Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Αντί, Τετράδια, Σχολιαστής, κ.α. : Ξαναβρίσκουμε τα Περιοδικά της Νιότης μας σε ψηφιακή μορφή



Πολύ καλά τα νέα: μια σημαντική εργασία από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ «ΠΑΝΔΗΜΟΣ» μπορεί κανείς να προσεγγίσει πλέον ηλεκτρονικά.


Αναφέρομαι στην ψηφιοποίηση σημαντικών περιοδικών εκδόσεων της μεταπολιτευτικής περιόδου, που χαρακτήρισαν κάποια περίοδο της ζωής των «παλαιότερων» από μας.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν πάρει άδεια και εντάσσονται στη Συλλογή οι παρακάτω περιοδικές εκδόσεις, ορισμένες μάλιστα από τις οποίες συνεχίζονται να εκδίδονται και σε έντυπη ή/και ηλεκτρονική μορφή:

·         Δοκιμές
·         Ελληνική Επιθεώρηση Εγκληματολογίας
·         Επιθεώρηση Αποκέντρωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης
·         Επιθεώρησις Κοινωνικής και Δημόσιας Οικονομικής
·         Επιθεώρησις Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
·         Λεβιάθαν
·         Ουτοπία   
·         Πανεπιστήμιο
·         Πολιτική Οικονομία
·         Σύγχρονα Θέματα
·         Σχολιαστής
·         Τετράδια  
·         Ψυχολογία
·         Ψυχολογικά Θέματα
·         Greek Migration News
·         Intellectum


Από αυτές, θέλω να ξεχωρίσω:

 

Το «Αντί»


Το αγαπημένο –μαζί με το «Βαβέλ»- περιοδικό της εφηβείας μου. Δεν έχανα τεύχος. Τα περισσότερα από αυτά τα έχω κρατήσει ακόμα, πρέπει να φυλάσσονται επιμελώς στις κούτες που έχω κατεβάσει στο υπόγειο, στο πατρικό μου σπίτι.
Πρωτοποριακό για την εποχή του, με πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο και αριστερό «πρόσημο», κυκλοφορούσε κάθε 15 μέρες από  το 1974 έως το 2008. Ιδρυτής, ιδιοκτήτης και διευθυντής του περιοδικού ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρκαγιάννης και ο αρχιτέκτονας Χρήστος  Γ. Παπουτσάκης τον Μάιο του 1972, και από το 1974 ο δεύτερος.
Το πρώτο τεύχος του κυκλοφόρησε μέσα στη Χούντα, τον Μάιο του 1972, χωρίς να μασήσει τα λόγια του: φιλοξενούσε συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη, άρθρο του Γεωργίου-Αλέξανδου Μαγκάκη για την δημοκρατία, σκίτσα του Μποστ με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι και από πάνω να γράφει «υπέρ Δικτατορίας», μια διαφήμιση με αφίσα του Τσε Γκεβάρα, μια άλλη για βιβλίο του Παντελή Πουλιόπουλου, κ.λπ. Οι αρχές της Χούντας συνέλαβαν τον εκδότη του περιοδικού και δεν επέτρεψαν την έκδοση άλλων τευχών.
Το περιοδικό επανακυκλοφόρησε στις 7 Σεπτεμβρίου 1974, αμέσως μετά την κατάρρευση της Δικτατορίας. Γι’ αυτό και στο εξώφυλλο όλων των επόμενων τευχών υπήρχε η ένδειξη «Περίοδος Β΄».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΤΕΥΧΗ ΤΟΥ «ΑΝΤΙ»


«Σχολιαστής»


Η δεύτερη επιλογή μου, τον καιρό εκείνο, μετά το Αντί, αν περισσεύανε χρήματα το αγόραζα και αυτό. Αν πάλι δεν περισσεύανε, το έβρισκα και διάβαζα τα ενδιαφέροντα άρθρα στα καφέ των Εξαρχείων όπου σύχναζα.
Άλλοτε μηνιαίο και άλλοτε δεκαπενθήμερο, το περιοδικό κυκλοφόρησε 87 συνολικά τεύχη, από το 1983. Πρωταπριλιά, το 1990, οι υπεύθυνοι της έκδοσής του διάλεξαν για να μας αναγγείλουν ότι σταματά να τυπώνεται: «Ο λόγος είναι απλός. Η συνέχιση της έκδοσής του με τα σημερινά δεδομένα θα απέβαινε σε βάρος της ποιότητας και του περιεχομένου του. Απεχθανόμαστε τις εκπτώσεις κάθε είδους».

 

«Τετράδια»


Λιγότερο φανατικός, αλλά τακτικός αναγνώστης και των «Τετραδίων». Πρωτοκυκλοφόρησαν το φθινόπωρο του 1980, ήταν στην μια συνεργατική πρωτοβουλία, της «Εκδοτικής Ομάδας Εργασία», ανθρώπων με πολυετή παρουσία  στον χώρο, οι οποίοι φιλοδοξούσαν -μέσω του εντύπου αυτού- να ενισχύσουν τις προσπάθειες κριτικής αντιμετώπισης της σύγχρονης πραγματικότητας και να συμβάλλουν στο άνοιγμα ενός πλατιού δημοκρατικού διαλόγου γύρω από την κρίση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ελληνική δημοκρατική και πατριωτική αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.