Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Online 25 σημαντικά βιβλία της Αρχιτεκτονικής



Από την Lifo, σε άρθρο - αναζήτηση της Αργυρώ Μποζώνη, μαθαίνουμε τους συνδέσμους που μπορούμε να βρούμε ελεύθερα και δωρεάν 25 κλασικά και σημαντικά βιβλία αρχιτεκτονικής.

Vitruvius : the ten books on architecture - H έκδοση του 1889

Ας τα κατεβάσουμε στο σκληρό μας, να τα μελετήσουμε.

1.

Ένα από τα πιο επιδραστικά βιβλία αρχιτεκτονικής όλων των εποχών.

2.

Ο John Ruskin ήταν ένα εξαιρετικά ταλαντούχος ζωγράφος, φιλόσοφος και κριτικός τέχνης στην βικτοριανή Αγγλία. Αποκαλυπτικό το βιβλίο αυτό, όχι μόνο για τα φιλοσοφικά μαθήματα, αλλά και για την καταπληκτική εικονογράφηση του Ruskin.

3. 

Συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου για όσους ενδιαφέρονται ή επιθυμούν να επισκεφθούν τη Βενετία, με σπουδές και σχέδια της πόλης.

4.

Ο Άγγλος αρχιτέκτονας Banister Fletcher και ο πατέρας του (Banister Fletcher ο πρεσβύτερος) έγραψε αυτό το βιβλίο για να συγκρίνει την αρχιτεκτονική των διαφόρων χωρών, προσπαθώντας να βρει την προέλευση των συγκεκριμένων στυλ τους. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα σκίτσα του από ασυνήθιστες περιόδους, όπως η αρχιτεκτονική των προϊστορικών ετών.

5.  

Θεωρείται ο πρώτος βιομηχανικός σχεδιαστής. Ο Christopher Dresser μελέτησε την τέχνη της ιαπωνικής design. Στο βιβλίο Dresser περιλαμβάνονται τα κομψά σκίτσα και τα σχέδιά του

6.

Μια ακριβής και συστηματική ανάλυση της ζωής και του έργου του Le Corbusier.
  7.
Το βιβλίο που ανατέμνει και εξετάζει τη σχέση του Le Corbusier με τη ζωγραφική.

8.

Γράφτηκε από μια ομάδα καθηγητώντου Πανεπιστημίου TU Delft που υποστηρίζουν την "ανάλυση σχεδιασμού» ως ένα τρόπο έρευνας και εκπαίδευσης για την προώθηση των πρακτικών σχεδιασμού.

9.

Περιγραφή της σχέσης σουρεαλισμού και ζωγραφικής.

 10.

Ο βραβευμένος με Pritzker Aldo Rossi σχετικά με τον αντίκτυπο της πολεοδομίας στην κατασκευή της πόλης. Οι αστικές θεωρίες του θεωρήθηκαν πρωτοποριακές.

11. 

Η βιογραφία του Willard Connelly, για τον Louis Sullivan. Ήταν μέντορας του Frank Lloyd Wright και ο άνθρωπος που έκανε το Σικάγο την πόλη από χάλυβα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
 12. 
Ο Lewis Mumford ήταν ένας εξέχων συγγραφέας, κατά της ανάπτυξης των προαστίων. Στο βιβλίο αυτό υπάρχει η αναλυτική ματιά του πώς η μηχανή έχει επηρεάσει τον πολιτισμό σε όλη την ιστορία.

13. 

Ο Lewis Mumford για την αμερικανική κατασκευή και την αρχιτεκτονική, από τη γέννησή της μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα.

14. 

Επίσης γνωστό ως Η τέχνη του κτιρίου, το De Re Aedificatoria ήταν το πρώτο βιβλίο για την Αρχιτεκτονική που εκτυπώθηκε κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης. Θεωρείται από πολλούς ότι είναι τόσο σημαντικό παράδειγμα της πρώιμης αρχιτεκτονικής γραφής όπως και του Βιτρούβιου τα «Δέκα βιβλία».

15. 

Η βιογραφία του Eric Mendelsohn, αρχιτέκτονα γνωστού για την απλή αλλά δυναμικά σχέδιά του. Αρχιτέκτονας που επηρέασε την αρτ ντεκό, ο Μέντελσον διέφυγε τη ναζιστική Γερμανία, δουλεύοντας επιτυχία στο εξωτερικό.

16. 

Η χρονολογική ιστορία της αρχιτεκτονικής πριν από την Αναγέννηση από τον Fiske Kimball.

17.

Δοκίμια με τα σχέδια του Alvar Aalto στην αρχιτεκτονική και τα έπιπλα.

18. 

Με πλήρη εικονογράφηση το βιβλίο αυτό δίνει μια γενική προοπτική για την ιαπωνική αρχιτεκτονική από την προ-βουδιστική Ιαπωνία μέχρι το 1930.
19.
Η Huxtable ήταν η πρώτη κριτικός αρχιτεκτονικής στο The New York Times και κάτοχος του Βραβείου Πούλιτζερ.

20.

Τα υλικά και η επιρροή τους στην αρχιτεκτονική τον 19ο και 20ο αιώνα

21.

Η εργασία των πρωτοπόρων αρχιτεκτόνων στα μέσα του 20ου αιώνα

22. 

Η αρχιτεκτονική και η θεωρία στην Δυτική Ακτή

23. 

Η ιστορία της αγροτικής Αμερικάνικης Αρχιτεκτονικής

24. 

Εκκλησίες και τόποι λατρείας του 20ου αιώνα 

25. 

Μια κριτική ματιά στον Thomas Jefferson ως αρχιτέκτονα, συμπεριλαμβανομένων και των πολλών (αρχιτεκτονικών) λαθών που έκανε σε όλη τη σταδιοδρομία του.


Πηγή: LIFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.