Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Διαμάχη για τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας


Λέτε να ξαναθυμηθούν και τη "Διπλή ανάπλαση"? Άρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ, από την Έντυπη Έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η τύχη των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η τέως περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατηγόρησε τον διάδοχό της ότι αδιαφορεί για το έργο της επισκευής και αποκατάστασης των κτιρίων, ενώ ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης απάντησε ότι το έργο δεν ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση, καθώς παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων η εξεύρεση πόρων για την υλοποίησή του. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι είναι σημαντικότερη η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στον υπαίθριο χώρο των προσφυγικών, από την αποκατάστασή τους.

Στις οκτώ πολυκατοικίες, που φέτος κλείνουν 84 χρόνια ζωής, υπάρχουν συνολικά 228 διαμερίσματα των 55 τ.μ.


Οι οκτώ πολυκατοικίες (έξι στη σειρά, με μέτωπο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, και δύο πίσω από το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας») συμπληρώνουν φέτος 84 χρόνια ζωής. Τα 228 διαμερίσματα (όλα των 55 τ.μ.), που αγοράστηκαν από οικογένειες Μικρασιατών και Ποντίων, ήταν πρωτοποριακά για την εποχή τους. Εξωτερικά σε στυλ Bauhaus, εσωτερικά με απόλυτα λειτουργική διαρρύθμιση, δημιουργούν μια παράξενη ετεροτοπία επάνω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Με τα χρόνια όμως εγκαταλείφθηκαν και μάλιστα στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας είχε προταθεί να κατεδαφιστούν οι μισές.


Από το 2016, τα 177 διαμερίσματα που είχαν αγοραστεί ή απαλλοτριωθεί από το Δημόσιο μεταβιβάστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ 51 ανήκουν σε ιδιώτες. Το 2018 ξεκίνησε μέσω της «Ανάπλαση Αθήνας» η προσπάθεια για την επισκευή και αποκατάσταση των όψεων και των κοινόχρηστων χώρων (κλιμακοστάσια, δώματα) και στις οκτώ πολυκατοικίες και για την ανακαίνιση των 177 διαμερισμάτων της Περιφέρειας. Το κόστος των παρεμβάσεων είχε αρχικά εκτιμηθεί στα 10-12 εκατ. ευρώ.
Στις αρχές της εβδομάδας η παράταξη της τέως περιφερειάρχου Ρένας Δούρου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πια πολιτική βούληση για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού. Υπενθύμισε ότι το έργο είχε εγγραφεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας και στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» του υπουργείου Εσωτερικών και πως τον περασμένο Ιούλιο παραχωρήθηκαν στην Περιφέρεια οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με δωρεά ιδιώτη (Ελληνικά Πετρέλαια-ΕΛΠΕ) και τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση.

Ανακοίνωση Πατούλη
Χθες, τοποθετήθηκε για το θέμα ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση των προσφυγικών δεν είναι τόσο απλή. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση, πρέπει να εξορθολογιστεί ο προϋπολογισμός «καθώς ο υφιστάμενος κρίνεται μη ρεαλιστικός», αλλά και να εξευρεθούν πόροι για την υλοποίησή του.
Επισήμανε ότι δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί η συναίνεση όλων των ιδιοκτητών (απομένει ένα 11%), ενώ εκκρεμεί η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής.
Αποκάλυψε, τέλος, ότι πρόθεση της Περιφέρειας είναι να δημοπρατήσει πρώτα την κατασκευή υπογείου πάρκινγκ στον περιβάλλοντα χώρο – το έργο δεν περιλαμβανόταν αρχικά, αλλά ζητήθηκε από τον τεχνικό σύμβουλο του έργου να υποβάλει μελέτη για την τεκμηρίωση της κατασκευής του και μια προκοστολόγηση του έργου. «Από τεχνικής πλευράς κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθούν σε ένα έργο όλες οι εργασίες ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, η κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου να προηγηθούν των εργασιών αποκατάστασης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.