Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Άνω Πατήσια: ένα ποτάμι όαση μέσα στην Αθήνα!


Χέλια, μπριάνες και ποταμοκέφαλους κατέγραψαν ειδικοί επιστήμονες σε εξόρμησή τους στο φυσικό τμήμα του Ποδονίφτη, που περνά από περιοχές μέσα στην πόλη της Αθήνας, όπως η Νέα Φιλαδέλφεια και τα Πατήσια.
Λίγα μέτρα μετά το εγκιβωτισμένο και υπογειοποιημένο τμήμα του ποταμού η φύση δείχνει να ζει με επιμονή. Το σημαντικό όμως είναι να γίνει και ορατή για τον κόσμο της πόλης.

ΜΑΡΤΙΝΟ ΓΚΑΙΤΛΙΧ , ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΟΓΚΑΡΗΣ

Τόσο με τον Ποδονίφτη όσο και με άλλα ποτάμια της πόλης υπάρχει ανάγκη παρέμβασης που θα περιορίζει το τσιμέντο και θα δίνει χώρο στα ποτάμια. Το σχέδιο που ανακοινώθηκε για άνοιγμα μέρους του Ιλισού αποτελεί ένα ελπιδοφόρο βήμα.

Λίγα λόγια για τον Ποδονίφτη:

Ο Ποδονίφτης ήταν η κοινή ονομασία του τμήματος του Κηφισού ποταμού στη περιοχή της Αλυσίδας (Πατήσια).
Ετυμολογικά, η ονομασία “Ποδονίφτης” προέρχεται από τα συνθετικά “πους” (πόδι) + “νίπτω=τρίβω, πλένω” που σημαίνει “πλένω τα πόδια μου”. Η ονομασία του οφείλεται είτε από το γεγονός ότι τα λίγα εκεί νερά αρκούσαν μόνο στο νίψιμο των ποδιών είτε εκ του διασταυρούμενου εκεί δρόμου των Αχαρνών, που πριν να κατασκευασθεί η γέφυρα υποχρέωνε τους διερχόμενους να βρέξουν τα πόδια τους στα λίγα νερά του ποταμού προκειμένου να περάσουν απέναντι.
Επίσης το όνομα «Ποδονίφτης» έλαβε στην εν λόγω περιοχή και ο παλιός προσφυγικός συνοικισμός που σήμερα αποτελεί τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας. Στις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή είχε διαμορφωθεί ιπποδρόμιο στο οποίο διεξάγονταν ιπποδρομίες και άλλοι αγώνες. Το στάδιο-ιπποδρόμιο εγκαινιάστηκε το Μάιο του 1902 με τη διεξαγωγή Ιππικών, Γυμνικών και Ποδηλατικών αγώνων, που χαρακτηρίστηκαν ως άτυπο πανελλήνιο πρωτάθλημα.
To ρέμα Ποδονίφτη είναι χείμαρος που πηγάζει από τις νοτιοδυτικές πηγές του Πεντελικού Όρους, κατέρχεται από το Πάτημα στο Χαλάνδρι από την Οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και από εκεί στη Φιλοθέη.
Συμβάλλει με το Ρέμα Πολυδρόσου και συνεχίζει από την Οδό Καποδιστρίου προς την Καλογρέζα, τα Πατήσια και τη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου χύνεται στον Κηφισό ποταμό μαζί με τα ποικίλα ρέματα που κατεβαίνουν από τις Αχαρνές. Μεγάλο τμήμα του ρέματος έχει καλυφθεί από το σχέδιο πόλης και είναι υπόγειο, ενώ έχει πλουτίσει με πράσινο τις περιοχές που διατρέχει.
Μια όαση πρασίνου, ένα καταφύγιο σπάνιας χλωρίδας είναι κρυμμένο και αναξιοποίητο στην καρδιά της Αθήνας… και κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση. Ο λόγος για τον Ποδονίφτη, έναν παραπόταμο του Κηφισού, ο οποίος βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια, στα σύνορα του Δήμου Αθηναίων με τον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.
Πρόκειται για τον τελευταίο ενεργό παραπόταμο της Αττικής που ξεκινά από τις πλαγιές της Πεντέλης και καταλήγει στον Κηφισό. Ποικιλίες ψαριών, νεροχελώνες, σπάνια είδη ερπετών και ενδημικών πτηνών και μια πλούσια χλωρίδα συνθέτουν τον φυσικό του πλούτο.
Αυτός ο κρυμμένος «θησαυρός» που βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από τις πολυκατοικίες και τις γειτονιές της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδελφείας και της Αθήνας κινδυνεύει να καταστραφεί, εξαιτίας ενός αμφίσημου σχεδίου κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων και της αδιαφορίας πολιτείας και κοινωνίας που έχουν μετατρέψει το ποτάμι σε σκουπιδότοπο.
Ένας εντυπωσιακός περίπατος στη φύση, ουσιαστικά κάτι μεταξύ πεζοπορίας και ορειβασίας, αφού δεν υπάρχει χαραγμένο κάποιο μονοπάτι, αποκαλύπτεται μπροστά μας.
Το κελάρυσμα των νερών σπάει την ησυχία ανάμεσα στον ήχο των τζιτζικιών και των πουλιών που προετοιμάζονται για το μακρινό ταξίδι σε περιοχές με πιο ζεστές θερμοκρασίες.
Χελώνες, καρδερίνες, σουσουράδες, σπίνοι, αλκυόνες, πανύψηλα πλατάνια, άγριες τουλίπες και ορχιδέες συνθέτουν το φυσικό σκηνικό.
Ωστόσο, σ’ αυτόν τον σπάνιας ομορφιάς φυσικό πλούτο υπάρχουν σκουπίδια, μπάζα και μια πολύ δυσάρεστη ενοχλητική μυρωδιά από τα αστικά λύματα κρυμμένων αποχετευτικών αγωγών και τα σκουπίδια.
Παράλληλα, όπως λέει ο κύριος Αποστολόπουλος το εγκεκριμένο σχέδιο κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων που περιμένει ανάδοχο για να ξεκινήσει τα έργα μπορεί να οδηγήσει στην τσιμεντοποίηση ενός μεγάλου τμήματος του Ποδονίφτη.

Περισσότερες φωτογραφίες στην πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.