Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από τους πρώην εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ για την προοπτική επανεκκίνησης των Εργοστασίων σε Νάουσα και Κομοτηνή



Την Αθήνα και το δέκατο όροφο του ξενοδοχείου Τιτάνια επέλεξαν αυτή τη φορά οι πρώην εργαζόμενοι της πτωχευμένης σήμερα ΕΝΚΛΩ για να μας ενημερώσουν για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση της επενδυτικής προσπάθειας που στηρίζεται στο γνωστό πια επιχειρησιακό σχέδιο, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται -εδώ και πολύ καιρό- με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μπορεί να είναι το πρώτο θετικό αφήγημα της Ελλάδα μετά την κρίση, αλλά η εφαρμογή αυτή διαρκώς αναβάλλεται …



Μαζεύτηκε πολύς κόσμος, τόσος που γέμισε η αίθουσα και οι διάδρομοι. Πολλοί οι γνώριμοι, οι περισσότεροι και φίλοι θα τολμούσα να πω, μετά από τόσους μήνες δημιουργικής συνέργειας. Είδα όμως και αρκετά καινούρια πρόσωπα, δημοσιογράφοι οι περισσότεροι, από ότι μπόρεσα να καταλάβω στη συνέχεια, στο στάδιο των ερωτήσεων, που ακολούθησε της παρουσίασης.

Ήμουνα ακριβώς στην ώρα μου αυτή τη φορά, ευτυχώς, καθώς δεν άργησε να ξεκινήσει η παρουσίαση. Δευτέρα, 2 Οκτώβρη 2017, στις 1 το μεσημέρι έγραφε η πρόσκληση, στις 1 και 10 ο Σάκης έκανε την εισαγωγή. Δέκα λεπτά αναμονή μόνο. Μάλλον είχα πολύ καιρό να πάω σε εκδήλωση που να ξεκινά με τόση συνέπεια ως προς το πρόγραμμα. Δέκα λεπτά καθυστέρησαν οι πρώην εργαζόμενοι και ξεκίνησαν … Δέκα χρόνια οι Κεντρικές Διοικήσεις και ακόμα περιμένουμε … Διαφορά μεγέθους μεγάλη σκέφτηκα …
Στο τραπέζι ο Γιάννης Μουσουλίδης και η Ζωή Βασιλείου που μας επικαιροποίησαν την τεκμηρίωση, ο Σάκης Παπαντωνίου,  που είχε έρθει πριν λίγο από τη Νάουσα,  η δημοσιογράφος Νεφέλη η Τζανετάκου που συντόνιζε το τραπέζι. Μαζί τους, από την κυβέρνηση, ο Ανδρέας Νεφελούδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, που υποσχέθηκε σύντομα θετικές εξελίξεις, κάτι που εύχομαι να τηρήσει.
Και εγώ με το κασετοφωνάκι μου στην πρώτη σειρά, για να έχω καθαρότερη ηχογράφηση. Βλέπετε το απομαγνητοφωνημένο υλικό είναι εργαλείο τόσο για την υπό εκπόνηση διδακτορική μου διατριβή, όσο και για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την περιοχή, που ευελπιστούμε να τεκμηριώσουμε. Ένα άλλο μοντέλο, που μπορεί να δώσει λύσεις και ελπίδα στην Ελλάδα της κρίσης, ένα σύστημα ολοκληρωμένων συνεργαζόμενων χωρικών συστημάτων που πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει με επιτυχία στην Ημαθία.

Πίσω μου και διαγώνια ο Στέφανος Κοτζαμάνης από το EURO2DAY, μιάμιση ώρα περίπου μετά, πρώτος, ανέβασε:

«Την εκτίμησή του ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν στον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας κατέθεσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέας Νεφελούδης.
Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, η κυβέρνηση έχει δημόσια ταχθεί υπέρ του σχεδίου επαναλειτουργίας της εταιρίας, θεωρώντας ότι το εγχείρημα έχει εμβληματικό και συμβολικό χαρακτήρα.
Συμπλήρωσε πως επιβάλλεται επίσπευση των διαδικασιών και πως η κυβέρνηση έχει πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Η επίσπευση επιβάλλεται και για έναν ακόμη λόγο, προκειμένου δηλαδή η Ελλάδα να αποφύγει την καταβολή προστίμων της Ε.Ε. πολλών εκατομμυρίων, για θέματα παράνομης κρατικής ενίσχυσης που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν.
Τέλος, ο κ. Νεφελούδης άφησε σαφέστατες αιχμές εναντίον του έργου της Συνδίκου, η οποία, όπως σημείωσε, κινήθηκε μεν στο πλαίσιο της νομιμότητας, ωστόσο «προκαλούνται σκέψεις όσον αφορά στο γιατί έχει καθυστερήσει η διαδικασία της εκποίησης και γιατί έχει επιλεχθεί η πολιτική πώλησης βίδα-βίδα και όχι ολοκληρωμένων μονάδων».
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των πρώην εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ επεσήμαναν ότι επιφυλάσσονται να ασκήσουν όποιο νομικό δικαίωμά τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.»

Άμεσα και ο ΛΑΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, στο κοντινότερο της ενημέρωσης φύλλο της εφημερίδας - 3 Οκτωβρίου 2017, έγραψε στη σελίδα 9, στο άρθρο  με τίτλο «Αν.Νεφελούδης: Σύντομα η λύση στο θέμα της ΕΝΚΛΩ!» και υπότιτλο: «Γιάννης Μουσουλίδης: Δεν μπορεί κάποιες διαδικασίες να φαλκιδεύουν την ανάπτυξη Πόλεων και ολόκληρων Περιφερειών»:

«Σε επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να διευκολυνθούν η εκποίηση και ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας προχωρά το υπουργείο Εργασίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο γ.γ. του υπουργείου Ανδρέας Νεφελούδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των πρώην εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ στην Αθήνα.
«Έχουμε δημόσια δηλώσει την υποστήριξή μας στο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας από την άνοιξη του 2017 και στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των πρώην εργαζομένων» ανέφερε ο κ. Νεφελούδης και συμπλήρωσε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι η επίσπευση των διαδικασιών. «Σε αυτό το πεδίο έχουμε αποφασίσει να αναλάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία εκποίησης και πλειστηριασμού, όπως περιγράφεται από το επενδυτικό σχέδιο» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, επιβάλλεται επίσπευση των διαδικασιών καθώς υπάρχει προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κρατικές ενισχύσεις στην παλιά επιχείρηση. «Εάν δεν τελειώσει γρήγορα η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης και η συγκρότηση μίας νέας παραγωγικής μονάδας όπως περιγράφεται στο επιχειρησιακό σχέδιο, κινδυνεύει το ελληνικό κράτος και οι Έλληνες φορολογούμενοι να υποστούν τη ζημιά της καθυστέρησης.
Είναι πολλά τα εκατομμύρια που θα υποχρεωθεί το ελληνικό κράτος να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα με πλειστηριασμό η διαδικασία αυτή» τόνισε.
Ερωτηθείς για τις κινήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας απάντησε: «Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις επόμενες μέρες θα δούμε πώς αναπτύσσεται η πρωτοβουλία αυτή. Οτιδήποτε κάνουμε δεν έχει φωτογραφικά χαρακτηριστικά. Θα είναι μία γενικότερη ρύθμιση που θα βοηθήσει στο μέλλον και άλλες τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες να αναπτυχθούν. Υπάρχει μία ολόκληρη μελέτη των χαρακτηριστικών μίας σειράς πτωχευμένων ή υπό πτώχευση επιχειρήσεων. Είμαστε στη διαδικασία διερεύνησης μίας σειράς πρωτοβουλιών που θα αφορούν αυτήν τη κατηγορία των επιχειρήσεων, ενώ σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, η υπουργός Εργασίας έχει ήδη εξαγγείλει ένα νέο πρόγραμμα για την υποβοήθηση των εγκλωβισμένων εργαζόμενων, κυρίως σε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μουσουλίδης, μέλος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την ΕΝΚΛΩ, εξέφρασε την έντονη δυσφορία που επικρατεί στους πρώην εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, καθώς το εγχείρημα της μερικής επαναλειτουργίας του ομίλου δεν έχει μπορέσει να ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζει το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο κ. Μουσουλίδης επισήμανε: «Θα γίνουν προσπάθειες είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδος να ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας, διότι δεν μπορεί κάποιες διαδικασίες να φαλκιδεύουν την ανάπτυξη πόλεων και ολόκληρων περιφερειών».
Ο κ. Μουσουλίδης θύμισε επίσης ότι τον περασμένο Αύγουστο πραγματοποιήθηκε σύγκλιση τριμερούς σύσκεψης συμφιλίωσης (πολιτεία, σύνδικος, εργαζόμενοι) από τον γ.γ. Εργασίας, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών πλειστηριασμού, τουλάχιστον εκείνων των εγκαταστάσεων που θα λειτουργήσουν παραγωγικά (τρεις μονάδες). Στην τριμερή αυτή η σύνδικος είχε δεσμευθεί να ολοκληρώσει τις αποτιμήσεις άμεσα και να προχωρήσει σε πλειστηριασμό, αλλά μέχρι σήμερα έχει κοινοποιηθεί μόνο η αίτηση για αποτίμηση του ακινήτου ενός από τα τρία εργοστάσια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.