Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Αριθμός Κλινών ανά 100.000 άτομα σε διάφορες χώρες


Μια εκτεταμένη έξαρση του Covid-19 θα προκαλούσε μια άνευ προηγουμένου πίεση στις εγκαταστάσεις των μονάδων εντατικής θεραπείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Γράφει η Καραγιαννοπούλου Δέσποινα στο IATRONET.GR



Η παγκόσμια εξάπλωση του Covid-19 έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των συστημάτων υγείας να αντιμετωπίσουν την εισροή των ασθενών που νοσούν από την ασθένεια και χρειάζονται εντατική φροντίδα.

Εκτιμάται ότι ένας στους επτά από αυτούς που νοσούν με τον νέο κορονοϊό θα χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ ένας στους πέντε θα χρειαστεί να εισαχθεί σε ΜΕΘ. Μια εκτεταμένη έξαρση του Covid-19 θα προκαλούσε, συνεπώς, μια άνευ προηγουμένου πίεση στις εγκαταστάσεις των μονάδων εντατικής θεραπείας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το επισυναπτώμενο γράφημα δείχνει τον αριθμό των κλινών ανά 100.000 άτομα σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, με τις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν μπλε χρώμα, τις χώρες της Αμερικής κόκκινο χρώμα και τις χώρες της Ασίας ή της Αυστραλίας κίτρινο χρώμα. Οι τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίζονται χωριστά με μωβ χρώμα, ενώ τα στοιχεία για την Κίνα είναι από το 2010 και άρα πιθανότατα ξεπερασμένα.
Παράλληλα με την Πορτογαλία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Σκωτία και η Ουαλία διαθέτουν τα λιγότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά άτομο στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η Βόρειος Ιρλανδία διαθέτει 5,3 μονά κρεβάτια ανά 100.000 άτομα. Η Ουαλία έχει 5,4 και η Σκωτία έχει 5,1. Όλα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας υστερούν από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν 34 κρεβάτια ανά 100.000 άτομα, η Γερμανία (29.2),η  Ρουμανία (21.4) ή το Καζακστάν (21.3).
Σε σύγκριση με τις χώρες που έχουν ήδη αντιμετωπίσει σημαντικό αριθμό ασθενών με Covid-19, η Βόρειος Ιρλανδία είναι πολύ πιο κοντά στο Ιράν, το οποίο διαθέτει 4,6 κλίνες εντατικής θεραπείας ανά 100.000 άτομα, έναντι της Ιταλίας που έχει 12,5.
Οι εγκαταστάσεις που διατίθενται στις μονάδες εντατικής θεραπείας αποτελούν επίσης  ένα σημαντικό παράγοντα διάδοσης της νόσου. Τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας που παρατηρήθηκαν  στην ηπειρωτική Κίνα εκτός της επαρχίας Hubei (περίπου 1%) αποδόθηκε στην ευρέως διαδεδομένη χρήση της εξωσωματικής μεμβράνης οξυγόνωσης (ECMO) όταν ο αερισμός δεν λειτουργεί. Το ποσοστό θνησιμότητας έχει παρατηρηθεί να είναι πολύ υψηλότερο (3,2%) στην Ιταλία, όπου αυτή η επεξεργασία δεν είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη, παρά το ότι ο αριθμός των ΜΕΘ κλινών ανά 100.000 άτομα στην Ιταλία (12.5) είναι υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (11,5) .
Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις ECMO στη Βόρεια Ιρλανδία, τη Σκωτία ή την Ουαλία. Υπάρχουν σήμερα μόνο 15 κρεβάτια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο που προσφέρουν αυτή τη θεραπεία και συγκεκριμένα σε νοσοκομεία του Λονδίνου, του Cambridge, του Manchester και του Leicester, αν και αυτά μπορούν να αυξηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Υπήρχαν 30 κρεβάτια διαθέσιμα στην κορυφή της εποχής χειμερινής γρίπης 2018-19. Η ECMO παρέχεται επίσης στο νοσοκομείο Mater στο Δουβλίνο, όπου υπάρχουν επτά διαθέσιμα κρεβάτια.

Πηγή: IATRONET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.