRAT, Υπεύθυνος για την Τεχνολογία και τα Ψηφιακά Δικαιώματα στην Επιτροπή Ψηφιακής Καινοτομίας στην πόλη της Βαρκελώνης , απάντησε σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τις συνεχιζόμενες εργασίες και τις προσδοκίες του έργου.

 

Πώς έχει εργαστεί η Βαρκελώνη για τη συμμετοχή των πολιτών μέχρι τώρα;

Τα τελευταία 25-30 χρόνια, συνεργαστήκαμε με συλλόγους που διανέμονται στην επικράτεια και συνδέονται με συγκεκριμένους τομείς. Μέσω εκλεγμένου αντιπροσώπου, οι οργανώσεις αυτές συμμετείχαν στις συζητήσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Το 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης παρουσίασε επίσης την ψηφιακή πλατφόρμα DECIDIM.BARCELONA . Αυτό άνοιξε την πόρτα για πιο άμεση συμμετοχή των πολιτών που συμπλήρωνε αυτό που ήδη υπήρχε. Η πλατφόρμα φιλοξενεί πολλές διαφορετικές διαδικασίες. μερικά είναι στην κλίμακα ολόκληρης της πόλης, άλλα είναι προσαρμοσμένα στο επίπεδο της γειτονιάς.

Δημιουργήσαμε επίσης ένα Meta-Decidim που περιλαμβάνει ερευνητές, ακτιβιστές και ενώσεις για να συζητήσουμε πώς θα πρέπει να εξελιχθεί η πλατφόρμα. Αυτό που μάθαμε είναι ότι η πλατφόρμα λειτουργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με εκδηλώσεις στις γειτονιές, συνελεύσεις και συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με ανθρώπους. Η συμμετοχή των πολιτών αφορά τη συζήτηση θεμάτων που επηρεάζουν άμεσα τους ανθρώπους.

Στην τρέχουσα εντολή, δημιουργήσαμε επίσης το εργαστήριο δημοκρατικής συμμετοχής – ένα ζωντανό εργαστήριο που συνεργάζεται με τους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ασκείται και να εξελίσσεται η τοπική και συμμετοχική δημοκρατία.

 

Πώς ελπίζετε ότι το έργο UserCentriCities θα βοηθήσει τη Βαρκελώνη να επιτύχει τους στόχους της όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών;

Υπό την ηγεσία της Αντιδημάρχου Laia Bonet, εργαζόμαστε πάνω σε μια νέα ιδέα για την κατανόηση της ψηφιοποίησης στις πόλεις: την «εξανθρωπισμό της τεχνολογίας». Αυτό σημαίνει ηθική χρήση της τεχνολογίας. Η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιείται για να λύνονται τα ζητήματα των ανθρώπων και γι’ αυτό πρέπει να ακούμε τους ανθρώπους και να κατανοούμε τις ανησυχίες τους.

Το επόμενο βήμα μας είναι να αναπτύξουμε έναν τρόπο για να μετρήσουμε την πρόοδό μας προς τον εξανθρωπισμό της τεχνολογίας, προς την κατεύθυνση της τοποθέτησης των ανθρώπων στο επίκεντρο. Έτσι, αρχίσαμε να εξετάζουμε τι έκαναν άλλοι για να αναπτύξουν δείκτες που θα μπορούσαν να το μετρήσουν.

Έτσι βρήκαμε UserCentriCities. Για εμάς, είναι ενδιαφέρον να συνεργαζόμαστε και να μαθαίνουμε από αυτό το έργο για τον εντοπισμό δεικτών με επίκεντρο τον χρήστη, επειδή η εύρεση δεικτών που μπορούν να σας δώσουν μια ακριβή εικόνα της προόδου σας είναι πρόκληση.

 

Γιατί είναι σημαντικό να αναπτυχθούν τέτοιοι δείκτες;

Οι δείκτες έχουν διαφορετικές χρήσεις. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε δείκτες για να μετρήσετε την εργασία σας, αλλά μπορείτε να μετρήσετε άλλα πράγματα με αυτούς. Η αξία των δεικτών είναι να μετρήσετε αυτό που κάνετε σε σύγκριση με τον τελικό σας στόχο.

Οι δείκτες είναι επίσης απαραίτητοι για τη συγκριτική αξιολόγηση, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσουμε τι έχουν κάνει οι άλλοι για να επιτύχουν τον ίδιο στόχο και να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να βελτιώσουμε τη στρατηγική ή το σχέδιο δράσης σας.

Οι δείκτες και η συγκριτική αξιολόγηση σάς δίνουν πληροφορίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σχεδιάσετε καλύτερα τις μελλοντικές σας ενέργειες. Έτσι μαθαίνουμε: παρατηρείς, αναλύεις, κάνεις ερωτήσεις για τη διαδικασία και τα αποτελέσματα και μπορείς να εμπνέεσαι από άλλους.

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη Βαρκελώνη και το έργο;

Έχουμε ήδη αναλύσει διάφορα ερωτήματα που σχετίζονται με την εστίαση στον χρήστη μέσω του έργου – για παράδειγμα, προσβασιμότητα, κατανόηση, δυνατότητα εύρεσης, ποιότητα – και τώρα πρέπει να καταλάβουμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε έναν μικρό αριθμό αποτελεσματικών δεικτών για τη μέτρησή τους.

Μας ενδιαφέρει να δούμε τι κάνουν οι άλλες πόλεις του έργου. Και ανυπομονούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συγκριτική αξιολόγηση ως εργαλείο που βοηθά να προσδιορίσουμε τι λειτουργεί, να το αναλύσουμε και να το προσαρμόσουμε στο περιβάλλον μας.

Στο μέλλον, ελπίζουμε να επιτύχουμε ευρύτερη χρήση της μεθοδολογίας. Όσο περισσότερες πόλεις θα εμπλέξουμε μόλις αναπτυχθεί η μεθοδολογία, τόσο περισσότερες βέλτιστες πρακτικές θα εντοπίσουμε και θα μάθουμε από αυτές.

Παρακολουθήστε την πρόοδο του έργου UserCentriCities και λάβετε μέρος σε μελλοντικές εκδηλώσεις ΕΔΩ .

 

Πηγή: CITYBRANDING.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.