Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Το Μουσείο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη στα Ρούστικα Ρεθύμνου


Το κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο Μανόλη Αναγνωστάκη ήταν το σπίτι του πατέρα του, Ανέστη, στα Ρούστικα Ρεθύμνου. Μας ενημερώνει με πολλές φωτογραφίες του χώρου, το ιστολόγιο E-STORIESKRITIS.GR

E-STORIESKRITIS.GR


Πρόκειται για ένα όμορφο δίπατο κτίσμα που στο ισόγειο του φιλοξενεί υλικό από την πολιτική δράση του ποιητή (φωτογραφίες, άρθρα σε εφημερίδες κ.α) ενώ στον επάνω όροφο στεγάζει τη βιβλιοθήκη και υλικό από το ποιητικό έργο του (φωτογραφίες, βιβλία, ποιήματα, πληροφορίες για την οικογένεια του).

Αρκετά από τα στοιχεία που χαρακτήριζαν την οικία Αναγνωστάκη, και μαρτυρούσαν πως επρόκειτο για σπίτι, έχουν διατηρηθεί, όπως το τζάκι στον πρώτο όροφο αλλά και ο τσιμεντένιος νεροχύτης με τη βρύση.Το σπίτι είναι κτισμένο στα αρχιτεκτονικά πρότυπα της περιοχής, δηλαδή έχει μια περίκλειστη αυλή με ψηλό τοίχο και στο εσωτερικό της αναπτύσσονται οι χώροι του.
Το κτίριο παραχωρήθηκε ως δωρεά από τον ίδιο τον ποιητή στην κοινότητα Ρουστίκων το 1985 με σκοπό να δημιουργηθεί εκεί η κοινοτική βιβλιοθήκη μαζί με το «πνευματικό-πολιτιστικό κέντρο Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης».
Το έργο της αποκατάστασης του διώροφου κτίσματος εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Leader το 1997 ενώ εκτελέσθηκε από τον τότε Δήμο Νικηφόρου Φωκά και την ΤΥΔΚ Ρεθύμνης. Ολοκληρώθηκε το 2001.

Ο ποιητής και αγωνιστής Μανόλης Αναγνωστάκης
Ο Μανόλης Αναγνωστάκης ήταν ένας από τους σημαντικότερους  ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Μαρτίου του 1925 και σπούδασε  Ιατρική με ειδικότητα στην ακτινολογία. Ο πατέρας του Ανέστης ήταν επίσης ακτινολόγος ενώ η μητέρα του Ευγγελία Κασσιμάτη είχε καταγωγή από το Αμάρι.
Πήρε μέρος στην Αντίσταση ως στέλεχος της ΕΠΟΝ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για την πολιτική του δράση στο φοιτητικό κίνημα φυλακίστηκε στο διάστημα 1948-1951 ενώ το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο.
Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1942 από το περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα». Εκτελώντας χρέη και αρχισυντάκτη, το 1944 συνεργάστηκε με το φοιτητικό περιοδικό «Ξεκίνημα», πόλο συσπείρωσης των προοδευτικών νέων λογοτεχνών της πόλης ενώ το 1945 εξέδωσε με δικά του έξοδα την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εποχές».
Δημοσίευσε ποιήματα και κριτικά σημειώματα σε πολλά περιοδικά, ενώ είχε και πυκνή παρουσία στην εφημερίδα «Αυγή», με κείμενα για θέματα λογοτεχνικά και πολιτικά.
Τα ποιήματα που ο Μανόλης Αναγνωστάκης άφησε πίσω του δημοσιευμένα είναι 88 και γράφτηκαν από το 1941 έως το 1971. Από το 1979 που κυκλοφόρησε ο συγκεντρωτικός τόμος των ποιημάτων του, και από το 1983 που κυκλοφόρησε ιδιωτικά το αυτοβιογραφικό σχόλιο «Y.Γ.» δεν υπήρξε καμία δημόσια παρέμβασή του.
«Στο αλλοιωμένο τοπίο της εποχής μας δεν θα ξαναγράψω», είχε ξεκαθαρίσει, γιατί «το έργο μου το ολοκλήρωσα. Επιλέγω τη σιωπή».
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2005, καταβεβλημένος από χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Δείτε και άλλες φωτογραφίες σου χώρου, στην πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.