Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας - Νέο ΕΣΠΑ για τους ΟΤΑ



Η προκήρυξη της νέας δράσης του ΕΠΑνΕΚ, που απευθύνεται στους Δήμους (ΟΤΑ α' βαθμού) όλης της χώρας και προβλέπει νέες χρήσεις σε παλιά κτίρια που τους ανήκουν, ανακοινώθηκε σήμερα από την αρμόδια Αρχή. 




Στόχος της δράσης η ανάδειξη των Δημοτικών Κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Προβλέπεται η κατάλληλη διαμόρφωση των κτιρίων εσωτερικά και εξωτερικά και η εφαρμογή νέας χρήσης τους, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να επιτευχθεί η επανάχρησή τους και η λειτουργική επανένταξή τους στον ιστό της πόλης, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση αστικών περιοχών.


Ως περίοδος υποβολής προσδιορίζεται το διάστημα από 8 Γενάρη 2018 μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου, που είναι 50 εκατ. ευρώ. Οι προτάσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω ΟΠΣ-ΕΣΠΑ. Προβλέπονται άμεσες αξιολογήσεις των προτάσεων, με βαθμολογούμενα κριτήρια.

Τα κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι:
·         Βιομηχανικά Κτίρια
·         Ανενεργά Ξενία
·         Ανενεργά Νοσοκομεία
·         Στεγασμένες Αγορές
·         Αποθήκες
·         Στεγασμένες Στοές
·         Δημοτικά Λουτρά
·         Δημοτικά Σφαγεία
·         Στρατιωτικές Εγκαταστάσεις
·         Δικαστικά Μέγαρα
·         Άλλα κτίρια ιδιαίτερης Αρχιτεκτονικής Αξίας

Κάθε Δήμος υποβάλλει μία πρόταση για ένα κτίριο, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
·         Να ανήκει στην ιδιοκτησία του ή να είναι παραχωρημένο σε αυτόν από Δημόσιο Φορέα για περισσότερα από 15 χρόνια
·         Η συνολική επιφάνειά του κτιρίου να ξεπερνά τα 500 τ.μ.
·         Να βρίσκεται εντός του Αστικού Ιστού ή/και εκτός αυτού, αλλά με εξασφαλισμένη την άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε αυτόν
·         Να εξασφαλίζεται, μέσω της επιλεγμένης χρήσης της συνεχούς λειτουργίας του κτιρίου για τουλάχιστον 4 μέρες την εβδομάδα και 8 μήνες το χρόνο.
Η χρηματοδότηση ανά πρόταση (έργο) μπορεί να φτάσει αι τα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί να αφορά ακόμα και το 100% του προϋπολογισμού του, ανάλογα με το είδος της αξιοποίησης.

Οι δυνατότητες αξιοποίησης των κτιρίων αυτών είναι οι ακόλουθες:

Επιλογή 1 – 100% επιδότηση
Αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της επιφάνειας για πολιτιστικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες από τον Δήμο για τους πολίτες, χωρίς αντίτιμο
ΚΑΙ
Αξιοποίηση 20% (κατά μέγιστο) της επιφάνειας για οικονομική δραστηριότητα από ιδιώτη, υποστηρικτική προς την κύρια χρήση (αναψυκτήριο, καφέ-εστιατόριο, κ.α.)

Επιλογή 2 – Επιδότηση βάσει Χρηματοοικονομικής Μελέτης
Αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της επιφάνειας για πολιτιστικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες
Με αντίτιμο από τον Δήμο ή ιδιώτη
(προαιρετικά χρήση 20% όπως στην επιλογή 1)

Επιλογή 3 – Μέγιστη επιδότηση 35% - Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός
Αξιοποίηση 100% της επιφάνειας για επιχειρηματικές δραστηριότητες (π.χ. ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά κέντρα, θερμοκοιτίδες)

Επιλογή 4 – 100% επιδότηση
Αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της επιφάνειας για (α) μετεγκατάσταση υπηρεσιών του Δήμου ή άλλου Δημόσιου Φορέα με δωρεάν παραχώρηση (β) δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα από τον Δήμο, με προτεραιότητα σε βρεφικούς – παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, δημοτικά ιατρεία (προαιρετικά χρήση 20% όπως στην Επιλογή 1)

Επιλογή 5 – έως 100% επιδότηση
Συνδυασμός των κύριων δραστηριοτήτων των Επιλογών 1, 2, 4


Περισσότερα μπορείτε να μάθετε στο διαδικτυακό τόπο ESPA.GR. Εκεί μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε στο σκληρό σας δίσκο τα σχετικά αρχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.