Τις ολέθριες συνέπειες της πολιτικής των ευρωπαϊκών κρατών ειδικά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά αναδεικνύει ΈΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, σύμφωνα με την οποία τα τελευταία δύο χρόνια (2020-2021) στην Ευρώπη έχουν χάσει τη ζωή τους 5.000 άνθρωποι, ενώ από το 2014 στην Ευρώπη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 29.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ειδικότερα, στην έκθεση Missing Migrants Project ο ΔΟΜ προειδοποιεί για «αυξανόμενο αριθμό θανάτων που παρατηρούνται σε διαδρομές στη Μεσόγειο, στα χερσαία σύνορα προς την Ευρώπη και εντός της ηπείρου», επισημαίνοντας ότι η πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδός συνεχίζει να είναι η Κεντρική Μεσόγειος, όπου 2.836 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο του 2021, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ιταλία ή τη Μάλτα, περνώντας κυρίως από τη Λιβύη και την Τυνησία.
Η δεύτερη πιο θανατηφόρα διαδρομή είναι η διαδρομή του Ατλαντικού από τη Δυτική Αφρική προς τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, όπου καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.500 θάνατοι από το 2021.
Αυξημένος αριθμός θανάτων παρατηρήθηκε επίσης σε άλλες περιοχές που συνορεύουν με την Ευρώπη, καθώς και στην Ελλάδα, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μάγχη.
Στην ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ για την έκθεσε επισημαίνει ότι πολλοί από τους θανάτους «θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με την έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια σε μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο», ενώ το έργο δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους που σχετίζονται με τις λεγόμενες αναγκαστικές απελάσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές. Καταμέτρησε 252 θανάτους με βάση αναφορές επιζώντων.
Επίσης σημειώνεται ότι οι απωθήσεις (Pushbacks) είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Ε.Ε., καθώς παραβιάζουν το δικαίωμα αίτησης ασύλου και την αρχή που απαγορεύει την επιστροφή οποιουδήποτε σε μέρος όπου θα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο δίωξης, βασανιστηρίων ή απειλής για τη ζωή. Ενδεικτικά, η έκθεση αναφέρει ότι 97 από τους θανάτους που σχετίζονται με απωθήσεις καταγράφηκαν στην Κεντρική Μεσόγειο, 70 στην Ανατολική Μεσόγειο, 58 στα χερσαία σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας, 23 στη Δυτική Μεσόγειο και 4 στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.
Πηγή: DOCUMENTO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.