Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Δημήτρης Μπάτσης: η Εκτέλεση, το Όραμα και η Βιομηχανία



Άλλο μεν άρθρο ετοιμάζω αυτές τις μέρες, για να επικοινωνήσω μαζί σας.
 Άλλα πρόσφατα άρθρα πάλι δεν έχω βρει το χρόνο να τα δημοσιεύσω, να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου για τις ταχύτατες και ανησυχητικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα γύρω μας.
Διαφορετική είναι και η ενημέρωση που είχα για εσάς σήμερα, αξιολογώντας την ειδησεογραφία της χθεσινής ημέρας …
Όμως η υπενθύμιση της μαύρης επετείου της ημέρας, της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη, του Δημήτρη Μπάτση, του Νίκου Καλούμενου και του Ηλία Αργυριάδη στις 30 Μαρτίου 1952 μου άλλαξε τη ρότα.


Θα κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον Δημήτρη Μπάτση, το γόνο μεγαλοαστικής οικογένειας που προσχώρησε στην Εθνική Αντίσταση, αγωνίστηκε για τις ιδέες και τα πιστεύω του, τον ειδικό που με εργαλείο του την επιστήμη των οικονομικών –την γνώριζε άλλωστε άριστα- κατέρριψε το μύθο της «Ψωροκώσταινας» -το κυρίαρχο ιδεολόγημα των «διοικούντων» για να αναπαράγουν την υποτέλεια και την εξάρτηση. Τον αγωνιστή διανοούμενο που πρόβαλε και υποστήριξε μέχρι το τέλος ένα διαφορετικό σχέδιο για την ανάπτυξη, προς όφελος της χώρας και του λαού της.
Το βιβλίο του «Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα» εντάσσεται στα σημαντικότερα βιβλία, τα απαραίτητα αναγνώσματα όσων ασχολούνται με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στη χώρα τούτη. Μια διαφορετική οπτική από την κεντρική επιλογή που προσπαθούν να μας επιβάλουν διοίκηση, ΜΜΕ και δανειστές τις τελευταίες δεκαετίες, με τον μανδύα της «ανάπτυξης», μία εναλλακτική διαδρομή που μας δείχνει βιώσιμες λύσεις εξόδου από την πολυετή διαρθρωτική κρίση των τελευταίων χρόνων.


Τη στιγμή αυτή του παρελθόντος μου θύμισε ο φίλος μου στο Facebook Μάνος Δούκας (MANOS DOUKAS) με ένα όμορφο κείμενο, με τον τίτλο «Ένα βιβλίο για εκτέλεση ... Και μια εκτέλεση ...», το πρώτο που ακολουθεί. Οι χρήστες του φατσοβιβλίου μπορούν να το βρουν στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ.

Στο κείμενο αυτό βρήκα και τον σύνδεσμο με σχετικό άρθρο στον ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟ, το δεύτερο άρθρο της παρούσας ανάρτησης. Στον ίδιο σύνδεσμο φιλοξενείται και η εισαγωγή του ίδιου του συγγραφέα στην πρώτη έκδοση του βιβλίου, με την οποία κλείνω τη σύντομη αυτή αναφορά μου στο σημαντικό αυτό άνθρωπο, επιστήμονα και αγωνιστή.

Επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε, ο δολοφονημένος Δημήτρης Μπάτσης μας δείχνει και σήμερα έναν διαφορετικό δρόμο, που αν μη τι άλλο, γεννά ξανά την ελπίδα. Θα τον ακολουθήσουμε;
Το έργο του Δημήτρη Μπάτση «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα» κυκλοφόρησε σε Τρίτη Έκδοση το 2011 από τον εκδοτικό οίκο «Κέδρος».


«Ένα βιβλίο για εκτέλεση ... Και μια εκτέλεση ...»
του Μάνου Δούκα

Στις 30 Μαρτίου 1952 εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Δημήτρη Μπάτσης, ο Νίκος Καλούμενος και ο Ηλίας Αργυριάδης.
Εδώ θα σας μιλήσω μόνο για τον Δημήτρη Μπάτση ... τον οικονομολόγο της "παρέας" ...
που 5 χρόνια νωρίτερα, είχε γράψει ένα μνημειώδες έργο με τίτλο "Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα" ...
Προσέξτε τους τίτλους των ενοτήτων του βιβλίου ...
"Α' Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών δυνάμεων της χώρας για τη δημιουργία ενεργειακής βάσης και βαρειάς βιομηχανίας . ..
Β' Το οικονομικό σχέδιο για την δημιουργία και για την ανάπτυξη της βαρειάς βιομηχανίας ...
Γ' Εκβιομηχάνιση και βιωσιμότητα" ...
Το έγραψε το 1947 ... εν μέσω εμφυλίου ... τα όνειρα των κομμουνιστών δεν τα περιορίζει τίποτα και κανείς ... ονειρεύονται ακόμα και την ώρα που δίνουν τη ζωή τους γι' αυτά τα όνειρα ... την ώρα που φτιάχνουν όνειρα για τη ζωή όλου του λαού τους ...
Τα όνειρα των κομμουνιστών δεν είναι "ροζ συνεφάκια" .... έχουν πολύ πρακτική αξία ... έχουν στόχευση προς όφελος του λαού ... έχουν επιστημονικό υπόβαθρο ... με πίνακες ... με χάρτες ... όλη η πλούσια χώρα μας ... πού έχει ... τι έχει ... και πώς αυτό το ορυκτό στηρίζει ποιά βιομηχανία ...
Ο Μπάτσης με το βιβλίο του συντρίβει τη θεωρεία της "ψωροκώσταινας" ... δείχνει τις δυνατότητες της χώρας και του λαού ... δείχνει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης ...
Η πρόταση των κομμουνιστών πάντα είναι επιστημονική, εφαρμόσιμη και ρεαλιστική ... πάντα με την προϋπόθεση της λαϊκής εξουσίας ...
"Να τι μπορούσε να γίνει" ... είναι σαν να λέει ο Μπάτσης σ' αυτούς που κυβέρνησαν και έφεραν την πλήρη αποβιομηχάνιση της χώρας ... να ποια πολιτική χρειαζόταν ... να ποια πολιτική χρειάζεται ... τώρα ...
Ίσως οι λόγοι που εκτελέστηκε ο Μπάτσης, στην πραγματικότητα να ήταν αυτοί ... έπρεπε να σταματήσει να γράφει και να μιλάει γι αυτά ...
Το βιβλίο του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Κέδρος".»

  
ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΤΣΗ - «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα»
 Ημεροδρόμος, 6 Σεπτεμβρίου 2014

Το μνημειώδες έργο του Δημήτρη Μπάτση «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα» διατηρεί ακέραιη, εξήντα επτά χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, την επικαιρότητα του. Σήμερα που, ως συνέπεια της κρίσης, έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν ήταν μοιραίο να φτάσει η Ελλάδα, δηλαδή ο ελληνικός λαός, σ’ αυτή την κατάσταση, το έργο του Μπάτση δίνει απαντήσεις όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το μέλλον της χώρας.
Ο Δημήτρης Μπάτσης εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου 1952 μαζί με τους Νίκο Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη και Νίκο Καλούμενο.
Στο πρόσωπο του, το μετεμφυλιακό κράτος, τιμώρησε τον «προδότη» της τάξης του (καθότι γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας που προσχώρησε στην Εθνική Αντίσταση), τον επιστήμονα που κατέρριψε το μύθο της «Ψωροκώσταινας» (δηλαδή του θεμέλιου λίθου της υποτέλειας και της εξάρτησης), τον αγωνιστή διανοούμενο που αποδείκνυε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης για τη χώρα και το λαό.


Η Εισαγωγή του Δ. Μπάτση στην Α΄ Έκδοση του έργου του «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα»:βιβλίου του

«Η εργασία μου αυτή γράφτηκε με την βέβαιη προοπτική, πως παρ’ όλα τα εμπόδια και παρ’ όλες τις πολύμορφες επεμβάσεις, ο Ελληνικός Λαός, που πάντα αγωνίζεται ηρωικά, θα ανοίξει και πάλι με τον αγώνα του διάπλατα τον δρόμο, για μια ελεύθερη δημοκρατική ανοδική πορεία, και θα αρχίσει, με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια ορμή και αυτοθυσία, να χτίσει την ερειπωμένη από την ναζιστοφασιστικη κατοχή και τον οικτρό εμφύλιο, πατρίδα.
Η Ελλάδα θα γίνει οικονομικά και εθνικά πραγματικά ελεύθερη μόνον τότε που η ανοικοδόμηση αυτή γίνει από το Λαό και για το Λαό.
Θα σπάσουν τα δεσμά και θα αλλάξει ριζικά η διάρθρωση της σημερινής οικονομίας μας, θα ανοίξει ο δρόμος για να λυτρωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της νεοελληνικής κοινωνίας.
Και ο δρόμος αυτός μας οδηγεί στην ορθολογιστική οργάνωση και στη σχεδιασμένη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, στη δημιουργία ανώτερης τεχνικής βάσης, στη γοργή συσσώρευση των οικονομικών μέσων για ν’ ανθήσει και σ’ εμάς γερή, προοδεμένη κοινωνική ζωή. Μόνον τότε θα δημιουργηθούν και θα εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για μια ακόμα πιο ψηλή κοινωνική επιδίωξη: τη σοσιαλιστική κοινωνία.
Για το χτίσιμο αυτής της νέας Ελλάδας δουλεύουν σήμερα, μέσα σε τραγικές πραγματικά συνθήκες και αψηφώντας κάθε κίνδυνο, όλοι οι επιστήμονες που βλέπουν μπροστά, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι των επιστημών, πλάι και μαζί με τον αδάμαστο Ελληνικό Λαό, προσφέροντας ακόμη και την ζωή τους, ότι πολυτιμότερο δηλαδή έχουν, προσπαθώντας έτσι να στεριώσουν, όσο το δυνατό περισσότερο, την νίκη του.
Σε όλους αυτούς τους πραγματικούς ηρωικούς αγωνιστές, προσφέρω και εγώ την μικρότατη αυτή συμβολή.
Δημήτρης Μπάτσης
Αθήνα, ΕΜΠ , Ιούνιος 1947»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.