Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ, Σάββατο, 16/6, 12:30-2:30 μμ: πολύ ενδιαφέρουσες οι παρουσιάσεις και η κουβέντα για Κοινά, ΚΑλΟ και Αλληλέγγυα Σχολεία στην ΑΣΚΤ


Πριν λίγο, στις 2:30 περίπου το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η ενότητα που αφορούσε τα Κοινά, την Κοινωνική-Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑλΟ) και τα Αλληλέγγυα Σχολεία, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:30, στην ‘Αίθουσα διδασκαλίας της τέχνης’, στην αίθουσα των εργαστηρίων του πρώτου ορόφου. Συντονιστής της ο Χρήστος Γιοβανόπουλος, Ερευνητής «Infrademos», ο οποίος και έδωσε συνοπτικά το θεωρητικό πλαίσιο της συζήτησης που θα ακολουθούσε.




Την ενότητα άνοιξε ο Μίλτος Τόσκας, Εκπαιδευτικός, ο οποίος μας ενημέρωσε για τo Αλληλέγγυo Σχολείo ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑ στη Θεσσαλονίκη και τo Αλληλέγγυο Φροντιστήριο KARDELEN στη Ξάνθη. Ακολούθησε ένας πρώτος κύκλος ερωτήσεων, από όσους βρέθηκαν στη συνάντηση αυτή.


Στη συνέχεια, οι δύο κοπέλες από την Ιταλία, η Claudia Nuzzo και η Viviana Nigro, παρουσίασαν την εμπειρία τους από την αυτοδιαχειριζόμενη Κοινότητα στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού: EX ASILO FILANGIERI, στη Νάπολη.

Τις παρουσιάσεις έκλεισε η δική μας Ζωγραφιά Γιακουβάκη, Κοινωνιολόγος, από το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΚΟΙΝΑ, η οποία παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα έρευνα πεδίου (ΕΜΠ, 2017) στην περιοχή του Κουκακίου, που αναδεικνύει την ιδιαίτερη ανάπτυξη της ΚΑλΟ και των Κοινών στη περιοχή αυτή. Το γεγονός αυτός αποτελεί μία σημαντική ένδειξη για τις ξεχωριστές δυνατότητες του Κουκακίου ως προς την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σχετικών με τα Αλληλέγγυα Σχολεία.

Στη συνέχεια, ένας δεύτερος κύκλος ερωτήσεων και ολοκληρώθηκε η ενότητα αυτή, αφήνοντας όλους μας ικανοποιημένους.

Ικανοποιητικό και το γεύμα, που γέμισε το διάλειμμα που ακολούθησε. Ξεχωριστή και η συζήτηση –απαραίτητο συνοδευτικό του φαγητού, στις περιπτώσεις αυτές- με φίλους καλούς, που είχαμε καιρό να βρεθούμε από κοντά και με την ευκαιρία του διημέρου συναντηθήκαμε.

Θυμίζω ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στη διήμερη Συνάντηση με τίτλο «Η παιδεία ως κοινό αγαθό, διεκδικούμε δημιουργώντας», που διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο (16 και 17 Ιουνίου 2018), στη ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων (Solidarity Schools), με τη συνεργασία και την υποστήριξη εκπαιδευτικών, επιστημόνων και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πηγαίνω για αναψυκτικό, καθώς ακολουθεί συνέχεια το Εργαστήριο με το «Σκασιαρχείο» και τα τη ‘Μέθοδο Freinet’, στον ίδιο χώρο με πριν …

Περισσότερα για το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της συνάντησης, ενώ ο διαδικατυακός τόπος της εκδήλωσης βρίσκεται στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.