Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Χρηματοδότησης 222 εκατ . ευρώ για το Περιβάλλον μέσω LIFE



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πριν λίγες μέρες ένα επενδυτικό πακέτο ύψους 222 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), για τη στήριξη της μετάβαση της ΕΕ προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. 


Η Επιτροπή εκτιμά ότι η χρηματοδότηση θα κινητοποιήσει επιπλέον επενδύσεις, αξιολογώντας ότι τελικά θα χορηγηθούν συνολικά 379 εκατ. ευρώ σε 139 νέα έργα στα 20 κράτη της ΕΕ.
Ειδικότερα, θα δοθούν 181,9 εκατ. ευρώ σε έργα στον Τομέα του Περιβάλλοντος και της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων, στον τομέα της Φύσης και της Βιοποικιλότητας, καθώς και στους Τομείς της Περιβαλλοντικής Διακυβέρνησης και Πληροφόρησης. 

Τα έργα είναι: δοκιμές ιταλικού πρωτοτύπου που θα μπορούσε με οικονομικά αποδοτικό τρόπο να μετατρέπει τα βενζινοκίνητα οχήματα σε υβριδικά• δημιουργία προϊόντων βιολογικής προέλευσης από την ιλύ λυμάτων στις Κάτω Χώρες, εφαρμογή νέας βιολογικής επεξεργασίας για την εξάλειψη φυτοφαρμάκων και νιτρικών από το νερό στη νότια Ισπανία, κ.α..  
 Άλλα έργα θα στηρίξουν την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τη Φύση, ιδίως τη Διαχείριση των Τοποθεσιών Natura 2000. Η προστασία των ειδών αποτελεί ένα άλλο σημαντικό θέμα, όπως στο σλοβενικό διασυνοριακό έργο με σκοπό τη συμβολή στην επιβίωση ενός είδους αλπικού λύγκα που απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση.
Στον τομέα της δράσης για το κλίμα, η ΕΕ θα επενδύσει 40,2 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και έργα διακυβέρνησης και πληροφόρησης.
Τα επιλεγμένα έργα υποστηρίζουν τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του LIFE θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση της ανθεκτικότητας μίας από τις πλέον πολυσύχναστες πλωτές οδούς της Ευρώπης —των εκβολών του ποταμού Scheldt στο Βέλγιο—, στην ανάπτυξη εργαλείων για την πρόβλεψη φαινομένων αμμοθύελλας, και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.