Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Έργο «Αναπτυξιακού Σχεδιασμού»: Στα πρόθυρα εξαφάνισης 6 στα 10 πρωτεύοντα θηλαστικά



Το αναπτυξιακό μοντέλο που έχει επικρατήσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται να οδηγεί στην καταστροφή … τον πλανήτη.
Άλλο ένα δεδομένο, που το επιβεβαιώνει, σχετίζεται αυτή τη φορά με τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Την είδηση την πήρα από το IN.GR, που παρουσίασε τα στοιχεία σχετικής μελέτης του δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιθεώρηση SCIENCE ADVANCES.
 
Όλα τα είδη λεμούριων στη Μαδαγασκάρη απειλούνται με εξαφάνιση.
Οι πλησιέστεροι συγγενείς του ανθρώπου κινδυνεύουν άμεσα: Περίπου το 60% των πρωτευόντων σε όλο τον κόσμο, συνολικά πάνω από 500 είδη πιθήκων, μαϊμούδων και λεμούριων, απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση, ενώ το 75% παρουσιάζει ανησυχητική συρρίκνωση πληθυσμών.

«Για πολλά από αυτά τα πλάσματα βρισκόμαστε πραγματικά στην ενδέκατη ώρα» δηλώνουν ξεκάθαρα οι συντάκτες της μελέτης.

Σε μερικά είδη, o κινεζικός γίββωνας, ο συνολικός πληθυσμός περιορίζεται σε λιγότερα από 30 άτομα.

Στην εξαφάνιση οδηγούνται εξαιτίας της ανθρώπινης «γιγάντωσης»: αποδάσωση, κυνήγι, παράνομο εμπόριο και κατασκευή υποδομών -δηλαδή δρόμοι και ορυχεία- οι βασικές απειλές της επιβίωσής τους, ενώ η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνουν περισσότερο την κατάσταση.

«Δυστυχώς σε 25 χρόνια πολλά είδη πρωτευόντων θα έχουν εξαφανισθεί, εκτός και αν η προστασία τους καταστεί παγκόσμια προτεραιότητα» δήλωσε ο καθηγητής Πολ Γκάρμπερ του Πανεπιστημίου του Ίλινοϊ, επικεφαλής της μελέτης.

Οι πληθυσμοί αυτοί φαίνεται να συγκεντρώνονται σε τέσσερις μόνο χώρες: τη Βραζιλία, την Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη και τη Δημοκρατία του Κονγκό, στις οποίες φιλοξενούνται τα δύο τρίτα όλων των ειδών πρωτευόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.