Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Άρθρο για την αναμενόμενη αναβίωση των κλάδων κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, από τον Λεωνίδα Βατικιώτη, στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν



Επίκαιρο άρθρο για τις εξελίξεις που αφορούν την πτωχευμένη σήμερα «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» δημοσιεύεται στο τεύχος 362 (25/11-8/12/2016) που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στα περίπτερα. Στις σελίδες 62-63.


Τίτλος του άρθρου «Ένα φιλόδοξο σχέδιο: στα σκαριά η επαναλειτουργία της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας». Συγγραφέας ο γνωστός και έγκριτος δημοσιογράφος – οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης.
Το άρθρο κάνει εκτενή αναφορά και στις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη αυτή για ευρύτερες χωρικές ενότητες στην περιοχή της Ημαθίας και στο δίπολο Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη, ειδικός σχεδιασμός φορέων της έρευνας, και της διοίκησης, στον οποίο έχω την τιμή και συμβάλω ενεργά.
Εν αναμονή εξελίξεων και του πρώτου –μετά από χρόνια- ιδιαίτερα θετικού γεγονότος για την οικονομία και τις κοινωνίες μας …

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ισημερινός: Η χώρα που έδιωξε πανηγυρικά το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα



Για τον Ισημερινό (Εκουαντόρ), τον Ραφαέλ Κορέα και ο Λογιστικός Έλεγχος του Χρέους. Στο NONPAPERNET.

Κάπου στη Δυτική Λατινική Αμερική, υπάρχει μια χώρα 16 εκατομμυρίων κατοίκων η οποία κατάφερε ύστερα από 30 περίπου χρόνια αδιάκοπης οικονομικής κρίσης να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στους ξένους δανειστές και να μπει σταδιακά σε ρυθμούς ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας. Ο λόγος για τον Ισημερινό, το γνωστό σε όλους μας, Εκουαδόρ.


Από το 1830 που απέκτησε πλήρως την ανεξαρτησία του μετά την απόσχισή του από την τότε Μεγάλη Κολομβία, το Εκουαδόρ δεν φημιζόταν έντονα για το δημοκρατικό του παρελθόν καθώς από το 1876 μέχρι το 1979, γνώρισε συνολικά 5 στρατιωτικές κυβερνήσεις. Μάλιστα, η Χούντα που επιβλήθηκε την περίοδο 1972-1976 από τον επικεφαλής του στρατού, Guillermo Rodríguez Lara, που έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι «Βομβιστής», ήταν από τις στυγνότερες που βίωσε ο λαός του Ισημερινού. Κατά την πραξικοπηματική του θητεία, ο δικτάτορας Laraεξόρυξε τα αποθέματα πετρελαίου προκειμένου να κατασκευάσει νοσοκομεία, σχολεία, οδικά δίκτυα αλλά πρωτίστως, για τη χρηματοδότηση νέων εξοπλισμών για τις ένοπλες δυνάμεις.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Για τις Εκλογές του ΤΕΕ



Την προηγούμενη Κυριακή (20/11/2016) έγιναν οι εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Εγώ ψήφισα στην Αθήνα, στο χώρο του ΟΑΚΑ, στο Ποδηλατοδρόμιο.
 
Με το φίλαράκι από τους Μεταλλειολόγους και τον ΑΧΜΕΤ, τον Γρηγόρη Λάσκαρη
Στις εκλογές αυτές στήριξα διακριτικά το ΑΡΑΓΕΣ.
Συνεπής και αξιοπρεπής παράταξη, που για χρόνια αποτέλεσε ένα υπόδειγμα δημιουργικής συνύπαρξης της αριστεράς.
Αν και σε απόσταση –ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- από τις διαδικασίες από τα κάτω που δημιουργούν τις δυναμικές και φέρνουν τις ανατροπές, το ΑΡΑΓΕΣ ήταν κατά την άποψή μου η καλύτερη επιλογή.
Ελπίζω στη συνέχεια να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες από τα κάτω, τις χρειάζεται η κοινωνία και η οικονομίας μας …
Στη φωτογραφία με το φιλαράκι από τους Μεταλλειολόγους, τον Γρηγόρη Λάσκαρη.
Περισσότερες φωτογραφίες στο φατσοβιβλίο, στο σχετικό άλμπουμ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ (για χρήστες του Facebook).

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Από την Ικαρία για την «Μαύρη Παρασκευή»



Αυτή είναι η Ικαρία …
Πρωτοπορεί και την “Black Friday”!


Την φωτογραφία την τσίμπησα από το φατσοβιβλίο και τραβήχτηκε στους Φούρνους Ικαρίας.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Εκδήλωση: Η κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα: η περίπτωση της βιομηχανίας Αφοί Ρετσίνα



Διοργανώνεται ειδική ημερίδα με θέμα την ιστορία του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στο Ιστορικό Αρχείο στον Ταύρο και παράλληλα εγκαινιάζει την περιοδική έκθεση «ντρίλια και ρετσίνες, 1872-1981».
 
Το προσωπικό του εργοστασίου Ρετσίνα το 1892. Φωτογραφία του Δ. Μαρτιμιανάκη. (Ιδιωτική συλλογή)

Το μάθαμε στο PROTAGON.GR, σε άρθρο της Κικής Τριανταφύλλη:

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Το νέο Θεσμικό Πλαίσιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία



Στις 31 Οκτώβρη 22 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νέος Νόμος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.
Είναι ο Νόμος 4430, ο «Νόμος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Ανάπτυξη των Φορέων της» περιέχεται στο ΦΕΚ 205Α/31.10.2016.


Στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ μπορείτε να δείτε το Νόμο 4430, να τον κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και να τον εκτυπώσετε.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Νερό: Από χθες είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί στη … Σλοβενία!



Στην Σλοβενία συνταγματικό δικαίωμα για όλους τους πολίτες της χώρας.
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα προωθείται προς πώληση και ιδιωτικοποίηση, ένα αγαθό, ένας φυσικός πόρος που ανήκει σε όλους εμάς, ανήκει σε αυτούς που θα μας ακολουθήσουν και εμείς οφείλουμε να το προστατέψουμε για αυτούς. Αλλά εμείς …


Και σχεδιασμός σημαίνει πρώτα από όλα πρόβλεψη, προστασία και ιεράρχηση.
Αρκεί να θέλεις, να ξέρεις και να μπορείς να σχεδιάσεις.
Το κείμενο που ακολουθεί το σύνταξαν οι φίλοι από το SAVEGREEKWATER, μέλους του Ευρωπαϊκού Κινήματος Νερού από το 2012.
Ας το διαβάσουμε με προσοχή …

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

17 Νοέμβρη σήμερα



17 Νοέμβρη σήμερα …
Μην ξεχνάμε ... Η λήθη είναι ο χειρότερος εχθρός ...
Ακολουθεί η σημερινή φωτογραφία στη σελίδα μας στο Facebook «Η Συντροφιά του Περιβάλλοντος» με το σχόλιο που τη συνοδεύει.



Είναι η γενιά που όσο κι αν ξέφτισε στα μάτια της ιστορίας, θα είναι για πάντα ορόσημο στους αγώνες κόντρα στο φασισμό και τη βία ...

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Με ποιον τρόπο μια Εταιρία Μόλυνε το Πόσιμο Νερό στο Πίτσμπουργκ



Σύμφωνα με το ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ του Wired, που μετέφρασε στα ελληνικά το SAVE GREEK WATER, το Πίτσμπουργκ απέκτησε πρόσφατα σοβαρό πρόβλημα με το πόσιμο νερό του ενώ πριν λίγο καιρό όλα ήταν κανονικά. Διαβάστε ποια ιδιωτική εταιρία φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση και πώς απαντούν τα στελέχη της. Τέτοιες ειδήσεις προκαλούν έντονη ανησυχία αφού μετά την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, οι αναμενόμενες προσπάθειες για μείωση κόστους  από τον επόμενο διοικητή, τον διορισμένο από το εποπτικό συμβούλιο ενδέχεται να επιφέρουν και μειώσεις προσωπικού ή αλλαγή διαδικασιών ποιοτικού ελέγχου. 


Το περασμένο καλοκαίρι 81.000 οικιακοί καταναλωτές στο Pittsburgh έλαβαν μιαν ανησυχητική επιστολή από την τοπική επιχείρηση ύδρευσης: η ανάλυση του πόσιμου νερού, έτσι όπως βγαίνει από τη βρύση, είχε αναδείξει υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο σε ποσοστό 17% των ελεγχθέντων δειγμάτων. Η επιστολή κατέληγε πως αυτό μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα rστην υγεία των χρηστών.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Γιατί κέρδισε ο Τραμπ;



Του Μωυσή Λίτση
mlitsis@naftemporiki.gr

H επικράτηση Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κάθε άλλο παρά εκπλήσσει. Ο μεγιστάνας των ακινήτων είχε δείξει τη δυναμική του από νωρίς, όταν κατάφερνε να εκτοπίσει στις προκριματικές εκλογές έμπειρους υποψήφιους στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.


Η αντισυστημική διάθεση των Αμερικανών είχε άλλωστε φανεί και με το φαινόμενο Σάντερς και την ευρεία αποδοχή που έβρισκε ο αριστερός υποψήφιος στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Νάουσα όμορφη πόλη

Κεντρική πλατεία Νάουσας ... Μια πόλη που παρά τα προβλήματα δεν τα βάζει κατω !

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Ένα οδοιπορικό στη Νάουσα μέσα από παλιές φωτογραφίες



Πριν λίγες μέρες ανακάλυψα το ενδιαφέρον Ιστολόγιο ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ και μία ανάρτησή του, με ημερομηνία 9/11/2015 -ακριβώς ένα χρόνο πριν- και τίτλο «Ένα Οδοιπορικό στη Νάουσα μέσα από Παλιές Φωτογραφίες».
Ακολουθεί μία από αυτές, που έχει σε πρώτο πλάνο το Εργοστάσιο Βέτλανς, στην πόλη της Νάουσας, σε λειτουργία από το 1925.

Νάουσα, Εργοστάσιο Βέτλανς, 1925
 Στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ μπορείτε να δείτε όλη τη σχετικά ανάρτηση, που περιλαμβάνει και άλλες 20 φωτογραφίες από την πόλη της Νάουσας και το παρελθόν της.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους - Αυτό το τριήμερο: 5-7 Νοεμβρίου



Αυτό το τριήμερο: 5-7 Νοεμβρίου στο χώρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) θα πραγματοποιηθεί η Συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σήμερα, Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, στις 6 το απόγευμα.


Είναι η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής υπό τη νέα της νομική μορφή, μετά την απόφαση παύσης της λειτουργίας της από την κεντρική διοίκηση, ακριβώς πριν ένα χρόνο.