Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Σεπτέμβρης 2015: Επίσκεψη του Π. Σκουρλέτη στη Νάουσα και Ενημέρωση για το σχεδιασμό με σκοπό την επανεκκίνηση της ΕΝΚΛΩ



Τον Σεπτέμβρη του 2015 επισκέφτηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, με την ιδιότητα του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και του αρμόδιου –μέχρι πρόσφατα-  Υπουργού ΠΑΠΕΝ (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας). 

Την επίσκεψη αυτή έκφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον –του ιδίου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ- για την επανεκκίνηση της ΕΝΚΛΩ και την υλοποίηση του «Σχεδίου Ημαθία».
Με τον κ. Σκουρλέτη συναντήθηκαν οι τέως εργαζόμενοι – νυν απολυμένοι της ΕΝΚΛΩ, από τα εργοστάσια της Νάουσας και του Λουτροχωρίου (Α΄Γ΄, Πλεκτήριο και Κόλβαν), μετά την ολοκλήρωση εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, στον πολύχωρο της «Βέτλανς». Οι εργαζόμενοι της πτωχευμένης ΕΝΚΛΩ  ζήτησαν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις, αναφορικά με την επαναλειτουργία εργοστασίων, μέσω του  σχεδίου μετοχοποίησης των απαιτήσεων των εργαζομένων, των πιστωτών, των ασφαλιστικών ιδρυμάτων και των τραπεζών, το οποίο προέκρινε η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο προέβλεπε –αρχικά- και την υποβοήθηση του εγχειρήματος μέσω ενός κεφαλαίου κίνησης που θα παρείχε η  Εθνική Τράπεζα.
Να συμπληρώσω ότι το Σχέδιο προέβλεπε και την αξιοποίηση των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων της πτωχευμένης για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής, ένα σχέδιο που επεξεργάζονταν η Γ.Γ. Βιομηχανίας, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Γενικές Γραμματείες, τους τέως εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ, καθώς και τους Φορείς της Τοπικής και της Περιφερειακής Διοίκησης.
Ο Σάκης Παπαντωνίου, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Συμβούλιο Πιστωτών, ανέφερε στον κ. Σκουρλέτη ότι υπήρξαν οι απαραίτητες συναντήσεις με την Εθνική και οι διαδικασίες ανακοπής της πτώχευσης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα, μετά από την απαραίτητη συντήρηση, η παραγωγική διαδικασία.
Στη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο Στράτος Μάνος, διευθυντικό στέλεχος της ΕΝΚΛΩ, ο οποίος τόνισε ότι οι όποιες κλοπές αφορούν επουσιώδη υλικά, όπως καλώδια. Άλλωστε, κοινή συνισταμένη και των 30 περίπου παρευρισκομένων ήταν ότι από τα μηχανήματα δεν έχει πειραχθεί ούτε βίδα, το οποίο διαβεβαίωσε και η σύνδικος της πτώχευσης.
«Διεκδικήσαμε να παραμείνουν τα εργοστάσια όπως ήταν και να μην πειραχθεί ούτε ένα μηχάνημα. Στον ΟΤΟ Έβρος έφυγαν όλα τα μηχανήματα και οι εργαζόμενοι δεν πήραν ούτε 200 ευρώ αποζημίωση» είπε χαρακτηριστικά εργαζόμενος.
Ο κ. Μάνος ανέφερε ότι αν δεν υπήρχαν τα capital control το εργοστάσιο θα είχε πάρει μπρος. «Είμαι άνεργος εδώ και τέσσερα χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό το εργοστάσιο μπορεί να λειτουργήσει, για αυτό και απέρριψα άλλες δουλειές», χαρακτηρίζοντας το Σχέδιο Επαναλειτουργίας των "Κλωστηρίων" απολύτως πρωτοποριακό.
«Δεν μπορούν να πάρουν τα κοράκια τα μηχανήματα για ένα κομμάτι ψωμί» είπε ο ίδιος.  
Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το εγχείρημα θα πετύχει.

Σχετικό και το βίντεο που ακολουθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.