Ένα νέο είδος για την παγκόσμια επιστήμη, από το γένος Colchicum, με το όνομα Colchicum tulakii, προστέθηκε στον κατάλογο της ελληνικής χλωρίδας. Το συγκεκριμένο είδος εντοπίστηκε σε δύο θέσεις και σε διαφορετικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στα όρια Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής (Γαλαρινός-Γαλάτιστα) και στο Κιλκίς (Παλαιό Γυναικόκαστρο).
Το Colchicum tulakii ανθίζει τέλη Οκτωβρίου - αρχές Δεκεμβρίου και είναι πολύ κοντά στα είδη τα C. autumnale, C. confusum,C. haynaldii και C. Turcicum, διαφέρει στους ανθήρες που είναι γκρι - μαύροι, ενώ τα άλλα έχουν κίτρινους-πορτοκαλί, πιο μικρό μέγεθος, βολβούς και πιο στενά υστεράνθια φύλλα.
Υπενθυμίζεται ότι η κολχικίνη έγινε γνωστή ως σύμμαχος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Το Colchicum tulakii εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο από τον συνταξιούχο μαθηματικό και ερασιτέχνη ερευνητή Θωμά Γιαννάκη. «Είμαι λάτρης του βουνού από παιδική ηλικία και ερασιτέχνης ερευνητής της βιοποικιλότητας, τον ελεύθερο χρόνο τον περνάω στα βουνά και παρατηρώ και καταγράφω την ελληνική χλωρίδα, τους μυξομύκητες (slime molds), τα μανιτάρια (μύκητες) και ό,τι άλλο συναντήσω», λέει στη Greenagenda.gr ο κ. Γιαννάκης.
Στην ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ της αναγνώρισης και την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του είδους συνέβαλαν οι καθηγητές Κώστας Θεοδορόπουλος, Ελένη Ελευθεριάδου, Σπύρος Τσιφτσής και Σαμψών Παναγιωτίδης. «Εξετάσαμε το δείγμα και δεν ταίριαζε μορφολογικά με άλλο καταγραμμένο είδος. Ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες και αναγνωρίστηκε η ύπαρξή του στον επιστημονικό κόσμο. Ανήκει στην κατηγορία των κολχικών. Δεν έχουμε κάνει χημική ανάλυση παρά μόνο ερευνήσαμε τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου είδους», τονίζει στη Greenagenda.gr η καθηγήτρια του εργαστηρίου βοτανικής - δασοβοτανικής του Δασολογικού τμήματος του ΑΠΘ Ελένη Ελευθεριάδου.
Το Colchicum tulakii προσομοιάζει με τον κρόκο της Κοζάνης, αλλά αυτός βέβαια είναι καλλιεργήσιμος. Το Colchicum tulakii είναι ένα από τα 32 πλέον είδη του είδους Colchicum. Ο κρόκος έχει τρεις στήμονες, ενώ τα κολχικά έχουν έξι στήμονες.
«Επομένως μπορεί να μοιάζουν αλλά δεν είναι ίδια έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. «Τα τελευταία χρόνια, εκτός από το νέο είδος Colchicum tulakii, ήδη έχουμε ανακοινώσει δύο ακόμη φυτά που υπήρχαν στο εξωτερικό αλλά δεν γνωρίζαμε την υπάρξή τους στη χώρα μας. Στο Σέιχ Σου βρήκα ένα ακόμη φυτό που δεν είχε καταγράφει στην Ελλάδα. Το όνομα του είναι Ambrosia psilostachya. Τη βρήκα στο Σέιχ Σου το 2015 και την προσθέσαμε στον κατάλογο της Ελληνικής χλωρίδας το 2016. Επίσης, την Echinocystis lobata τη βρήκα στον Αξιό το 2016 και την προσθέσαμε στον κατάλογο της Ελληνικής χλωρίδας το 2017», επισημαίνει στη Greenagenda.gr ο κ. Γιαννάκης.
Η ονομασία του Colchicum tulakii δόθηκε προς τιμή της συζύγου του κ. Γιαννάκη, Τούλας (Τουλάκι) Γιαννάκη, με την οποία συμπληρώνουν 51 χρόνια συμβίωσης.
Ο Θωμάς Γιαννάκης, από τον Αξιό μέχρι τον Έβρο, έχει εντοπίσει συνολικά 25 φυτά που δεν είχαν καταγράφει στην περιοχή αυτή, ενώ υπήρχαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.