Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ελληνικό: Γιατί σιωπούν οι πολίτες, οι οικολόγοι, οι αριστεροί;



Σημερινό άρθρο του Πάνου Τότσικα στο TVXS.
Αλήθεια, την υπόθεση, το «σκάνδαλο» θα τολμούσα να πω, της πώλησης –ακριβέστερα «δωρεάν παραχώρησης»- του χώρου το πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού, την ξεχάσαμε. Αλλά αυτή  φαίνεται ότι καλά κρατεί …

Ελληνικό: Γιατί σιωπούν οι πολίτες, οι οικολόγοι, οι αριστεροί;

 του Πάνου Τότσικα (*)
Το ζήτημα του Ελληνικού βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Η κυβέρνηση, με  όργανα το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε και την λεγόμενη «Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων», προωθεί  μια «βελτιωμένη εκδοχή» των σχεδίων Λάτση, παζαρεύοντας με τους δημάρχους της περιοχής.  Παράλληλα, μέσα από στημένες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται η αποδοχή της «ιδιωτικοποίησης» ως μόνης λύσης…


Αλλά πως φτάσαμε μέχρι εδώ; Ας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας:
Το 2011, με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» δημιουργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ,  όπου, εξέχουσα θέση είχε το πρόγραμμα παραχώρησης σε ιδιώτες για μακροχρόνια εκμετάλλευση δημόσιας γης 6200 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και την παραλία του Αγίου Κοσμά.
Τον Μάρτιο του 2012, ψηφίστηκε από την τότε τρικομματική κυβέρνηση ο νόμος 4062 περί «αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού», ο οποίος σύμφωνα  με την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, σε πολλά σημεία είναι αντισυνταγματικός. Επισημαίνεται ότι ο νόμος αυτός δεν συνοδεύτηκε με την προβλεπόμενη - από την ελληνική νομοθεσία και την 2001/42/ΕΚ Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», ενώ ακόμη, δεν υπήρξε καμιά διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Τον Μάρτιο του 2014 ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού, από τον οποίο - μετά από διάφορες τροποποιήσεις της αρχικής διακήρυξης και την αποχώρηση 3 συμμετεχόντων - αναδείχθηκε ως «νικητής»  ο μοναδικός συμμετέχων,  η Εταιρία Lamda Development του Όμιλου Λάτση,  ο οποίος στην συνέχεια εμφάνισε αντ’ αυτής  μια νέα Εταιρία την Hellinikon Global I S.A με έδρα το Λουξεμβούργο.
Το αντίτιμο  των 915 εκ. ευρώ με το οποίο παραχωρείται για 99 χρόνια το Ελληνικό και η παραλία του Αγίου Κοσμά  (και το οποίο θα εξοφληθεί σε βάθος 10 ετίας) θεωρείται εξευτελιστικό και όλοι μιλάνε πλέον για «ξεπούλημα» και για «σκάνδαλο». Από έρευνα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και άλλων εκτιμητών, η αξία του προσδιορίζεται  τουλάχιστον ως τριπλάσια.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, το Ζ’ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας ότι η υπογραφή  του σχεδίου Σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ με την ανάδοχο εταιρία «κωλύεται» για μια σειρά λόγους, όπως, η παραβίαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού. Ακόμη, έκρινε ότι  τροποποιήθηκαν στην Β’ Φάση του διαγωνισμού όροι της πρόσκλησης υποβολής ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από όσους είχαν ήδη αποκλειστεί. Από τα παραπάνω προκύπτει  ότι η όλη διαδικασία θεωρήθηκε ως «χειραγώγηση διαγωνισμού» η οποία, προφανώς παραβιάζει την ισχύουσα νομιμότητα.
Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ύστερα από παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου απεφάνθη ότι όλα «βαίνουν καλώς»  και υπεγράφη εσπευσμένα  μια «Σύμβαση» μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ομίλου Λάτση. Ο  ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση τότε, είχε καταγγείλει τόσο την διαδικασία χειραγώγησης του διαγωνισμού όσο και την «Σύμβαση» ΤΑΙΠΕΔ-Λάτση ως παράνομη, διάτρητη, αποικιοκρατική κλπ.
Με την ανάληψη της διακυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ,  στα πλαίσια της λεγόμενης  «δημιουργικής ασάφειας» δέχτηκε να προωθήσει  όλες τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μέχρι τότε και κινούνταν «στα πλαίσια της νομιμότητας». Και ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να αποδείξει ότι η Σύμβαση ΤΑΙΠΕΔ -Λάτση για το Ελληνικό παραβιάζει βάναυσα την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν το έκανε.

Έτσι, φτάσαμε στον Ιούνη του 2015, οπότε η ηγετική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στην υπογραφή ενός ακόμη Μνημονίου, με απαράδεκτους όρους, μεταξύ των οποίων και η προώθηση της διαδικασίας ξεπουλήματος του Ελληνικού. Ο Τσίπρας, παραδίδει στον Λάτση για 99 χρόνια 6.200 στρέμματα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, 3,5 χιλιόμετρα παραλίας στον Άγιο Κοσμά  και όλες τις υφιστάμενες Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις  συμπεριλαμβανομένου του «Ολυμπιακού Ιστιοπλοϊκου Κέντρο» (το οποίο λειτουργεί ως μαρίνα) που μας στοίχισαν πάνω από 400 εκ ευρώ.
Τα σχέδια του Όμιλου Λάτση προβλέπουν  την δόμηση στο Ελληνικό και την παραλία του Αγίου Κοσμά,  2.800.000 τ.μ, με πολυόροφα ξενοδοχεία 5 αστέρων, καζίνο, Εμπορικά κέντρα, πολυτελείς κατοικίες, ακόμη και ουρανοξύστες έως 200 μέτρα. Και κάπου ανάμεσα, έναν «ακάλυπτο χώρο» που εμφανίζεται ως «πάρκο».
Στο Ελληνικό, αντί της δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου πράσινου, με πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωφελείς δραστηριότητες,  προωθείται η δημιουργία  ενός νέου πολεοδομικού συγκροτήματος, ουσιαστικά μιας νέας πόλης δεκάδων χιλιάδων κατοίκων. Αυτό λοιπόν το έγκλημα, αυτό το σκάνδαλο, προσπαθούν να κουκουλώσουν και να το εμφανίσουν ως «αξιοποίηση» και «ανάπτυξη», παίζοντας με τον πόνο του κόσμου, μιλώντας για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση και την υπερ- δόμηση του Ελληνικού θα είναι σημαντικές για την Αττική, σε μια εποχή έντονης κλιματικής αλλαγής.
Γιατί σιωπούν οι πολίτες, οι οικολόγοι, οι αριστεροί;

* Ο Πάνος Τότσικας είναι πολεοδόμος

Πηγή: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.