Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Νομοσχέδιο για το Crowdfunding


Σαρωτικές οι αλλαγές στον χάρτη των χρηματοδοτήσεων Μικρομεσαίων Εταιρειών και Νεοφυών Επιχειρήσεων που φέρνει ο Κανονισμός για τη Συμμετοχική Χρηματοδότηση (Crowdfunding), ο οποίος ψηφίστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μεγάλη πλειοψηφία.


Σύμφωνα με το SEPE.GR, με τον νέο Κανονισμό δημιουργείται -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- η δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρήσεων χωρίς τη συμμετοχή τραπεζών και άλλων μεσαζόντων. Δημιουργεί το πανευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε κάθε επιχείρηση και startup να μπορεί να εντάσσεται σε μία πλατφόρμα και να συλλέγει ζωτικά κεφάλαια, είτε με μορφή δανεισμού είτε με μορφή μερισμάτων, και που πάροχος των κεφαλαίων μπορεί να είναι όποιος πολίτης επιθυμεί να δανείσει ή να επενδύσει αντί μερίσματος.


Πρόκειται για τον πρώτο κανονισμό του πακέτου Fintech, με το οποίο ξανασχεδιάζονται οι χρηματοδοτικές υπηρεσίες και το τραπεζικό σύστημα. Με το crowdfunding κόβεται πρακτικά η εξάρτηση για ρευστότητα από τις τράπεζες, κυρίως σε περιπτώσεις που το τραπεζικό σύστημα είναι αδρανές ή δεν δύναται να παρέχει δάνεια / ρευστότητα, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα.

Το χρηματοδοτικό ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει μία επιχείρηση, με τον τρόπο αυτό,  μπορεί να φτάσει τα 8 εκατ. ευρώ κάθε έτος.

Ο Κανονισμός λαμβάνει μέριμνα ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς εμβάθυνσης της αγοράς crowdfunding ως καινοτόμου μοντέλου συλλογής κεφαλαίου για τις Επιχειρήσεις, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με ένα ομοιογενές νομικό πλαίσιο που εξασφαλίζει τους μικρούς επενδυτές, που είναι και οι βασικοί πάροχοι σε αυτό το σχήμα.

Επόμενο βήμα θα είναι η αξιοποίηση των ICO’s, του ψηφιακού εργαλείου crowdfunding, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη ψηφιστεί από την Γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η χρήση του blockchain στο διεθνές εμπόριο, με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους στις Διεθνείς Εμπορικές Διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.