Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ανοίγει το Νοέμβριο η νέα Βιβλιοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών



Το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένονται τα εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), ύστερα από περιπέτειες δέκα χρόνων, μας ενημερώνει η Μαριλένα Αστραπέλλου στο ΒΗΜΑ.
 
Το αμφιθέατρο πολλαπλών εκδηλώσεων, ενσωματωμένο στη βιβλιοθήκη.
Πρόκειται για την αρχαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη τέχνης στην Ελλάδα. Θα φιλοξενείται εφεξής στα 4.780 τ.μ. ενός κτιρίου που φέρει την αισθητική σφραγίδα του γραφείου «Α66 Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής» των Δημήτρη και Σουζάνας Αντωνακάκη

Με σαφή γεωμετρική διάταξη στο εσωτερικό του και έναν χώρο υποδοχής με πολύ μεγάλο ύψος «προκειμένου να δίνει την αίσθηση του ενός ημιυπαίθριου και να δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον για όσους διαβάζουν», σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, καθώς και με δύο υπόγεια με εμβαδόν τα μισά περίπου τετραγωνικά του συνόλου όπου αναδεικνύεται και ο βυζαντινός ληνός (πατητήρι) που βρέθηκε στη διάρκεια των εκσκαφών για τη θεμελίωση.
Το κτίριο έχει κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο σε επιλεγμένες περιοχές έχει μείνει ανεπίχρηστο, διαθέτει επιφάνειες από πωρόλιθο (εξωτερικά) και τελικά δένει αρμονικά με τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης που έχει επιμεληθεί το αρχιτεκτονικό γραφείο workshop Διονύσης Σοτοβίκης. Συγκεκριμένα, το αμφιθέατρο 85 θέσεων, τα βιβλιοστάσια, τα γραφεία, τα καθίσματα, όλα τους από σίδηρο κατά κύριο λόγο αλλά και από ξύλο, με κάποιες διάσπαρτες λεπτομέρειες από μάρμαρο.
Θα «στεγαστούν», κατά προσέγγιση, 64.000 βιβλία και 413 τίτλοι περιοδικών, τα 600 χαρακτικά, αλλά και τις ειδικές εκδόσεις που θα τοποθετηθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, όπως επίσης θα συμβεί και με τη δωρεά του Αρχείου Ιωακειμίδη.
Η νέα βιβλιοθήκη θα προσφέρει μια εντελώς νέα εμπειρία, καθώς μεταστεγάζεται από έναν χώρο 550 τ.μ. όπου κάποτε γινόταν επεξεργασία μαλλιού στο πάλαι ποτέ Σικιαρίδειο, το εργοστάσιο εριουργίας όπου μετακόμισε η Καλών Τεχνών τη δεκαετία του '90.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.