Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Κοινωνική Ασφάλιση στην Ελλάδα και Κρίση - Οικογένεια στη Μηνιαία Έκδοση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ



Κυκλοφόρησε το τεύχος 233 της «Ενημέρωσης», την μηνιαίας έκδοσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017, με δύο σημαντικές δημοσιεύσεις:
·         «Η Κοινωνική Ασφάλιση στην Ελλάδα», των Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση και
·         «Κρίση και Οικογένεια» του Δημήτρη Κατσορίδα.


Ακολουθεί το Σημείωμα της Σύνταξης:


«Οι στρατηγικές επιλογές για την κοινωνική ασφάλιση απαιτείται, κατ’ αρχήν, να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της στη λειτουργία του οικονομικού και κοινωνικού σχηματισμού στη χώρα μας. Στην κατεύθυνση αυτή, κεντρικής σημασίας ζήτημα αποτελεί η αποκατάσταση του διανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, ο οποίος στην Ελλάδα σήμερα όχι μόνο έχει καταργηθεί στην επικουρική ασφάλιση με την αντικατάσταση του, από το επισφαλές και αβέβαιο για το επίπεδο των συντάξεων σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης, αλλά στην δημόσια συζήτηση στην χώρα μας, προτείνεται επιπλέον των πρόσφατων (2010-2016) κοινωνικο-ασφαλιστικών παρεμβάσεων, η περαιτέρω κεφαλαιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με την εφαρμογή του συστήματος των ατομικών λογαριασμών νοητής κεφαλαιοποίησης (Σουηδικό σύστημα) με διανεμητική χρηματοδότηση και στις κύριες συντάξεις.
Η στρατηγική επιλογή του συστήματος της νοητής κεφαλαιοποίησης απομακρύνει την κοινωνική ασφάλιση από τις θεμελιώδεις αρχές της, μετατρέποντας το κοινωνικο-ασφαλιστικό δικαίωμα σε ατομική απόδοση, κατευθύνοντας παράλληλα το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στις αποδόσεις και στις κρίσεις των κεφαλαι- αγορών και χρηματαγορών, με ό,τι αυτό αρνητικά συνεπάγεται, ως προς την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και το βιοτικό επίπεδο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε άρθρο που δημοσιεύεται σε αυτό το τεύχος της ενημέρωσης για την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα.

Επιπλέον παρουσιάζεται άρθρο για την κρίση και την οικογένεια, με αφορμή το βιβλίο του Ν. Σιδέρη, «Μιλώ για την κρίση με το παιδί. Εμπιστευτική επιστολή σε μεγάλους που σκέφτομαι»».

Στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ μπορείτε να διαβάσετε, να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και να εκτυπώσετε το τεύχος 233 της «Ενημέρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.