Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Οι 9 στους 10 Έλληνες Πολίτες ανησυχούν σοβαρά για την Υποβάθμιση του Περιβάλλοντος


Οι εννέα στους δέκα Έλληνες Πολίτες θεωρούν πραγματική απειλή την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ζητούν αυστηρότερη νομοθεσία για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα ανησυχούν σοβαρά για την Υποβάθμιση του Περιβάλλοντος! Αυτό προκύπτει από πρόσφατη  έρευνα  που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από την MARC Α.Ε., για λογαριασμό του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση» - WWF ΕΛΛΑΣ.

ANDREA BONETTI / WWF ΕΛΛΑΣ

Η έρευνα εντάσσεται στο Έργο «LIFE-IP 4 NATURA» και σκοπός της η  καταγραφή των απόψεων των Ελλήνων Πολιτών για θέματα που αφορούν την προστασία της φύσης, με έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.


Το Δείγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν 1.204 νοικοκυριά από όλες τις περιοχές της χώρας.

Αναλυτικότερα, το  91,1% του δείγματος αξιολογεί ως σοβαρή απειλή την υποβάθμιση του περιβάλλοντος,  ποσοστό που ανεβαίνει στο 95% στις ηλικίες 17-24 χρόνων.

Ως  «μεγαλύτερο Περιβαλλοντικό Πρόβλημα στην περιοχή τους», το 30,6% θεωρούν τα «σκουπίδια», το 19,4% την «ατμοσφαιρική ρύπανση» και το 8,9% τη «ρύπανση θάλασσας / υδάτων». Αν και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ως σημαντικότερο πρόβλημα είδαν τη «ρύπανση από εργοστάσια/διυλιστήρια», σε ποσοστό 40,1%, με μόλις ένα 9% των πολιτών να αντιμετωπίζουν «πρόβλημα με τα σκουπίδια».

Σε σχέση με την Περιβαλλοντική Νομοθεσία, το 82,2% των ερωτηθέντων επιθυμεί ένα αυστηρότερο Νομοθετικό Πλαίσιο προστασίας της φύσης, ενώ το 92,2% θεωρεί ότι και το υφιστάμενο πλαίσιο δεν εφαρμόζεται επαρκώς.

Το Έργο «LIFE-IP 4 NATURA» είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια και χρηματοδότηση (17 εκατ. ευρώ) ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη φύση, που έχει λάβει ποτέ η Ελλάδα. Κύριος στόχος του είναι η υλοποίηση του Πλαισίου Δράσεων Προτεραιότητας 2014-2020 για το Δίκτυο Natura 2000 στην Ελλάδα και επιμέρους στόχοι του η ενίσχυση της λειτουργίας του Δικτύου Natura στη χώρα, η ουσιαστική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και η ενδυνάμωση των αρμοδίων Αρχών και υπηρεσιών για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.