Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Γαλλία: Αιφνιδίασε η «Μεταποιητική Εμπιστοσύνη», έκανε και αυτή την Πτώση της



Το «κοκτέιλ» στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κρίσης που εφαρμόζεται δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε βιώσιμες λύσεις, ούτε καν στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Και αν συνεχίζει να επιβιώνει ο δυτικός κόσμος σήμερα, τίποτα δεν εγγυάται ότι αυτό θα είναι εξασφαλισμένο και μετά από λίγο καιρό, ακόμα και για τις περισσότερο προηγμένες χώρες.


Χρήσιμες και ουσιαστικές παρεμβάσεις θα είναι μόνο αυτές που θα επηρεάσουν την ουσία του προβλήματος και θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στα ίδια τα βασικά δεδομένα οργάνωσης και λειτουργίας του οικονομικού συστήματος. Ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να αναζητηθεί και να τεκμηριωθεί, διαφορετικά όλες οι προβλέψεις δεν μπορεί παρά να είναι έντονα δυσοίωνες.
Χαρακτηριστική ένδειξη του μεγέθους του προβλήματος προκύπτει και από την προσεκτική παρακολούθηση των διαφόρων Δεικτών της Οικονομίας. Οι Δείκτες αυτοί είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του σημερινού μοντέλου της «μεγέθυνσης» και δεν μπορούν να αποδώσουν παρά το πόσο καλά πηγαίνει το μοντέλο αυτό, καθώς όλες οι στρατηγικές που εφαρμόζονται στοχεύουν στην «ευημερία» των αριθμών…
 Και όμως! Ακόμα και αυτό άλλαξε στις μέρες μας: ούτε καν οι τιμές των Δεικτών (των «στημένων» λίγο-πολύ δηλαδή Συναρτήσεων) έχουν πια θετικό πρόσημο! Και άρχισαν να ακολουθούν, με τη σειρά τους, την –επί πολλά χρόνια παρατηρούμενη- κατάρρευση των κοινωνικών δεικτών.
Τελευταία περίπτωση: η Εμπιστοσύνη στον Μεταποιητικό Τομέα της Γαλλίας. Ένας «γίγαντας» σε χάρτινα πόδια, μάλλον δύσκολα θα γλιτώσει τα χειρότερα, αν δεν αλλάξει κάτι ουσιώδες. Και γρήγορα.
Σύμφωνα με τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:
«Απροσδόκητη πτώση εμφάνισε τον Μάρτιο η μεταποιητική εμπιστοσύνη στη Γαλλία.
Συγκεκριμένα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε στις 101 μονάδες έναντι 103 μονάδων τον Φεβρουάριο.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο μεταποιητικός δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος στις 103 μονάδες.
Πτώση εμφάνισε και ο ευρύτερος δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ο οποίος περιλαμβάνει τους κλάδους της χονδρικής, των κατασκευών, της λιανικής και των υπηρεσιών.»
Και σύμφωνα με το CAPITAL.GR:
«Η εξασθένηση της εμπιστοσύνης στον γαλλικό μεταποιητικό κλάδο εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.»
Ενδιαφέρον έχουν οι οικονομικές αναλύσεις όσων πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στο δρόμο της ανάκαμψης. Όταν έχουμε «δηλώσεις προθέσεων» τις συνοδεύουν με βαθυστόχαστες, αισιόδοξες αναλύσεις και διθυράμβους. Όταν πάλι «κάνουμε ταμείο» γίνονται ιδιαίτερα λακωνικοί και σύντομοι …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.