Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Τα δημοφιλέστερα λήμματα της ελληνικής Wikipedia το 2018


Τα πιο δημοφιλή λήμματα του 2018 από τη Wikipedia δείχνουν ότι μεταξύ άλλων η επικαιρότητα, είτε η πολιτική είτε η λαϊκή κουλτούρα, καθοδηγούν τα βήματά μας στην αναζήτηση πληροφοριών και γνώσης. Ενημερωθήκαμε από το BLOG.WIKIMEDIA.GR




Η ελληνική Βικιπαίδεια είχε πάνω από 358.800.000 επισκέψεις μόνο το 2018, και πολλοί από τους επισκέπτες παρακινήθηκαν από τον πλούτο των εγκυκλοπαιδικών λημμάτων σχετικά με θέματα για τα οποία δεν γνωρίζουν αρκετά.


Όμως, εξετάζοντας τα πιο δημοφιλή άρθρα της ελληνική Wikipedia του 2018, είναι ξεκάθαρο ότι πέρα από τα συνηθισμένα λήμματα που είναι συνεχώς δημοφιλή (Ελλάδα, Αθήνα κ.α.) κυριαρχούσε και ένα άλλο κίνητρο. Υπήρχαν και επισκέπτες που ήθελαν να συμβαδίσουν με τις πολιτικές και πολιτιστικές στιγμές που συνέβαιναν γύρω τους – συμπεριλαμβανομένων των εθνικών θεμάτων, διασημοτήτων, τηλεοπτικών σειρών και του ποδοσφαίρου.

Το κύριο ζήτημα που κυριαρχεί στα δημοφιλέστερα λήμματα ήταν το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, με τα λήμματα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ, και ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ στην 2η, 3η, και 4η θέση καθώς και τα ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ και ΣΚΟΠΙΑ παρακάτω, αλλά και το ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ που κίνησε το ενδιαφέρον με τη συμμετοχή του σε σχετικές κινητοποιήσεις (οπότε είχε και το 57% των επισκέψεων όλου του έτους).

Η λαϊκή κουλτούρα εκπροσωπείται από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά συνδρομητικού καναλιού Η ΤΕΛΕΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ (La casa de papel) που βρίσκεται στην 5η θέση, με παρακάτω τον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ (χωρίς ιδιαίτερα πλούσιο περιεχόμενο αλλά πρώτο στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης για “ελληνικές σειρές”), την ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ (σταθερά στις πρώτες θέσεις), και τον ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ EUROVISION 2018.

Το ποδόσφαιρο είναι δημοφιλές θέμα στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και όλη την Ευρώπη. Εκπροσωπείται πολλαπλώς με τον ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ στην 10η θέση, και παρακάτω τα ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΔΡΩΝ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2018, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, Π.Α.Ο.Κ. (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΝΔΡΩΝ), ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ) και ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ στην 30η θέση θα λέγαμε ότι είναι ένα «σχολικό» θέμα, με την επισκεψιμότητά του να ανεβαίνει στις σχολικές περιόδους και σχεδόν να μηδενίζει το καλοκαίρι. Ωστόσο το 2018 είχε μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη άνοδο λόγω των συζητήσεων σχετικά με τη χρησιμότητα της διδασκαλίας της στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ Β΄ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ στην 7η θέση έγινε δημοφιλές θέμα ανάγνωσης γύρω από τον γάμο του εγγονού της ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΧΑΡΙ με την ΜΕΓΚΑΝ ΜΑΡΚΛ (για τους οποίους υπάρχουν λήμματα αλλά δεν είχαν την αντίστοιχη επισκεψιμότητα (ενώ η Μέγκαν Μαρκλ βρέθηκε στην 30άδα της αγγλικής Βικιπαίδειας).

Από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες όλων των εποχών, ο ΣΤΗΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ κατέλαβε την 6η θέση δυστυχώς με τον θάνατό του στις 14 Μαρτίου. Αξιοσημείωτο, το ότι ήταν το λήμμα της ελληνικής Βικιπαίδειας με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε μία μόνο ημέρα! Αλλά και εάν προσθέσετε όλες τις προβολές σελίδων σε όλες τις γλώσσες της Wikipedia, το σύνολο αυτό μόνο το Μάρτιο ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ 27 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ!

Στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ, ο κατάλογος των 30 δημοφιλέστερων λημμάτων:.

 

 

Σημειώσεις


  • Ο αρχικός κατάλογος με τα κορυφαία λήμματα περιλαμβάνει το ποσοστό των προβολών για κινητά για σκοπούς ελέγχου. Από αυτό τον κατάλογο αφαιρέσαμε δυο λήμματα (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΆΣΠΕΡΓΚΕΡ και ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ) με προβολές κινητά αφύσικα λιγότερες από 15%, καθώς αυτό σχεδόν πάντοτε υποδεικνύει ότι ένα σημαντικό μέρος των προβολών σελίδας προέρχεται από ανεπιθύμητα μηνύματα, botnets ή άλλα σφάλματα.
  • Η δημιουργία και άντληση των δεδομένων έγινε από τον MUSIKANIMAL. Η ανάλυση κατά περιεχόμενο από τον GERAKI (KONSTANTINOS STAMPOULIS)
  • Μπορείτε να δείτε επίσης τον ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ 150 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΛΗΜΜΑΤΑ.

Πηγή άρθρου: BLOG.WIKIMEDIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.