Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

ΕΚΠΑ-ΑΠΘ-ΕΜΠ: στα 500 καλύτερα Πανεπιστήμια του Κόσμου


Τρία ελληνικά ΑΕΙ συμπεριλαμβάνονται στις 500 πρώτες θέσεις στη λίστα των 1.500 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, όπως μας ενημέρωσε το ATHINA984.GR και ο Ισίδωρος Ρούσσος. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη θέση 262, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 349 και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καταλαμβάνει την 412η θέση.


Επιπλέον στα πρώτα 1.000 φιγουράρουν τα Πανεπιστήμια Κρήτης (563), Ιωαννίνων (567), Πάτρας (763). Εκτός χιλιάδας βρέθηκαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1.063), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (1.116) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1.309), ενώ εκτός λίστας έμειναν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο και Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων για το 2020 δημοσιεύθηκε για 6η συνεχόμενη χρονιά από τον ειδησεογραφικό οργανισμό “US News” και αποτελεί μία από τις επτά πιο σημαντικές κατατάξεις παγκοσμίως. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται και πάλι στην πρώτη θέση μεταξύ Ελληνικών Ιδρυμάτων που βρίσκονται σε αυτή. Μάλιστα σε σχέση με την περσινή κατάταξη το ΕΚΠΑ βελτίωσε τη θέση του στην κατάταξη κατά 17 θέσεις.
Η κατάταξη του US News για τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο δημιουργήθηκε με στόχο να παρέχει εικόνα για το πώς τα πανεπιστήμια μπορούν να συγκριθούν παγκοσμίως. Από το σύνολο, πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, η τελική συνολική κατάταξη των 1.500 καλύτερων Πανεπιστημίων καλύπτει ένα εύρος 81 χωρών.  Το πρώτο βήμα για την παραγωγή αυτών των κατατάξεων, οι οποίες τροφοδοτούνται από την εταιρεία Thomson Reuters (InCitesTM research analytics solutions), περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πρώτης ομάδας των καλύτερων  πανεπιστημίων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μια δεύτερη φάση για την κατάταξη των 1500 κορυφαίων.
Για να συμπεριληφθεί ένα Πανεπιστήμιο στα 1.500, θα πρέπει  πρώτα να είναι μεταξύ των κορυφαίων 250 πανεπιστημίων στα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας φήμης της Thomson Reuters. Στη συνέχεια, ένα ίδρυμα πρέπει να είναι μεταξύ εκείνων που είχε τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και τα άρθρα αυτά να αναφέρονται ή να αναπαράγονται από τα κορυφαία 200 της προαναφερθείσας έρευνας φήμης. Στην κατάταξη του 2019 λήφθηκαν υπόψη οι δημοσιεύσεις όλων των Ιδρυμάτων για την περίοδο 2013-2017. Για να συμπεριληφθεί ένα Πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει δημοσιευμένα τουλάχιστον 1500 ερευνητικά τεκμήρια (άρθρα, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους κ.ά) στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το «U.S. News & World Report» αξιολογεί τα 1500 καλύτερα Ιδρύματα χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα 13 διαφορετικών κριτηρίων:
  • Παγκόσμια Ερευνητική Φήμη (12,5%)
  • Περιφερειακή Ερευνητική Φήμη (12,5%)
  • Δημοσιεύσεις (10%)
  • Συγγράμματα  (2,5%)
  • Συνέδρια (2,5%)
  • Σταθμισμένη επίδραση των ετεροαναφορών (10%)
  • Σύνολο αναφορών (7,5%)
  • Αριθμός δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (12,5%)
  • Ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (10%)
  • Διεθνείς Συνεργασίες (5%)
  • Ποσοστό δημοσιεύσεων με διεθνή συνεργασία επί του συνόλου των δημοσιεύσεων (5%)
  • Αριθμός άρθρων με μεγάλο αριθμό αναφορών που βρίσκονται στο top 1%  (5%)
  • Ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές (5%)

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ε.Κ.Π.Α. κατέχει τη 118η θέση μεταξύ των 560 Πανεπιστημίων που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση.
Στο top 10 της Κατάταξης βρίσκονται οκτώ Πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ακολουθούν άλλα δύο Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το ΜΙΤ και το Στάνφορντ. Στην πέμπτη θέση συναντάμε το πρώτο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αυτό της Οξφόρδης. Στην 18η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά. Στην 26η θέση εντοπίζεται το πρώτο Πανεπιστήμιο από την Αυστραλία αυτό της Μελβούρνης, ενώ αντίστοιχα το πρώτο Ασιατικό Πανεπιστήμιο είναι αυτό της Σιγκαπούρης στην 34η θέση. Η Αφρικανική Ήπειρος εκπροσωπείται από 52 Πανεπιστήμια με πρώτο από αυτά το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν το οποίο βρίσκεται στην 121η θέση.

Πηγή: ATHINA984.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.